We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op 5 augustus vieren we Internationale Oesterdag! Maar eigenlijk lusten we iedere dag van het jaar wel zo’n ziltig hapje! Wist je dat je in Alkmaar op minstens 7 plekken lekker een oester kan slurpen? Dit zijn onze favorieten.

Oesters zijn voor veel mensen een delicatesse maar veel mensen gruwelen ervan. Onder die laatste groep vallen voornamelijk mensen die ze nooit hebben geprobeerd. Maar oesters eten kun je leren: proef dit smaakvolle weekdiertje gewoon een keer.

Misschien heb je ze nog nooit gegeten maar ben je wel nieuwsgierig. Of ben je iemand die makkelijk een dozijn naar binnen kiepert. Wat je relatie met oesters ook is, wij vertellen je waar je in Alkmaar moet zijn voor deze zoutwatertraktatie.

1. Granada Food and Wine

De meest toegankelijke plek voor oesters is Granada Food and Wine. Granada heeft op dinsdag t/m zondag namelijk oester happy hour: tussen 16:00 en 17:00 betaal je slechts € 1,50 per oester!

Wat krijg je?

Granada verkoopt fines de claires uit Normandië, nr. 3 creuses. Echte oester liefhebbers eten ze rauw en zonder toevoegingen zo uit de schelp, maar voor wie dat lekker vindt wordt er vinaigrette en citroen bij geserveerd. Voor meer pit is een beetje vers gemalen peper of zijn wat druppels Tabasco een optie.

Tip

Vaak wordt er bij oesters witte wijn geserveerd, maar ook bier past er prima bij. Bestel bijvoorbeeld een Er Boquerón: een fris Spaans biertje met een vleugje zeewater. Wat ook een verrassend smaakvriendje van de oester is: Manzanilla sherry. Het is wel het lekkerst als je de oester naturel eet bij deze sherry.

di t/m zo    Kerkplein 5    granadafoodwine.nl

2. Heeren van Sonoy

Heeren van Sonoy: Terras

Nog een mooie plek waar je voor een klein prijsje kennis kunt maken met deze lekkernij is de Heeren van Sonoy. Voor een schappelijke € 2,25 per stuk vind je ze op zowel de lunch- als dinerkaart.

De hele dag door serveren zij ze met frambozenazijn, zeezout en citroen. Extra fijn op het prachtige terras.

Extra weetje

Het schijnt dat rokkenjager Giacomo Casanova tussen de 12 en 50 oesters per dag at, het is alleen nooit bewezen dat oesters lustopwekkend zijn. Wel zouden ze door het hoge zinkgehalte goed zijn voor je weerstand.

ma t/m zo   Hof van Sonoy 1    heerenvansonoy.nl

3. Turfmarkt

Turfmarkt Alkmaar

Als er één plek in Alkmaar is waar we aan seafood moeten denken, dan is het wel Turfmarkt. Terwijl je op het terras aan het water zit en kijkt naar voorbij varende bootjes waan je je haast in een Franse haven. 

Wat krijg je?

Ze serveren hier twee soorten oesters, de Zeeuwse creuse en de Umami. De Umami oester is van oorsprong een Ierse oester en wordt veelal verhandeld naar Frankrijk. Het is een triploïde oester, dat wil zeggen dat deze oester het hele jaar door beschikbaar is voor consumptie omdat deze zichzelf niet voortplant.

De oester is gemanipuleerd om zo tot de beste smaak en kwaliteit te komen. Deze oester doet dan ook zeker niet onder voor de bekende, van oorsprong ook Ierse, Gillardeau. 

Bij de oesters kun je verrassende toppings verwachten zoals gin en bloedsinaasappel-gelei. Beide kosten ze € 3,50 per stuk.

Extra weetje

De Umami oester bezit veel vlees is hartig, romig, vol, zilt en tegelijkertijd zoet van smaak. Umami betekent hartig in het Japans en het umami-effect komt voort uit de smaak van algen, zeewiersoorten en natuurlijke fermentatie. De naam is dus niet zo gek gevonden.

ma t/m zo    Turfmarkt 11-23    turfmarkt-alkmaar.nl

4. 1480 Foodbar

Gin & Tonic: Hermit (1480|FoodBar)

Heerlijk met Gin & Tonic!

Bij 1480 Foodbar vind je de koning onder de oesters: de Gillardeau. Deze oester heeft zijn naam te danken aan de meest gerenommeerde kwekerij van Frankrijk. Deze kwekerij is een familiebedrijf en is begonnen bij Henri Gillardeau. Over de jaren heen is deze familienaam een internationaal merk geworden. Vandaag de dag wordt de Gillardeau kwekerij geleid door Gerard Gillardeau, de derde generatie inmiddels. 

Wat krijg je?

Vanaf € 3,90 bestel je bij Foodbar 1480 een Gillardeau nr. 4, deze wordt geserveerd met sjalot, limoen en rode wijnazijn.

Net als de Umami is de Gillardeau een triploïde en dus het hele jaar door geschikt voor consumptie. Dit noemen ze daardoor ook wel zomeroesters omdat normale oesters zich voortplanten in de zomer en daardoor niet altijd geschikt zijn om te eten. Aan het kweken van triploïde oesters wordt het hele jaar door veel aandacht besteed, daarom vallen deze ook in een hogere prijsklasse.

