We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Boom: een interview met een ouderwetse, typisch Alkmaarse winkel met uniek assortiment

In een wereld waarin elke winkelstraat uit dezelfde winkels bestaat, is het een genoegen om nog authentieke zaakjes tegen te komen. Ouderwetse, typische Alkmaarse zaakjes met uniek assortiment en ouderwetse klantvriendelijkheid. Boom is zo’n winkel.

Ik ben uitgenodigd door Bernadette Boom- de Waard, de eigenaresse van ouderwetse winkel Boom, om een keer een kijkje te komen nemen in haar bijzondere winkel.

Als Alkmaarse kende ik de winkel wel al en het leek mij erg leuk om wat meer te weten te komen over deze unieke winkel. Bij binnenkomst word ik hartelijk welkom geheten door Paula, een van de “gouden” krachten van Bernadette. Zij gaat Bernadette even voor mij halen.

Terwijl ik sta te wachten kijk ik mijn ogen uit, wat een groot assortiment, overal waar je kijkt, zelfs aan het plafond, staat en hangt het vol met spullen.

Boom Alkmaar: interieur

Wat een assortiment!

Ik bedenk me dat het wel heel lang moet duren voordat iemand hier is ingewerkt en heb meteen een diep respect voor alle medewerksters.

Bernadette komt er aan, groet mij hartelijk en wij nemen plaats achter in de winkel voor een erg gezellig gesprek.

Wat een prachtige winkel heeft u, hoe lang bestaat deze al?

De winkel bestaat al sinds 1835. In 1982 is de toenmalige eigenaar, mijn schoonvader, plotseling overleden. Er moest toen een beslissing genomen worden over de toekomst van de winkel. Ik heb toen de sprong in het diepe gewaagd. Ik kom zelf uit een ondernemersgezin, mijn ouders hadden een bloembollenbedrijf, en het idee van een eigen winkel sprak mij wel aan. Ik moest ontzettend veel leren, wist nog weinig van het bedrijf. Daar kwam nog bij dat mijn schoonvader de gewoonte had nooit iets op te schrijven. Hij had alle kennis in zijn hoofd”.

Boom Alkmaar: antieke foto

Ik kan wel concluderen dat Bernadette er goed in is geslaagd en ook al is het een ouderwetse winkel, ze gaat zeker met haar tijd mee. Zo is er bijvoorbeeld ook een webshop zodat mensen uit heel Nederland de unieke spullen kunnen kopen. Zeker de moeite waard om een keer een kijkje op te nemen!

“Daar kunt u een radiatorrager voor gebruiken”

Ondertussen is het een drukte van belang in de winkel. Veel toeristen kijken hun ogen uit en vinden het allemaal zichtbaar prachtig. Een groepje dames komt de winkel in, een van de dames is op zoek naar iets waarmee ze  achter haar radiator schoon kan maken. ‘Daar kunt u een radiatorrager voor gebruiken.’

Bernadette laat het assortiment aan het plafond zien, pakt er behendig een van af en demonstreert bij een radiator hoe het werkt. De dame is erg enthousiast, precies wat ze zoekt! En een erg tevreden klant gaat de winkel uit. Ik heb meteen wat geleerd, wist niet van het bestaan af van een radiatorrager, en voel mij nu wel een beetje een slechte huisvrouw. Ik bedenk mij dat ik er meteen een zal aanschaffen.

Bernadette komt weer zitten en ons gesprek gaat verder.

Is er een product dat het meest verkocht wordt?

Eigenlijk niet echt, we hebben onze producten onderverdeeld in 4 groepen: Klompen, Borstels, Touw en Huishoudelijke producten. Het is vooral ons ruime aanbod wat mensen aanspreekt. Wij merken bijvoorbeeld wel dat door de macramé-trend de verkoop van touw toeneemt.

Wij verkopen ook veel professionele producten aan glazenwassers. Zo maken wij ons eigen osmose water. Glazenwassers kopen bij ons in de winkel een muntje en kunnen dan 100 liter water tappen bij onze tank. Osmose water droogt streeploos op, zij hoeven daarom de ramen niet droog te wissen en werken dus sneller.

