We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
grJlnKOF4QM

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft van 28 oktober tot 28 januari een expositie over de Toorop familie, een Nederlandse kunstenaarsfamilie die een belangrijke plek in nam in de kunstgeschiedenis van de 19e en 20e eeuw. Maar is er voor de jongere generatie ook wat te beleven bij zo’n expo?

We waren vanuit UIT072 uitgenodigd voor de eerste empty-meet van het Stedelijk Museum Alkmaar. Bij een empty-meet nodigt het museum locals uit die actief zijn op social media, de zogenoemde ‘influencers’.

Toorop Expo Stedelijk Museum #1

Na een warm ontvangst en een smakelijk en uniek gepresenteerde borrel werden wij meegenomen de expositie in en maakte wij kennis met de Toorop familie.

Toorop Expo - Panorama #2

Robert van der Eng

Je start in een zaal met hierin een grote familiestamboom. Hier wordt de familie geïntroduceerd, met de onderlinge familiebanden en achtergronden. Dan vervolg je de route in de expositiezaal met als eerste schilderij een enorme selfie van de hoofdpersonen. Hierin heeft de kunstenares op symbolische manier zichzelf en haar familieleden geportretteerd. Dit is de rode draad die door de hele expositie loopt.

Toorop Expo - Panorama #1

Robert van der Eng

Daarna gaat iedereen zijn eigen weg door de expositie door. Vragen kunnen gesteld worden en er komen gesprekken op gang bij de toeschouwers.

Mensen kijken, discussiëren, denken en vergelijken. Er worden gevoelens opgeroepen: je kunt je identificeren, of herkent jezelf juist helemaal niet in de beelden die je voor je krijgt. Maar wat vinden wij, na de expositie gezien te hebben, de redenen dat je deze echt moet meepikken?

3 redenen om de Toorop expo in Alkmaar te bezoeken

1. Voor iedereen

Er is iets te zien voor alle generaties. Of je nu geïnteresseerd bent in zelfportretten of een inkijkje zou willen hebben in de kunstwereld. Voor beginnende kunstkijkers is dit een mooie introductie, met uiteenlopende stijlen.

2. Drama

Er is voldoende drama! Wie houdt er niet van familie-intrige, verhalen rondom levenskeuzes en levensthema’s. Je gaat met de familie mee in hun leven en persoonlijkheden en hebt hier ook nog de beelden bij.

3. Perfect in herfst

Op een herfstige, regenachtige dag is dit museum in het centrum van Alkmaar een heerlijk tijdverdrijf. Bezoek het hele museum en neem deze expositie mee in je bezoek.

Onze toptip: ga niet alleen, maar neem iemand mee! Het is zo leuk om het met meerdere mensen te beleven, want iedereen heeft er een andere kijk op. Juist dit maakt kunst leuk en toegankelijk.

Kaarten voor De Toorop Dynastie zijn ook te koop als combi-ticket met de tentoonstelling Licht in kleur- Edgar Fernhout, te zien t/m 10 november 2019 in Museum Kranenburgh in Bergen, verkrijgbaar bij de kassa van beide musea.

Kaart wordt geladen...
Disclaimer

We zijn door het Stedelijk Museum uitgenodigd voor deze Empty-Meet. Op geen enkele wijze heeft het museum invloed uitgeoefend op de inhoud van dit bericht. Meer weten, of wil je ons ook uitnodigen? Neem contact op.