We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vanaf vandaag is Alkmaar een unieke route rijker: de Elfendeurtjesroute! Het idee is ontstaan uit het creatieve brein van Dorien Pronk, die met haar leuke projecten Alkmaar nóg leuker wil maken. UIT072 sprak met Dorien over haar elfendeurtjes en meer!

Win: Reageer op Facebook en tag diegene die jij een origineel elfendeurtje cadeau wil doen!

Hi Dorien, wil je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Dorien Pronk, meisjesnaam Roobeek. 30 april 1963 geboren boven de winkel van A.J. Coppens op het Verdronkenoord. 23 jaar getogen in Alkmaar en nu alweer 30 jaar wonend in Limmen met man en twee zonen.Ik werk 2 dagen in de week in de winkel waarboven ik geboren ben, ik werk voor het metselbedrijf Pronk BV van mijn echtgenoot en ik ben 5 jaar geleden een eigen bedrijf begonnen in het gieten en graveren van loden bouwoffers. Dus lekker druk bezig!

Dorien Pronk Elfendeurtjes

Dorien Pronk, bedenker van de Elfendeurtjesroute

Ik zit graag en veel op Facebook en ik heb – nadat ik vorig jaar 2 vragen had gesteld aan leden van JBAA (red. Je bent Alkmaarder als) – het kleine boekje ‘Ja denk, wat kuuks’ samengesteld. Dit boekje staat vol met oud-Alkmaarse woorden. Ook heb ik uitsteekvormen voor kaas laten ontwikkelen. Dat groeide uit tot het bedrijfje Kaas & Kook. Kaas omdat ik uit Alkmaar kom en Kook omdat dit mijn bijnaam in mijn familie is. Logisch hè?

Hoe ben je op dit idee gekomen, of wat was je inspiratie?

Ik had de deurtjes wel eens langs zien komen op internet en wilde deze voor mijzelf maken om ze tijdens fiets- of wandeltochtjes stiekem te plaatsen in een bos.

Gewoon een sprookjesmoment weggeven, zonder dat iemand weet wie het gedaan heeft.

Ik heb er toen een 20-tal gemaakt, waarvan één hele mooie met verdiept deurtje. Na het plaatsen van het eerste deurtje op een regenachtige zondag in Santpoort, postte ik ‘s avonds een foto op Facebook. Het item werd heel vaak gedeeld en iedereen vond het geweldig. Op die avond maakte ik de Facebookpagina Elfendeurtjes aan. Maandag gebeurde er niets, maar dinsdag ‘ontplofte’ de mediabom.

‘s Ochtends belde RTVNH of ze mijn foto op hun site mochten zetten, een half uur later belden ze nog een keer dat ze langs wilden komen voor een reportage, ondertussen belde het NHD dat ze een interview en foto wilden, RTVNH radio belde voor een afspraak voor een radiointerview en de IJmuider Courant belde met de vraag waarom ik hun gemeente had uitgekozen! Haha, omdat we daar toevallig gingen wandelen.

Let wel, ik had nog maar één deurtje geplaatst!

Het was een hectische dag. Ik had net kleding gewassen voor Kaeskoppenstad en de woonkamer lag vol met 20 drogende lange tunieken en hemden, maar ik moest binnen een uur alles weghalen en net doen of ik in een opgeruimd atelier zat te werken. Ik had juist alles weer opgeruimd omdat mijn deurtjes klaar waren.

Op Facebook stonden toen de eerste 100 likes al op mijn pagina, dus het liep als een trein. ’s Avonds kwam het op RTVNH en woensdag kwam het item zelfs bij Omroep Max!

Het eerste Elfendeurtje ontdekte UIT072 in februari

Wat vind je van de overweldigende aandacht?

Bijzonder! Dit had ik nooit verwacht. Na die eerste week kwamen ook de eerste bestellingen binnen. Hierdoor besloot ik om een serie elfendeurtjes te maken.

Door mijn achtergrond vind ik het leuk om nieuwe dingen te verzinnen en te maken. Maar ik moest wel direct aan de gang, want ik had beloofd dat ik de serie een maand later klaar zou hebben. Gelukkig is dat gelukt.

Ondertussen is de serie van 6 met 2 echt Alkmaarse deurtjes uitgebreid en heb ik alweer zo’n 30 unieke deurtjes gemaakt (buiten de elfendeurtjesroute).

Er zijn nu ruim 160 deurtjes geplaatst in heel Nederland en ook diverse in België en Duitsland. Binnenkort gaat een uniek Alkmaars deurtje met kaasaccessoires naar Amerika als kerstgeschenk!

