We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Proef Egmond: hoe staat Egmond aan Zee er culinair voor?

Burnt Ends van buikspek bij SantiagoToepasselijke biertjes bij Angelo'sStoofpot bij NatuurlijkPerfecte ossenhaaspuntjes bij Wapen van EgmondDe amuses bij Cousteau staan al klaar

Als Alkmaars Cityblog kennen we Egmond aan Zee vooral als gezellige badplaats. Maar valt er in de herfst eigenlijk ook wat te beleven? Wij liepen mee met alweer de vierde editie van Proef Egmond om daar achter te komen.

Proef Egmond: kaartjeEgmond aan Zee heeft natuurlijk veel leuke strandpaviljoens (met het beste strandpaviljoen van Noord-Holland), maar valt er op culinair gebied ook wat te beleven? Een eerder bezoek aan Van Speijk stemde hoopvol, de rest van Egmond aan Zee is grotendeels nog onbekend gebied.

Een uitstekende reden om een kaartje te kopen voor Proef Egmond!

Proef Egmond is een culinaire wandeling waarbij de route leidt langs 8 verschillende restaurants. Bij elk restaurant staat er een heerlijk gerechtje met een bijpassend wijntje of biertje op je te wachten.

De gerechtjes en drankjes zijn op voorhand geheim, maar de chef-koks zullen beloven om alles uit de keuken trekken om er een waar spektakel van te maken. We gaan van start!

#1 Angelo’s

Proef Egmond: Angelo's

Onze start is middenin Egmond aan Zee, op het bekende Pompplein. Bij Angelo’s staat buiten al een Parmezaanse kaas prominent opgesteld, in twee helften.

De tagliatelle wordt met een saus van room, cherrytomaatjes, courgette en ui in de kaas geschept en vanuit de Parmezaan in plastic bakjes geserveerd. Afgetopt met wat rucola en parmaham kunnen we toetasten. De enige roséwijn van de middag is een prima start. Een prima bodem, al doen de plastic fritesbakjes, plastic vorkjes en plastic wijnglaasjes wel wat af aan de beleving.

 Gerechtje: Tagliatelle, parmaham, Parmezaanse kaas
 Wijn: Cerasuolo Rosato

#2 Santiago

Proef Egmond: Santiago

Traditioneel komen burnt ends van brisket, de puntborst van de koe. Het schijnt dat een bbq joint in Kansas de donkere zijkanten van de brisket point afsneden, om nog even terug in de smoker te laten doorgaren. De boterzachte afsnijdsels werden op de toonbank gezet voor klanten die op hun bestelling stonden te wachten.

Na de bbq-hype van de laatste jaren zien we burnt ends ook steeds vaker terug van het varken. De pork belly burnt ends van Santiago smelten op de tong, de emping zorgt voor de bite en de groente voor het frisse zure tegengewicht. Lekker!

 Gerechtje: Pork Belly Burnt Ends, Emping Melindjo, zoetzure groente
 Wijn: Chardonnay

#3 De Zilvermeeuw

Proef Egmond: Zilvermeeuw

Aan zee eet je… vis natuurlijk! Het enige strandpaviljoen van de middag presenteert een mooi gerechtje, gelukkig op een echt bord met echt bestek. Misschien had de vis wat meer op smaak gekund, maar de combinatie is luxe.

 Gerechtje: Visproeverij: tonijn sashimi, spiesje van kabeljauw-zalm, gamba
 Wijn: Montserre Chardonnay
Lees ook: Beste strandpaviljoen van Noord-Holland

#4 Het Wapen van Egmond

Proef Egmond: Wapen van Egmond

Terug naar het Pompplein. De ossenhaaspuntjes met knoflookmayonaise en truffelaardappelchips laat zien (en vooral proeven) dat je met goede ingrediënten niet veel opsmuk nodig hebt. De spies van ossenhaaspuntjes is bij Het Wapen van Egmond perfect gegrild en gewoon erg lekker!

 Gerechtje: Spiesje van gemarineerde ossenhaaspuntjes
 Wijn: Torres Sangre de Torro

#5 d’ Oude Clipper

Proef Egmond: d' Oude Clipper

We lopen 100 meter door naar d’ Oude Clipper, waar bij binnenkomst goed te ruiken is wat hier op het menu staat: zuurkool. Iets te lang in roomboter, witte wijn en spek gegaard, met een gestoofde procureur. Niet het beste gerechtje van de middag, maar de soepele rode wijn maakt weer een hoop goed.

 Gerechtje: Zuurkool, procureur, rozemarijn, kalfsjus
 Wijn: Selection Cazal Viel Rouge

#6 Cousteau

Proef Egmond: Cousteau

Bij Cousteau (aan de boulevard) werden we verrast met het lekkerste gerechtje van de middag. Heerlijk zachte huisgerookte ribeye in een verfijnde combinatie met o.a. wasabimayonaise, rode peper en bosui. We zullen niet weer klagen over het papieren bakje, want verder was dit gewoon top!

 Gerechtje: Huisgerookte ribeye met wasabimayo
 Wijn: Zinfandel Rancho Zabaco

#7 EAZEE

Proef Egmond: EAZEE

Een paar stappen verder komen we bij het enige vegetarische gerecht van de middag. De tajine is goedgevuld met veel verschillende groenten (van kikkererwten tot courgette) en lekker oosters van smaak.

Net als Cousteau is EAZEE bovendien een fijne locatie om te zitten, aan de boulevard met strand en zee aan de overkant.

 Gerechtje: Tajine met diverse groenten
 Wijn: Rode wijn

#8 Natuurlijk

Proef Egmond: Natuurlijk

We eindigen bij Natuurlijk. De Italiaanse rode wijn past goed bij de stoofvlees die hier geserveerd wordt. Een prima gerechtje met een combinatie van wildsmaken en zachte aardappelpastinaak mousseline.

Sowieso is het een toepasselijke en smakelijke ervaring om hertenbiefstuk aan de rand van het duin te eten.

 Gerechtje: Langzaam gegaarde hertenbiefstuk en wildstoof met appel en cranberry
 Wijn: Passo del Bricco Piemonte Rosso

Afsluitend

Deze editie van Proef Egmond was net als de eerdere edities helemaal uitverkocht. En na een middag meelopen snappen we wel waarom!

Niet elk gerechtje was top, de plastic en papieren bordjes konden ons niet helemaal bekoren, maar een kniesoor die daar op let. Uiteindelijk heb je voor een superscherpe prijs (€ 39,50 voor 8 keer een hapje en een drankje!) een gezellige middag met vrienden of geliefde(n) en word je verrast door leuke gerechtjes en wijntjes. Waarbij je bij Proef Egmond bij elk restaurant ook nog eens de keuze hebt om een bijpassend (speciaal)biertje te nemen in plaats van wijn.

Een dikke aanrader dus. Houd de agenda in de gaten, zodat je op tijd kaarten hebt voor de zomereditie. Want we hebben een gevoel dat die wederom razendsnel uitverkocht zal zijn.

Kijk de aftermovie van Proef Egmond 2018

Aftermovie: Proef Egmond – 17 november 2018

Proef Egmond was geweldig! ❤ Geniet na met de aftermovie!We zien jullie graag op zaterdag 1 juni 2019. Tickets: www.proefegmond.nl.

Geplaatst door Egmond.nl op Zaterdag 17 november 2018

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.