We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is dé feestdag van Alkmaar: 8 oktober, oftewel Alkmaars Ontzet. Inmiddels gegroeid tot bijna een week lang feesten op verschillende locaties in de stad. UIT072 heeft weer een leuk lijstje voor je samengesteld. Wij zetten de 8 leukste tips op een rij!

In het najaar van 1573 sloeg Alkmaar succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Voor het eerst sinds de Tachtigjarige Oorlog doorstond een Nederlandse stad een Spaanse belegering. Van Alkmaar de Victorie! De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573. Daarom wordt op die dag in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet.

Het Ontzet van Alkmaar
Weet je nog? 443 jaar geleden speelde Alkmaar een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De stad werd in 1573 belegerd door de Spanjaarden. Op 18 september werd er aan de noordkant van de stad bij de Friese Poort en de Rode Toren heftig gevochten.

De Alkmaarders, geholpen door een Geuzenleger, gaven zich niet zomaar gewonnen en verdedigden zich met hand en tand. Nadat Diederik Sonoy namens Willem van Oranje, verantwoordelijk voor de verdediging van Noord-Holland, opdracht gaf om de dijken rond de stad door te steken, werd het Spaanse leger gedwongen de aftocht af te blazen. Het werd te nat rondom de stad.

Op 8 oktober 1573 was Alkmaar de eerste Nederlandse stad die succesvol een Spaanse belegering had doorstaan en dit gaf andere opstandelingen hoop en moed om door te gaan. In 1648 werd Nederland een onafhankelijke staat, mede dankzij de Alkmaarders. We started something!

Dit hoogtepunt uit de geschiedenis van Alkmaar werd oorspronkelijk gevierd met kerkdiensten en vuurwerk. Sinds de negentiende eeuw is het een veel groter feest geworden: praalwagens, kinderoptochten, zuurkool met worst, bier bij Het Gulden Vlies

1. De officiële 8 oktober festiviteiten

De 8 October Vereeniging Alkmaar zorgt ook dit jaar voor het officiële programma.

Op 8 oktober is er een vol programma: vanaf 8:00 uur optochten, diverse kinderactiviteiten, demonstraties van de brandweer en natuurlijk de zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein.

Van 4 tot en met 8 oktober is er aan de Noorderkade de historische kermis te vinden. Met een prachtige oude draaimolen en zweefmolen. Kermis zoals het vroeger was!

Traditiegetrouw is er van 21.00 tot 01.00 uur in de in Theater de Vest het grote Ontzetfeest.

De afsluiter van Alkmaars Ontzet, de klapper van de avond… een lasershow! Wederom geen vuurwerkshow, maar een duurzame manier om het ontzetfeest af te sluiten. Deze show is om 22.00 uur aan de Kanaalkade.

2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 oktober Meer info

2. Stedelijk Museum gratis toegankelijk

Wil je echt wat leren van de geschiedenis van Alkmaar? Kom naar het Stedelijk Museum. Check de nu vaste expositie ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’. De hele dag dwaalt er een Spaanse soldaat door het museum. Spreek hem aan en beleef de 80-jarige oorlog door Spaanse ogen!

Het museum is open van 11 tot 17 uur / optreden Spaanse soldaat is om 12, 14 en 16 uur / gratis toegang Stedelijk Museum Alkmaar
 Event

3. Vrijstaatfestival in HAL25

Vrijstaat festival

Hal25 geeft op haar geheel eigen wijze invulling aan de herdenking en viering van het beleg en ontzet van Alkmaar in 1573. Zet een stap in de Vrijstaat en kijk naar een visioen van de toekomst door de verrekijker van HAL 25. Het ultieme alternatief je ontzettend te ontzetten tijdens 8 oktober!

Vrijstaat beleef je op 8 oktober 2019 van 15:00 – 22:00 in HAL 25.

 8 oktober 15.00 – 22.00
HAL 25
Event

4. Peuter- en kleuterfestival

Het Peuter- en kleuterfestival is al vijf jaar een begrip op het Doelenveld. Een plein vol activiteiten speciaal voor de jonge Ontzetvierdertjes van Alkmaar. Dit jaar ga je daar terug in de tijd en speel je spellen met een oud-Hollands tintje.

 8 oktober 10:00 – 15:00 Doelenveld

5. Van der Meij Polsstok Verspring Toernooi

Nieuw dit jaar is het eerste Van der Meij Polsstok Verspring-toernooi. De stadstimmerman,  waar dit evenement naar vernoemd is, was een van de bekendste figuren van het Alkmaars beleg en heeft zelfs een eigen standbeeld bij de Grote Kerk. Waag jij net als Maarten van der Meij ook de sprong?

5 oktober 12:00 – 17:00 Nieuwlandersingel (Emmabrug)  Event

6. ONTZETtend Alkmaar (8 oktober-plein)

ONTZETtend Alkmaar op de Paardenmarkt gaat dit jaar niet door.

4, 5, 6 oktober 16:00 – 22:00 Paardenmarkt   Event

7. De Brug viert Ontzet

Op 7 & 8 oktober wordt het weer een groot feest op de Platte Stenenbrug. Geniet op de overdekte brug van live muziek met de bands ‘The Tour’ en ‘Rich & Famous’.

Extra tip: bij Aloha vier je 7 oktober voor het eerst de Nacht van het Ontzet met TOF. Houd je van techno, dan kan je hier je lol op.

7 & 8 oktober 18:00 – 23:00 Platte StenenbrugEvent

8. Alkmaars Ontzet op het Ritsevoort

Inmiddels een klassieker: de 7 en 8 oktober optredens op het Ritsevoort. Het overdekte Ontzetfeest in de Koorstraat en het Ritsevoort is elk jaar weer gezellig en druk bezocht. Voor de deur van o.a. Het Gulden Vlies en Pluim geniet je dit jaar op 7 en 8 oktober van een lekker drankje en livemuziek. Bij het Gulden Vlies vind je optredens van o.a. Santana hot Collective, Down On The Corner, Dr. Groove – Soul, Funk & Disco, AlleTijd, muzikaal omlijst door Showbusters & DJ Pierre.

7 & 8 oktoberhele avondRitsevoort Meer info Event