Heb je nog wat gekke anekdotes over dit project?

Mijn meest geliefde deurtje was het deurtje dat ik in het begin gemaakt heb. Aan de leden van JBAA vroeg ik wat de beste plek was om een Alkmaar deurtje te plaatsen, en toen kwam er snel een reactie van iemand die het ziekenhuis opperde. Dat vond ik een geweldig idee! Voor de gewone deurtjes vraag ik geen toestemming, maar voor dit deurtje wilde ik graag toestemming hebben.

Elfendeurtje under construction

Het Elfendeurtje bij het ziekenhuis was enige tijd onder (kleine) constructie

Het was echt hilarisch om bij de receptie te melden dat ik een vraagje had over elfendeurtjes en dat de man allerlei afdelingen ging bellen met de vraag wie er in het ziekenhuis over elfendeurtjes ging.

“Van wat? Elfendeurtjes…nee elfen… ELFENdeurtjes!”

Vlak voor monumentendag was het deurtje door zon en regen wel aan wat vernieuwing toe en heb ik een nieuwe gemaakt. In het weekend heb ik een steigertje en een bouwbord neergezet, waar ook heel leuk op gereageerd is.


route-alkmaar-crop-min

uniek-6-elfendeurtjes-crop-min

Kan je wat meer vertellen over de route?

Ik ben gelukkig net klaar met de elfendeurtjesroute. Omdat ik vroeger zo graag naar etalages keek en het nu jammer vind dat dit minder gebeurt, bedacht ik een deurtjesroute waarbij een deurtje in een etalage verstopt is. Kinderen en volwassenen moeten dan naar het adres en dan zoeken waar het deurtje in de etalage staat. De eigenaren beloven dan dat het deurtje minstens een paar jaar te zien moet zijn. Er doen nu 22 deurtjes mee. Een enorme klus om te maken, want ik wilde echt deurtjes voor de specifieke locatie maken.

Het ziekenhuis doet natuurlijk mee, maar verder zijn alle deurtjes verspreid in het centrum te zien. Ik zou best willen uitbreiden, maar kan pas in januari weer verder aan de deurtjes.

Als laatste: wat zijn jouw favoriete hotspots, cafés in Alkmaar?

Ik ben heel graag in het gezellige centrum, omdat dit mijn oorspronkelijke thuis is. Met vriendinnen spreken we geregeld af op het Waagplein. Ik heb geen favoriet restaurant of café, we besluiten altijd op de dag zelf waar we heen gaan.

Omdat we blij zijn om elkaar te zien en te spreken, is de plek altijd goed. De laatste keer zaten we heel leuk bij Jong Belegen, maar we zitten ook geregeld bij Mojo’s of bij Samen. Alkmaar heeft gelukkig ontzettend veel leuke hotspots!

De locaties

Waar vind je de Elfendeurtjes?

UIT072 heeft voor jou een overzichtelijk lijstje gemaakt met alle locaties waar de elfendeurtjes te zien zijn.

 • Woonbootvereniging Waterfront – Baansingel 141
 • 1811 Dance & Drinks – Bierkade 14a
 • Stedelijk Museum Alkmaar – Canadaplein 1
 • Agam – Fnidsen 62
 • Piet Peperkamp – Fnidsen 72
 • De Hypotheekshop Alkmaar – Gedempte Nieuwesloot 111
 • B&B Aletta Boon – Groot Nieuwland 34
 • Samen in de Keuken – Hekelstraat 18
 • SOEPP – Hekelstraat 31
 • J. Boom – Huigbrouwerstraat 3
 • Moeder & Co. – Koorstraat 15

 • Van der Meulen – Langestraat 87
 • Take A Break – Magdalenenstraat 19
 • De Fransman – Mient 6
 • Mocchi – Mient 24
 • The Hielander – Ridderstraat 15
 • De Kaasopslag – Schoutenstraat 7
 • De Oude Koffiemolen – Schoutenstraat 30
 • Mulder Schoenen – Schoutenstraat 38
 • Coppens & Zoon – Verdronkenoord 100
 • Inde Soete Suckerbol – Voordam 4
 • Noordwest Ziekenhuisgroep – Wilhelminalaan 12

Ook is er nog een handig kaartje waar de locaties op te zien zijn, gemaakt door Dorien zelf.

De Elfendeurtjesroute wordt woensdag 9 november om 14.15 officieel geopend door Wethouder Anjo van de Ven.

Veel plezier met zoeken!

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.