We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is dé feestdag van Alkmaar: 8 oktober, oftewel Alkmaars Ontzet. Bijna een week lang feesten op diverse locaties in de stad. UIT072 heeft weer een leuk lijstje voor je samengesteld. Wij zetten de 8 leukste tips op een rij!

In het najaar van 1573 sloeg Alkmaar succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Voor het eerst sinds de Tachtigjarige Oorlog doorstond een Nederlandse stad een Spaanse belegering. Van Alkmaar de Victorie! De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573. Daarom wordt op die dag in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet.

Het Ontzet van Alkmaar
Weet je nog? 443 jaar geleden speelde Alkmaar een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad werd in 1573 belegerd door de Spanjaarden. Op 18 september werd er aan de noordkant van de stad bij de Friese Poort en de Rode Toren heftig gevochten.

De Alkmaarders, geholpen door een Geuzenleger, gaven zich niet zomaar gewonnen en verdedigden zich met hand en tand. Nadat Diederik Sonoy namens Willem van Oranje, verantwoordelijk voor de verdediging van Noord-Holland, opdracht gaf om de dijken rond de stad door te steken, werd het Spaanse leger gedwongen de aftocht af te blazen. Het werd te nat rondom de stad.

Op 8 oktober 1573 was Alkmaar de eerste Nederlandse stad die succesvol een Spaanse belegering had doorstaan en dit gaf andere opstandelingen hoop en moed om door te gaan. In 1648 werd Nederland een onafhankelijke staat, mede dankzij de Alkmaarders. We started something!

Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van Alkmaar werd oorspronkelijk gevierd met kerkdiensten en vuurwerk. Sinds de negentiende eeuw is het een veel groter feest geworden: praalwagens, kinderoptochten, zuurkool met worst, bier bij Het Gulden Vlies

1. De officiële 8 oktober festiviteiten

De 8 October Vereeniging Alkmaar zorgt voor het officiële programma. Dit jaar is het thema: GROOT EN KLEIN. Op 2 oktober kun je op vertoon van je lidmaatschap van de 8 octobervereeniging naar Theater de Vest voor een jazzy concert van de TATA Steel Big Band.

Van 4 tot en met 8 oktober is er aan de Noorderkade de historische kermis te vinden. Kermis zoals het vroeger was, met een zweefmolen en prachtige oude draaimolen. Op 8 oktober is er een vol programma: vanaf 8:00 uur optochten, demonstraties van de brandweer en natuurlijk de zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein.

De afsluiter van Alkmaars Ontzet, de klapper van de avond… een lasershow! Wederom geen vuurwerkshow, maar een duurzame manier om het ontzetfeest af te sluiten. Het wordt een spectaculaire show met o.a. een terugblik naar het beleg van Alkmaar.

Deze show is om 22.00 uur tussen de Ringersbrug en de Friesebrug te vinden.

 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 oktober Meer info

2. Theaterspektakel VICTORIE!
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchte geschiedenis van de Tachtigjarige oorlog tot leven in dit dynamisch en groots locatietheater. Professionele acteurs en een leger aan figuranten nemen je mee in een bloedstollend verhaal over helden, verraad en idealen. Waar je in gelooft is van belang, waar je voor strijdt nog belangrijker. Voor Spanje of Oranje!

EXTRA: vanwege groot succes nu ook op 7 oktober (16:00 uur)

VICTORIE! beleef je op 3, 4, 5, 6 én 7 oktober 2018 op het Waagplein in Alkmaar. Er is een overdekte tribune.

 3-7 oktober   17.00 en 20.30   Waagplein Event

3. Stedelijk Museum gratis toegankelijk

Wil je echt wat leren van de geschiedenis van Alkmaar? Kom naar het Stedelijk Museum. Check de nu vaste expositie ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’. De hele dag dwaalt er een Spaanse soldaat door het museum. Spreek hem aan en beleef de 80-jarige oorlog door Spaanse ogen!

Het museum is open van 11 tot 17 uur / optreden Spaanse soldaat is om 11, 13 en 16 uur / gratis toegang    Stedelijk Museum Alkmaar

4. Peuter- en kleuterfestival

Ook voor de allerkleinste bewoners van Alkmaar is Alkmaars Ontzet een feestje! Naast de historische kermis bij de Noorderkade is er op het Doelenveld de hele dag peuter- en kleuterfestival. Voor o.a. oudhollandse spelletjes, interactief voorlezen en schminken kun je hier terecht.

 8 oktober   10:00 – 15:00  Doelenveld

5. Alkmaars Ontzet op het Ritsevoort

Inmiddels een klassieker: de 7 en 8 oktober optredens op het Ritsevoort. Het overdekte Ontzetfeest in de Koorstraat en het Ritsevoort is elk jaar weer gezellig en druk bezocht. Voor de deur van o.a. Het Gulden Vlies en De Ritsz geniet je dit jaar op 7 en 8 oktober van een lekker drankje en livemuziek. Bij het Gulden Vlies vind je optredens van o.a. Tony Anderson, Sasja Brouwers, Bart Brandjes, Uncle Sue, B-Loose en Alle Tijd Coverband,  muzikaal omlijst door DJ Tim en DJ Michael.

 7 en 8 oktober   hele avond   Ritsevoort Meer info Event

6. ONTZETtend Alkmaar (8 oktober-plein)

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, menigte en concert

Heb je vorig jaar ook genoten van ‘Ontzettend Alkmaar’? Dan ben je vast blij te horen dat dit gezellige festival ook dit jaar weer onderdeel is van de Victoriefeesten. Van zaterdag 6 t/m maandag 8 oktober kun je weer feesten in de feesttent op de Paardenmarkt.  Van op zaterdag Tribal en Progressive House, zondag discoclassics en 90’s, tot maandag een goed feestje met live optredens en verschillende DJ’s.

6, 7, 8 oktober   16:00 – 22:00   Paardenmarkt   Event

7. De Brug Ontzet

Op 7 & 8 oktober wordt het weer een groot feest op de Platte Stenenbrug. Geniet op de overdekte brug van live muziek met de bands ‘The Tour’ en ‘Rich & Famous’ die samen met Dj Jacco Silver en Dj Jerone van Twuijver zorgen voor een topfeest!

 7 & 8 oktober   15:30 – 23:00   Platte Stenenbrug  Event

8. Barcode

Toch liever een dak boven je hoofd tijdens het feesten of misschien ben je nog niet uitgefeest? Podium Victorie opent haar deuren voor een nieuwe indoor-editie van Barcode. Verwacht een hele dikke line up, next level entertainment en natuurlijk de lekkerste, beste en meest sexy muziek van het moment! Thema en line-ip zijn nog niet geheel bekend, maar als tipje van de sluier: Freddy Moreira, Mara Wells en Mr. Scoop zullen achter de draaitafels staan.

 6 oktober   23:00    Podium Victorie Event

Extra

Win een originele Alkmaarvlag

Heb jij de enige echte Alkmaarse vlag al wapperen? Lees ons interview met Ouderwetse Winkel Boom en kijk hoe je dit weekend een echte Alkmaarvlag kan winnen!