Denk je nu dat lijkt mij ook wel handig maar 100 liter is wel erg veel? Geen probleem ze verkopen ook speciale filters zodat je zelf het water kan maken.

Hebben jullie nog ambities voor de toekomst?

Op het moment worden wij vaak benaderd door ondernemers die ook een soort gelijke winkel willen beginnen elders in het land. Wij vinden het erg leuk om deze te adviseren en te helpen met het opzetten van de winkels. Wellicht zullen wij dit in de toekomst steeds vaker gaan doen.

Boom Alkmaar: interieur

Tot slot, welke winkels in Alkmaar moeten wij gezien hebben?

Er zijn heel, heel veel mooie en bijzondere winkels en winkeltjes in Alkmaar. Alleen al in onze straat: Botger met zijn duizenden rollen stof, knopen in alle soorten en maten, lint, band etc. Acanthus, de aparte en mooie bloemen-, planten-, potten- en vazenwinkel bij ons op de hoek. Treloshoes, de wat luxere herenschoenenzaak met zijn prachtige schoenen.

Maar iets verder: Bij ons om de hoek, campingzaak Roobeek met, net als wij, een enorme hoeveelheid artikelen en heel veel kennis van zaken wat betreft alles wat met de camping te maken heeft. SPRDLX, van Anita (Stam), in de Hekelstraat, met heel veel unieke voorwerpen en meubeltjes, veelal van leer, zelf ontworpen en gemaakt.

Installatiebedrijf Coppens met Jan Roobeek als eigenaar, aan de Verdronkenoord, met heel veel knowhow, service, designsanitair. De Glazenier, Appelsteeg 1, een wonderlijke winkel en werkplaats voor glas in lood. Als uit vervlogen tijden als je daar binnen staat.

Unieke winkel

Het wordt steeds drukker in de winkel en wij sluiten ons gesprek af. Ik vond het een heel leerzaam gesprek, wist niet dat er zoveel verschillende soorten schoonmaakproducten bestaan van theepottuitjes tot de beroemde doeken van het merk DDDD (de doek die direct droogt). En dan heb ik het nog niet eens over de enorme collectie touw en klompen.

Dus heb je een schoonmaakvraag, zoek je touw voor een perfecte rollade of misschien ben je wel op zoek naar een nieuw paar klompen? Kom dan snel een keer langs bij Bernadette in haar geweldige winkel en ik weet zeker dat ze je kan helpen.

Boom Alkmaar: Bernadette op Kaasmarkt

Bernadette staat elke vrijdag op de Kaasmarkt

Alkmaar Vlag

Nog leuk om te vermelden. Bij Boom is de beroemde Alkmaarse vlag verkrijgbaar. De vlag van Alkmaar wordt alom gebruikt op 8 oktober, de dag van Alkmaars Ontzet. In 1573 vond het beleg van Alkmaar door de Spanjaarden plaats. Met kokend teer en brandende takkenbossen werd toen vanaf de nieuwe walmuren tegen de Spanjaarden gevochten die in Oudorp hun kamp hadden opgeslagen.

Toen Don Frederik, de zoon van Alva, zich verslagen terugtrok betekende dat het keerpunt in de strijd van de Hollanders tegen de Spanjaarden. De victorie begon in Alkmaar! Ook op 11 juni, de dag dat Alkmaar in 1254 stadsrechten kreeg, wordt gevlagd. Zeker toen de stad Alkmaar, in 2004, 750 jaar bestond.

Meer

Win een Alkmaar vlag!

Het is bijna 8 oktober en namens Boom mogen wij 5 vlaggen weg geven. Wil jij zo’n prachtige vlag op 8 oktober voor je gevel hebben wapperen? Reageer dan even onder dit Facebookbericht.

Ouderwetse Winkel Boom

Huigbrouwerstraat 3
1811 BJ Alkmaar

ouderwetsewinkel.nl
072 51 20 857
06 51425971


Openingstijden

  • Ma: 13.00 – 18.00
  • Di-vr: 9.00 – 18.00
  • Za: 9.00 – 17.00


Kaart wordt geladen...