We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
  19:00 - 22:30

festival, kunst, lichtjes, light, video

Er komt een buitengewoon lichtkunstfestival in het Victoriepark: Alkmaar Light Festival. Op 27 en 28 maart kan publiek door het hele park genieten van lichtsculpturen, videokunst en performances.

Alkmaar is een splinternieuw festival rijker!

Alkmaar Light Festival is een nieuw licht-, object- en videokunstenfestival voor een nieuwsgierig publiek. Met werk van (jonge) licht- en videokunstenaars wordt het Victoriepark even een vurige trekpleister, een ontmoetingsplek voor schoonheid en verbeeldingskracht. Laat je trakteren op tegelijkertijd verwonderende kunst, gezellige vuurtjes en warme appelsap, aria’s en meezingers.

In samenwerking met Lions Alkmaar en GLOW Eindhoven – de lichthoofdstad van Nederland – verhuizen we een selectie van haar bijzondere kunst naar het Victoriepark Alkmaar. Wat kun je nog meer verwachten? Video-mapping op het monumentale IJkgebouw, een reusachtig verlichte maan boven het beeld Victorientje en drankjes rondom een immense vuurkachel.

Wat kun je verwachten op Alkmaar Light Festival?

Muziek en performance geven het festival een live element dat zorgt voor specifieke beleving van de kunstwerken. Een voorproefje wat je kan verwachten:

Ten Hands - Videokunst over de diepste gevoelens van de mens
Een immens projectiescherm in het donkere Victoriepark. Vijf mensen van verschillende leeftijden, drie vrouwen, twee mannen. Ze kijken je recht aan. Om en om valt een hoofd op een borst, twee handen pakken het gezicht en zetten het weer rechtop. Steeds valt het hoofd en steeds wordt het weer rechtop gezet. Dit lichtkunstwerk van Roos van Geffen gaat over de diepste gevoelens van de mens; over dat je steeds maar weer doorgaat, wat er ook gebeurt. Het is misschien wel Roos’ meest persoonlijke werk.

Some Things UP - Lichtkunst over de luchtigheid van ballonnen
Dit lichtkunstwerk gaat over de white cube en de figuurlijke luchtigheid van ballonnen. Op zoek naar iets speels in de kunstruimte voerde kunstenaar Aldo Brinkhoff verschillende ballonen-experimenten uit in de buitenlucht, het speelse resultaat zie je in de buitenlucht van het Victoriepark.

Call Response Call - Een buitenaardse multimediavoorstelling
Een drietrapsraket naar de ruimte… Deze multimedia-vertoning is gebaseerd op het communiceren met buitenaardse levensvormen. Uitgangspunt is de Voyager 2 missie van de NASA, die ruim 40 jaar geleden naar de ruimte vertrok met mede aan boord een gouden elpee met sounds of planet earth. In drie delen neemt deze bijzondere voorstelling je mee op reis naar de ruimte. Stap je aan boord?

IJK - Videomapping: het IJkgebouw komt tot leven!

Speciaal voor het eerste Alkmaar Light Festival wordt het IJkgebouw een videokunstwerk. Het monumentale IJkgebouw in het Victoriepark had vele levens en verschijningen in evenzovele tijdsgewrichten. Dat is de basis en inspiratie voor een uniek videokunstwerk en geluidsdesign op de architectuur van het gebouw.

Over de kunstenaar

Hendrik Walther (1989, Duitsland) is theatermaker, video- en lichtdesigner. Hij maakt autonome videoinstallaties, vaak op locatie, van uitzonderlijke kwaliteit en verbeelding. Voor zijn studie Technical Theatre Arts aan de Theaterschool Amsterdam, die hij in 2015 afrondde, kwam hij 2011 naar Nederland. In de afgelopen jaren maakte hij ontwerpen voor regisseurs als o.a. Julie van den Berghe, Jos van Kan, Espen Hjort en Rieks Swarte.

Qinhuai Street Nanjing - Werk van het lichtkunstfestival Glow

Vier monumentale Chinese lantaarns staan er aan de waterkant van het Victoriepark. Kunstenaar Gu Yeliang is afkomstig uit Qinhuai District in Nanjing in Oost-China. Gu Yeliang beheerst, als een van de weinige Chinese kunstenaars, de eeuwenoude techniek van de bijzondere ‘Lanterns’. Al meer dan 400 jaar kenmerken deze lantaarns het begin van de lente in China. De lantaarns zitten vol symboliek.

Lantaarnfestival in China

Naast de vele bijzondere lantaarns is Yeliang ook gespecialiseerd in sculpturen, objecten en openbare ruimtes. Zijn werken reisden de hele wereld over en waren te zien in o.a. Parijs, Londen en Montreal. Yeliang is hoofdcurator van het Qinhuai Lantern Festival in Nanjing. Een jaarlijks event en het oudste lantaarnfestival in China.

Phoenix Chapel - Drieluik: als een feniks uit de as herrijzen
In Phoenix Chapel, vraagt Hendrik Walther zich af hoe wij ons perspectief op het verlies van iets dierbaars kunnen veranderen. In combinatie met muziek van György Ligeti gaat hij op zoek naar een hedendaagse betekenis van de feniks-mythe.

Meer over Alkmaar Light Festival

Extra info

Alkmaar Light Festival start als de zon onder gaat: 19.00 – 22.30 uur. De lichtkunstwerken en videokunst zijn doorlopend te bewonderen.

Het festival is gratis te bezoeken en wordt mede mogelijk gemaakt door het Victoriefonds, Alkmaar Maakt het! en MTS Audiovisueel. Alkmaar Light Festival is op vr 27 maart en zat 28 maart van 19.00 tot 22.30 uur.


Kaart wordt geladen...