We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Steak! Wij zijn er dol op. Het is misschien niet het meest aparte gerecht. Maar, mits goed bereid, kun je ons er altijd voor wakker maken. Ben jij ook fan van een goed stuk vlees? Dan is deze lijst voor jou: dit zijn de 10 restaurants met de beste steak in Alkmaar.

Steak, tournedos, biefstuk of ossenhaas?

Allereerst een klein stukje definitie: als we het hebben over steak gaat het om mals en mager spiervlees van het rund of het kalf. De benaming steak of biefstuk komt van het Engelse beefsteak. Normaal gesproken hebben we in Nederland de volgende 4 soorten steak op de kaart staan:

Entrecote of lendebiefstuk komt van de dunne lende, die langs een groot gedeelte van de rug loopt. Aan het einde van de lende zit een kleine verhoging, het zogenaamde koetsierstuk. De lende, exclusief het koetsierstuk wordt gesneden als entrecote: mager vlees met een stevige vetrand.
De ossenhaas zit in de rug van het rund, gescheiden van de lende door de ruggenwervels. De haas bestaat uit drie delen: de kop wordt vaak gebruikt als Chateaubriand, het middenstuk wordt gesneden als tournedos en de punt wordt vaak gebruikt voor ossenhaaspuntjes.
Côte de boeuf of rib rack komt van de laatste zes ribben van het rund. Het vlees is zachter dan dat van de lende, doordat de voorkant van het rund vaak minder gespierd is. Een duidelijke vetstructuur in het vlees zorgt voor meer smaak. De rib eye is als de côte de boeuf, maar dan met het been eruit.
De kogel is een stuk dat vastzit aan de bovenbil: het magerste en grootste deel in de bil van een rund. De bovenbil wordt vaak gebruikt voor biefstuk, maar de kogel is een stuk malser dan de bovenbil zelf. Hier worden de bekende kogelbiefstukjes van gesneden.

Bij verschillende restaurants aten we verschillende soorten steak in verschillende bereidingswijzes. Het overzicht is dan ook geen ranglijst, maar een verzameling tips in willekeurige volgorde.

Steak & Lobster: garneren

Steak & Lobster Night bij STEAK

STEAK

In een lijstje met steaks mag er 1 restaurant in Alkmaar natuurlijk niet ontbreken: STEAK. En STEAK doet haar naam eer aan met een ouderwets lekkere in roomboter gebakken tournedos.

Soorten: tournedos (120g, 170g, 240g, 300g, tussen € 15 en € 32)
Extra: je eet hier een heerlijke steak tartare (€ 12) en elke 2 maanden is het Steak & Lobster Night
Locatie: in de oude bios op hoek Doelenstraat, Gedempte Nieuwesloot

Tournedos bij De Koning (foto aangeleverd)

De Koning

De Koning Eten & Drinken is het enige restaurant (of café) in Alkmaar met de befaamde Josper Grill Oven. Op de kaart is dan ook een ruime keuze aan gerechten van de houtskoolgrill, waaronder meerdere soorten steak.

Soorten: tournedos (200g á € 21, 300g á € 25), entrecote (350g á € 24), t-bonesteak (600g á € 29)
Extra: je kunt hier ook een tomahawksteak reserveren: 1,2kg voor € 58 (2 personen)
Locatie: aan Plattestenen Brug met zonnig terras

De Koperen Pot

De Koperen Pot combineert gezelligheid en lekker Frans eten in een kleine, sfeervolle bar bistro. De veelal seizoensgebonden gerechten worden met finesse achter de bar bereid.

Soorten: tournedos (€ 24 – € 27) en rib-eye steak (€ 27)
Extra: net als bij STEAK staat hier de tournedos Rossini op de kaart (haasbiefstuk op een in jus gedrenkte croûton, in boter gebakken ganzenlever, geschaafde truffel, besprenkeld met Madeira)
Locatie: aan de gracht op hoek Luttik Oudorp, Sint Annastraat

De Kleine Waarheid

Het familiebedrijf achter Grand Café De Kleine Waarheid in Alkmaar is van oudsher horecavleesleverancier. En dat vind je terug in de kwaliteit van de vleesgerechten, waaronder de steak.

Soorten: kogelbiefstuk (€ 19), tournedos (€ 24), ossenhaaspuntjes (€ 24), rib-eye (300g, € 27)
Extra: bij ons onderzoek naar de beste restaurants van Alkmaar kreeg De Kleine Waarheid de meeste stemmen
Locatie: klein straatje (Lombardsteeg) achter bioscoop de Harmonie