We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
  15:30 - 18:30

Broeikas, cultuur, festival, Karavaan, Knipøg

Alkmaar Maakt Het! Festival

Van muziekexplosies tot theatrale escapades. Van kunsttentoonstellingen tot futuristische filmbelevenissen. Van wedstrijd naar festival en van atelier naar expositie.

De gemeente Alkmaar organiseert op 16 december een festival rond de subsidieregeling Alkmaar Maakt Het! Het festival is bedoeld om makers, opleidingen, instellingen en beleidsmensen kennis te laten maken met de regeling én om te laten zien wat het al heeft opgeleverd.

De locatie is De Drukkerij in Oudorp, waar de Winterkaravaan dit jaar plaatsheeft en dat daarna wordt ingericht als nieuwe broedplaats (voor onder meer makers).

Alkmaar Maakt Het! bestaat drie jaar en in die tijd zijn er bijna 30 mooie producties uit ontstaan. Tijdens het festival wordt dit gevierd en krijgen deze producties op verschillende manieren een podium. Een festival waarin van alles over subsidie te ontdekken valt, het publiek zich volop kan laten inspireren voor nieuwe uitvindingen en in gesprek raken met andere makers.

Talkshow, optredens, ontmoetingen

In de talkshow worden vragen gesteld als: ‘wat is de waarde van kunst en cultuur in de stad?’ en ‘voor wíe maken we nou eigenlijk kunst en cultuur?’ – hoe we nieuwe doelgroepen aanspreken, bijvoorbeeld. Gespreksleider is Isil Vos, onder andere actrice en projectleider van Stichting Nieuwe Helden. Zij interviewt creatieve makers en beleidsmakers uit de omgeving en daarbuiten.

Natuurlijk kan een festival over kunst en cultuur niet zonder ook voor mooie optredens te zorgen! Zo geeft De Broeikas van HAL 25 een mooi voorproefje van het nieuwe seizoen met een muzikale elektro-jamsessie en geeft ook Karavaan een sneak preview van theateroptredens. Daarnaast zijn er mini-exposities, workshops (leer bijvoorbeeld pitchen!) en speeddatesessies tussen makers en Alkmaar Maakt Het! óf makers onderling.

Talkshow deel 1: Maya & Tamara
Wat is de rol van kunst(enaars) en cultuur in een stad als Alkmaar? En wat is de waarde daarvan? Isil Vos van (o.a. Stichting Nieuwe Helden) gaat hierover in gesprek met de creatieve makers Maya Link (Canvas, Ruigoord) en Tamara Roos (CrossOverstad, Hollandse Luchten). Allebei hebben ze al veel creatieve projecten op touw gezet. Zo zijn ze net gestart met groot, experimenteel filmproject – Studio Canvas – waarvan we de komende tijd veel zullen horen. Wat leveren deze projecten op voor de stad? Móeten ze iets opleveren? Grote vragen, waar zij vanuit hun ervaringen een blik op kunnen werpen.

De Broeikas
Keiharde riffs, snoeiharde soundscapes en aanstekelijke beats: dát ervaar je bij DE BROEIKAS! Op 6 december start het derde seizoen alweer. Op het Alkmaar Maakt Het
Festival! geven ze een speciale performance. Terwijl het in Alkmaar donker wordt en treinen
langzaam voorbij donkere straten rijden, gaat het iedere eerste vrijdag van de maand los in
HAL25. Creatievelingen leven zich uit, er wordt gejamd, gedanst, ontmoet en geëxperimenteerd. Je weet nooit wat je kunt verwachten bij dit creatieve gezelschap, waar
álles mogelijk is.

Talkshow deel 2: Steven de Peven & Lien
De één maakt kermisattracties met anticlimax en gaat met zijn aanwijsstokjeswinkel tussen de Bergense boutiques zitten, de ander werkt voor een instelling met prachtige kunstwerken maar trekt een specifiek ouder publiek. Anti-theatermaker & humordenaar Steven de Peven en Kunstuitleen-directeur Lien Miedema buigen zich over de vraag: voor wíe maken we eigenlijk kunst en cultuur? Denken in doelgroepen is niet echt des kunst, maar stiekem willen we best een specifiek publiek aanspreken. Hoe doe je dat?

Maaike van Steenis: Alkmaar Maakt Het!
Hoe werkt het aanvragen van deze subsidieregeling nou eigenlijk en wat zet je in het plan – en wat niet? Daar weet de voorzitter van Alkmaar Maakt Het! natuurlijk alles van. Ze geeft de do’s en don’ts.

Karavaan
Elke locatie in Alkmaar en omstreken wordt een stukje magischer door optredens van de Karavaan. Vlak na het Alkmaar Maakt Het! Festival begint de Winterkaravaan. Theatermaker Anna Roos Rosa de Cavalho geeft daar alvast een sneek peak van. Hierna praat zij samen met artistiek leider Ilse over het geheim van Karavaan: talentontwikkeling.

Masterclasses: Fondsenwerving (Ruud Mol) & Crowdfunden (Lisanne Brouwer)
Fondsenwerven is niet een kwestie van ‘even’ een plan schrijven en dan komt het geld vanzelf. Nee, het is ieder woord in je plan afwegen, bellen, research doen. Ruud doet niet anders voor Doss Events (Klim naar de hemel, Klim naar het licht, Kaeskoppenstad). Hij vertelt over de successen – én de failures. Crowdfunden is een heel andere tak van sport – en niet geschikt voor ieder project. Lisanne van Voordekunst, hét platform voor crowdfunden voor de creatieve sector, legt uit hoe je goed crowdfund met zo veel mogelijk succes.

Uiteindelijk wil Alkmaar Maakt Het! niets liever dan dat er nog veel meer mooie initiatieven via de regeling ontstaan.

Programma

 • 15.15-15.30 : Inloop – met (warme) drankjes.
 • 15.30-15.45 : Sneak preview van de Broeikas – muziek & performance.
 • 15.45-16.10 : Talkshow – met Isil Vos (Stichting Nieuwe Helden).
  • Makers en het team van Alkmaar Maakt Het! gaan in gesprek over hun ervaringen met de regeling én het nut en de noodzaak van subsidie voor de creatieve en culturele sector in het algemeen.
 • 16.10-16.30 : Sneak preview van Karavaan (theater).
 • 16.30-17.10 : Talkshow – met Isil Vos (Stichting Nieuwe Helden).
  • Makers en wethouder Christian Braak gaan in gesprek over de rol en de waarde van de creatieve en culturele sector voor een stad – Alkmaar in het bijzonder. Plus: een masterclass over crowdfunden en fondsenwerving.
 • 17.10-18.30 : Borrel & hapjes, Knipøg & dj’s, expo’s en workshops (leer bijvoorbeeld pitchen!).
   • En: matchmaking tussen makers en Alkmaar Maakt Het!, of makers onderling.

Wij beloven een spectaculaire middag. Van jou vragen we één ding: neem 1 of 2 makers mee die de regeling nog niet kennen of er nooit gebruik van gemaakt hebben, maar nodig kennis moeten maken omdat ze beslist meer bekendheid en podium moeten krijgen.

Kleed je warm aan. We regelen verwarming en we gaan vooral veel doen en beleven, maar toch: het is half december.

Entree: Gratis
Adres: De Drukkerij, Marconistraat 5, Alkmaar
Parkeren: Gratis
Meer info: Chris Vijn, 06 218 33 562, info@plancfilmworks.nl.


Kaart wordt geladen...