Extra weetje

Oesters kun je op verschillende manieren classificeren. Dat is nog best ingewikkeld als je de grens over gaat, want dat systeem verschilt per land. We houden het voor nu wel even dicht bij huis.

Creuse worden in Nederland ingedeeld van 0 tot 5, waarbij 0 het grootste is en 151 gram of meer weegt. Oesters die tussen de 30 en 45 gram zijn een 5. Bij platte oesters gaat het om het aantal nullen, hoe meer nullen hoe groter de oester. In Zeeland wordt het aantal nullen met een cijfer aangeduid, 000 wordt 3/0. Verwarrend? Bij twijfel gewoon even naar het gewicht vragen.

ma t/m zo   Mient 16    1480foodbar.nl

5. ’t Fnidsen

Fnidsen

‘t Fnidsen weet wat kwaliteit is. Ook hier kun je aanschuiven voor zo’n prachtige Gillardeau. De smaak van de Gillardeau is vol, vlezig, romig, nootachtig en uiteindelijk zelfs zoet.

Wat krijg je?

De Gillardeau van ‘t Fnidsen wordt geserveerd met citroen, rode wijnazijn en sjalot en kost € 4.

Je kunt de oester herkennen aan zijn smaak en vorm, maar voor wie daar nog niet zo bekend mee is moet eens aan de buitenkant van de schelp kijken, bij Gillardeau staat daar altijd, door middel van een laser, de letter G in gegraveerd. Jou houden ze dus niet voor de gek met een nepperd!

Tip

Maak er een feestje van met een glaasje bubbels. Bestel een glas Agusti Torello Mata Cava Brut Reserva 2016 uit Catalonië, Spanje. Deze cava is gemaakt van Macabeo, Parrelada en Xarel-lo. Een glas kost € 7,95

di t/m zo    Fnidsen 107-109    fnidsenalkmaar.nl

6. Restaurant Abby’s

Abby's

Abby’s is een adresje waar je natuurlijk heerlijk kunt eten, maar ook terecht kunt voor een paar oesters. Je kunt hier oesters per 3 bestellen voor € 9,75. Of neem gelijk een half dozijn voor € 19,-. Liefhebbers weten dat één oester nooit genoeg is.

Ben je nog niet gewend aan de smaak of vind je het gewoon lekker om er iets aan toe te voegen dan kun je ook hier je oesters naar binnen laten glijden met sjalotjes en rode wijnazijn.

Extra weetje

Je opent een oester maximaal een uur van tevoren. Je giet dan de eerste laag water meteen uit de schelpen, het laagje vocht wat daarna uit de oesters omhoog komt kun je opslurpen samen met de oester. Check wel altijd even of de oester losgemaakt is van de sluitspier anders heb je alleen een slok zeewater te pakken.

ma t/m zo    Ritsevoort 60   restaurantabbys.nl

7. Restaurant Lindetuin

Coquilles bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Naast oesters heeft Lindetuin ook coquilles op het menu

Een plek waar je misschien niet zo snel oesters zult verwachten is bij een restaurant waar je onbeperkt kunt eten voor een vaste prijs. Restaurant Lindetuin is dan ook een plek waar je jezelf kunt trakteren op luxe producten zonder heel duur uit te zijn. 

De oesters op de kaart gaan per twee en zijn vol en ziltig van smaak en worden geserveerd met een vinaigrette. Voor een avond onbeperkt genieten betaal je € 32,50 p.p.

wo t/m zo    Doelenstraat 3    restaurantlindetuin.nl

Meer over oesters

Oesters in Nederland 

In Nederland kennen we twee soorten oesters: de Europese oester en de Zeeuwse oester. De Zeeuwse kun je ook nog onderverdelen in creuse (holle of bolle) en platte.

De Europese variant komt hier vandaan en de Zeeuwse creuse komt oorspronkelijk uit Japan. Een andere naam voor deze oester is dan ook Japanse oester.

Deze oestersoort is begin jaren zestig naar Nederland gehaald nadat, de veel kwetsbaardere, Zeeuwse platte oester in de Oosterschelde dreigde uit te sterven na de uitbraak van een oesterziekte. De Japanse holle variant bleek niet vatbaar voor deze ziekte.

In Nederland komt de Zeeuwse creuse (holle) nu het meeste voor. Simpelweg omdat deze oester snel groeit en zich makkelijk voortplant, dit in tegenstelling tot de platte. Creuses zijn (al) na twee tot drie jaar klaar voor consumptie. Terwijl de exclusieve Zeeuwse platte vijf tot zes jaar nodig heeft.

Het is daarom ook niet zo gek dat je voor deze oester meer betaald. De smaak is ook meer verfijnd, romiger en zelfs een beetje peperig.

Tot slot nog een extra weetje waarvan je misschien hoopt dat het niet waar is want misschien heb je het wel eens gehoord: rauwe oesters ‘leven’ nog als je ze opeet. Dat kun je ook zien als je met je mes zachtjes in hun zijkant prikt, een echt verse oester zal dan een beetje terugdeinzen.

Eet smakelijk!

Extra

Op Alkmaars Cityblog zijn we altijd opzoek naar de beste hotspots van Alkmaar om jou tips te geven. Houd onze lijstjes in de gaten zodat je weet waar je moet zijn voor de de leukste en lekkerste locaties in en om de stad.