We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij ElVi ga je voor een paar uur op Franse vakantie – met hippe twist

Boudin NoirChefkok VictorKlaar om te serverenGastvrouw en sommelier ElviraDe walk-in wijnkast

Foto’s: Robert van der Eng

De roem was ElVi al vooruitgesneld. Voordat deze bistro afgelopen zomer de deuren opende in Bergen, was het jarenlang de enige zaak in Utrecht met een Bib Gourmand vermelding in de Michelingids. Afgelopen weekend namen we plaats in het nieuwe ElVi, in ons eigen 072. Een culinaire vakantie op fietsafstand!

Terug naar de oorsprong

Eigenaren Elvira en Victor zijn geen onbekenden in de horecawereld. Ruim 10 jaar hadden zij ElVi in Utrecht, dat in alle restaurantgidsen was opgenomen.

In 2018 besloot het stel naar een nieuwe uitdaging uit te gaan kijken. Na wat omzwervingen keerden zij terug naar hun oorsprong: Bergen. En laat dit nou net zijn wat Bergen zo nodig had.

Waarom lees je zo, maar we verklappen alvast: wat hebben wij hier genoten!

Binnenkomst

We stappen door het overkapte terras verder naar binnen. Enigszins verscholen. Elvira ontvangt ons hartelijk en zet meteen de toon. Het enthousiasme van onze gastvrouw spat er van af.

Aan de bar krijgen we een ElVi spritz – limoncello met bruiswater – en ondergetekende een virgin aperitief met rabarber. Beide een lekkere binnenkomer.

Van buiten zie je het niet direct, maar binnen is het echt prachtig aangekleed. Donkere houten balken, vintage lampen, knusse zitplekken. Stijlvol en tegelijk gezellig. De zaak is intiem klein, maar biedt toch genoeg ruimte. Boven is ook plek, door de vide kijk je mooi op de bar en zit je niet verstopt.

Beneden is vanaf elke plek de keuken, waar chef Victor zijn kookkunsten vertoont, goed zichtbaar. Naast de keuken zien we een prachtige walk-in wijnkast. Wijn staat bij ElVi goed op de kaart en dat is mooi te zien.

De aankleding wordt nog wat expressiever vertelt Elvira. Tim Burton-esque elementen, zonder een Efteling te worden. Je merkt aan alles dat ElVi een geheel eigen stijl nastreeft. Dit komt zelfs terug in de muziek, die Elvira zelf samenstelt.

De goedgevulde wijnkast van ElVi

De walk-in wijnkast

Franse klassiekers in modern jasje

We gaan aan tafel. We starten met een amuse: blini met een bavarois van vichyssoise. Smaakvol en zet onze smaakpapillen in de startblokken.

Dan volgt de eerste wijn, een Muscadet van Melon de Bourgogne uit Het Loiredal. Verkwikkend, mineralig en een mooi opstapje van de amuse naar de eerste gang.

Overigens heb je bij Elvi 2 hoofdkeuzes: ga je voor à la carte, met klassiekers als escargots, boudin noir, tong Picasso en pouissin. Of ga je voor het menu modern passé? Klassiek in een modern jasje: seizoensproducten waar creatief mee aan de slag is gegaan.

Wij houden van verrassingen (en niet van kiezen), dus gaan voor het menu.

Zeebaars met yuzu

Tartaar van zeebaars

Het voorgerecht: een tartaar van zeebaars met yuzu in een gelei van kombu met bonito vlokjes en yuzu mayo. Hier treffen we meteen een combinatie van klassiek Frans met moderne Oosterse invloeden.

De zeebaars is mals, de yuzu geeft een lekker zoetje en de bonito vlokken een mooie crunch. Maar het wordt nog beter!

Het tussengerecht is geweldig! Boudin Noir met coquilles en gamba met geraspte bloemkool en witte chocolade.

