We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In de rubriek Alkmaers Bodem belicht muziekredacteur Steef interessante artiesten uit 072. Na Gerhardt is het nu de beurt aan een ander multitalent met Alkmaarse roots: Maya Link.

Maya Link: kleurrijk podiumdier

Misschien ben je haar ooit op de Gedempte Nieuwsloot tegengekomen terwijl ze in haar badjas blij rondjes rende, of heb je een shot tequila van haar gekregen terwijl ze stond te vlammen met haar band Collectief Explosief.

Maya Link is één van de meest vrolijke en kleurrijke personen die Alkmaar rijk is. Een geboren podiumdier, een vakvrouw en sinds dit jaar ook trotse moeder en door de jury en het publiek gekozen tot winnaar van de Rabobank Cultuurprijs in de categorie ‘Podiumkunsten’.

Terwijl ze zich als puber juist ontzettend heeft afgezet tegen het leven op een podium, is het nu bijna ondenkbaar wat ze anders zou moeten doen.

Vanaf welk moment wist je dat je muzikant wilde worden?

Dat is pas vanaf mijn twintigste. Daarvoor wilde ik eigenlijk van alles behalve een leven op het podium. Allebei mijn ouders zijn ook muzikant en dat vond ik eigenlijk altijd onwijs stom. Vooral ook raar… Muzikant, dat is toch geen vak. Hoe kon ik uitleggen aan mijn schoolgenoten wat je ouders voor werk doen. “Als jullie maar niet denken dat ik ooit het podium op ga” zei ik regelmatig.

“Als jullie maar niet denken dat ik ooit het podium op ga”

Ik dacht dat ik mij beter zou kunnen vinden in de horeca of als lerares op een basisschool. Nu lachen we er allemaal om. Ik probeerde me vroeger aan te passen om zo normaal mogelijk te zijn, maar ik ben eigenlijk helemaal niet normaal. Met terugwerkende kracht denk ik “had ik maar gewoon geaccepteerd dat ik uit een vreemd nest kom”.

Hoe zou je jezelf als “podiumdier” omschrijven?

Oeh, dat is best lastig! Ik doe zoveel verschillende dingen en ik denk ook niet dat er één ding is wat ik het liefste doe. Het contrast tussen kindertheater met het door mijn ouders opgerichte Samba Salad en optreden met een ruige band als Collectief Explosief maakt mij wie ik ben.

Als ik maar een bepaalde sfeer kan creëren waarbij interactie erg belangrijk is. De mensen niet alleen een verbinding met mij laten zijn, maar ook met elkaar. Daarnaast geef ik ook les in mijn vak en presenteer ik regelmatig. Het geeft mij onwijs veel voldoening dat ik al deze mooie dingen mag combineren in mijn werk.

Wat is je meest gênante moment in Alkmaar?

Maya begint hardop te lachen en te denken. “Het moet een moment geweest zijn dat ik dronken was. Als ik daar dan één van moet kiezen, is de videoclip met Stone-E in de Odeon toch wel het meest gênant. Deze clip werd ’s nachts opgenomen in een setting waar het moest lijken alsof iedereen flink aan het feesten was. Ik kwam hier al veel te dronken aan.

In de clip loop ik al zingend over de bar, maar ging tegelijkertijd door mijn enkel en kijk scheel in de camera. Tijdens het crowdsurfen ging mijn blouse ook telkens open. Ze hebben in de montage echt een hoop moeten knippen om het nog enigszins toonbaar te maken. Ik had er zelf geen last van dat ik zo dronken was, maar durf de clip niet meer terug te kijken. Het resultaat is echt leuk en de oplettende kijker ziet in het laatste shot nog wel dat mijn blouse weer openspringt.

Wat vindt je de mooiste plek in Alkmaar?

Alkmaar heeft zoveel mooie plekken! Het is voor mij de saamhorigheid wat het zo mooi maakt. Ik ben op mijn achttiende verhuisd van Bergen naar Alkmaar. Ik woonde destijds op de hoek bij De Raad. Dat was echt een glorieuze tijd. Ik kwam veel in De Raad, Odeon, Atlantis en Parkhof.

Er is toen voor mijn gevoel echt een soort zaadje gepland. Alles kon en het was één grote vrijheid. Je hoefde niet perse binnen de lijntjes te blijven. Al mijn vrienden die ik toen heb leren kennen, zijn mij nog steeds heel dierbaar. Alkmaar heeft mij heel veel ruimte gegeven om te experimenteren en te onderzoeken wat ik wil doen en voor wie ik dat wil doen.

Collectief Explosief

Collectief Explosief (Foto: Jan Willem Groen)

Ondanks dat ik nu in Amsterdam woon zit ik nog heel graag in het Alkmaars Koffiehuis wat als een grote huiskamer voelt. ‘s Nachts verplaats ik mij naar de Odeon, wat ook als een huiskamer voelt, maar dan voor de nacht.

“Ik wil alle hoeken van mijn universum bereiken en bij zoveel mogelijk mensen een vonkje in ze aansteken”

Wat wil je allemaal nog bereiken met jouw creativiteit?

Ik wil meerdere kanten van mezelf opzoeken. Zowel in het theater als in de muziek. Aankomend jaar ga ik heel hard aan de slag met onze band Collectief Explosief. We zijn druk bezig met de planning en opname van een nieuwe single die in januari uitkomt. Hopelijk spelen we volgend jaar weer op een hoop toffe festivals waar we iedereen weer even flink door elkaar kunnen schudden met onze muziek.

Samba Salad Paradiso

Samba Salad, live @ Paradiso (foto: Annemiek Rooijmans)

Daarnaast gaan we vanaf februari weer touren met Griezelkabinet van Samba Salad. Op de lange termijn lijkt het mij te gek om een eigen show te hebben waar ik al mijn kwaliteiten in kwijt kan. Echt een show waar muziek, theater en cabaret samen komen en helemaal om de persoon Maya heen is gebouwd.

Dit alles vooral met hele toffe mensen die mij inspireren en begeleiden, want ik doe nooit iets alleen. De muzikanten om mij heen laten mij zijn wie ik ben en alleen zo kan ik mij volledig laten zien.

Meer over Maya

Wat komt eraan van Maya?

  • Januari 2017: single release Collectief Explosief
  • Vanaf februari 2017: Griezelkabinet – Samba Salad
  • Vanaf najaar 2017: ‘Maya Zingt de Wereld Rond’ (solo-voorstelling voor kinderen)

Blijf op de hoogte

Website
Facebook