We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Misschien was het je al opgevallen: sinds 15 november zijn er speciale tegels in de gerenoveerde Langestraat te zien. Dit zijn historische tegels die het verleden van Alkmaar laten herleven. Bekende Alkmaarders, AZ als landskampioen en het treintje Bello kan je nu onder jouw voeten voorbij laten gaan. Ontwerper en kunstenaar Pauline Bakker kwam in 2010 op het idee van de Walk of History en is de samenwerking met gemeente Alkmaar aangegaan.

De 50 tegels laten de historie van Alkmaar op chronologische volgorde zien. Van de middeleeuwen tot aan Karin Bloemen. De kunstenares Pauline Bakker werkte hiervoor samen met de Historische Vereniging Alkmaar. De vereniging leverde de beelden aan en Pauline maakte er een creatie van. Zo is bijvoorbeeld een oude afbeelding van het station verwerkt in tegel nummer 33. Mooi om te zien hoe Pauline de afbeelding van deze tijd heeft gemaakt!

‘’Het was een erg lang traject om alle 50 tegels te ontwikkelen zodat ze aan alle verwachtingen, praktisch en inhoudelijk, voldeden.’’

tegel-33Het is niet alleen leuk om te zien, maar er zitten ook nog eens educatieve gedachten achter. De Historische Vereniging Alkmaar zorgt er dan ook voor dat van elke tegel achtergrondinformatie komt op de website walkalkmaar.nl. En niet alleen de Nederlanders kunnen hiervan profiteren, de achtergrondverhalen staan er ook in het Engels, Duits en Chinees. Leuk voor de toeristen dus!

Voor de sponsoring van het project was het mogelijk om een tegel te ‘adopteren’. Je naam werd dan vermeld op een tegel. Uiteraard heeft zanger Marco Borsato, die oorspronkelijk uit Alkmaar komt, al een tegel op zijn naam staan.

De opening

De officiële opening was 30 november in de Grote Kerk. Vanaf dat moment is ook het boek te koop, dat in samenwerking met het Regionaal Archief en de bibliotheek Alkmaar wordt uitgegeven.