Misschien schrikt het sommigen af: Boudin Noir. Wellicht beter bekend als beuling, black pudding of ouderwets: bloedworst. Maar oh, wat is dit gerecht lekker!

De stevige, zoetige smaak van de bloedworst past perfect bij de zachte zeevruchten. De bijpassende wijn is een Riesling Feinherb uit de Moezelstreek is ten opzichte van zijn bekendere broertjes Spätlese en Auslese iets zoeter. Dit maakt deze droge witte wijn een bijzonder goede kompaan van het gerecht.

Wij zijn nu echt overtuigd: dit is van hoog niveau! Dat belooft wat voor de volgende gangen.

De derde gang is een ravioli gevuld met verse truffel en knolselderij, in een schuim van Parmezaan. De truffel en knolselderij vormen een goed huwelijk, de smaak is aards en een beetje zoetig. Echt een heerlijk vegetarisch gerecht.

De wijn die we er bij krijgen is een Spätburgunder Trocken. Over deze wijn weet Elvira ons te vertellen dat dankzij de klimaatverandering deze Duitse equivalent van de Pinot Noir over de jaren heen beter en beter is geworden. De lichte en soepele rode wijn vult de ravioli mooi aan, zonder te overheersen. Hadden we al gezegd dat het niveau hoog is?

Gang nummer vier is Canette met gésiers confit de canard, gegrilde groenten en een maissausje. Canette is eendenborst van de vrouwtjeseend. Deze is smakelijker en malser dan die van de mannelijke eend. Gésiers confit zijn gekonfijte eendenmaagjes, een delicatesse.

Dit is een heerlijk Frans gerecht waarbij alles klopt. Het vlees is mals, de groenten perfect klaargemaakt en de maissaus smakelijk. Om je vingers bij af te likken. De wijn die we er bij drinken is een Spaanse Monastrell. Een stevige rode wijn, tanninerijk zonder je tong in een leren lap te veranderen, en perfect bij deze eend.

“Dit is een heerlijk Frans gerecht waarbij alles klopt”

Dan volgt al weer het laatste gerecht, het dessert. Citroen Crème Anglaise met amandelkoekje en merengueschuim. Heerlijk citroenijs verborgen onder merengueschuim met onderop een halfzacht amandelkoekje. Echt heel lekker.

We zakken onderuit en praten na over deze avond, die onze verwachtingen – die al niet laag waren – heeft overstegen. We kregen een heerlijk vijf-gangen verrassingsmenu, dat ook op de kaart staat.

Wat kan je van ElVi verwachten?

Wat betreft het eten is ElVi klassiek Frans, maar met een randje en op zoek naar spanning. “Modern Passé” zoals ze het zelf noemen. Een bistro zoals je hem in Parijs graag bezoekt. Vakantie in eigen land.

De gastvrijheid en het enthousiasme van de gastvrouw en -heer maken dat je je hier direct thuis voelt. Met hun eigen stijl veroveren ze al snel je hart en met hun kookkunsten je maag.

Met ElVi is Bergen een unieke aanwinst rijker. We zijn er over uit: mocht je in de buurt zijn (en buurt rekenen we heel ruim) dan moet je een bezoekje brengen aan ElVi.

Meer over ElVi

Leuk om te weten

  • ElVi ontving in Utrecht al een Bib Gourmand van Michelin.
  • Je kunt hier zaterdag en zondag vanaf 12:30 terecht. Ideaal voor een heerlijke 3-gangen lunch.
  • Op de kaart staan prachtige wijnen, maar in de goed gevulde wijnkast liggen er nog veel meer. Laat je informeren door sommelier Elvira.

Bistro ElVi

Oude Prinsweg 29
1861 CS Bergen

072-2020082
info@bistro-elvi.nl
bistro-elvi.nl

Openingstijden

  • Ma, do, vr: vanaf 15:00
  • Za, zo: vanaf 12:30
  • Di, wo: gesloten

Kaart wordt geladen...