We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het lijken twee verschillende subculturen, maar dat kunst en sport goed samengaan laat de expositie Sport Moves in Kunst op Langedijk prachtig zien. Twaalf portretten, van vooral Alkmaarse sporters in actie, zijn van 26 januari t/m 2 februari te bekijken in Restaurant Broeq.

Robert van der Eng (een van onze UIT072 huisfotografen en videoman van onder meer de eindejaarsclip en de filmpjes van de leukste bartenders van Alkmaar) maakte de sportportretten voor deze expositie.

Hoe breng je als fotograaf de schoonheid van de kunst van bewegen in beeld? Robert geeft je een kijkje achter de schermen in de totstandkoming van het portret van de Alkmaarse paaldanseres Ramona.

Sportportret paaldanseres

“Via via kwam ik met paaldanseres Ramona in contact. Van een schermer, hardloper, volleyballer zag ik de beweging die gefotografeerd moest worden wel voor mij. Voor het portret van paaldanseres, gold dat zeker niet direct. We wisten beide ook niet hoe het zou uitpakken.

Voor de 12 sportportretten fotografeerde ik een beweging met meerdere belichtingen in één opname. Je krijgt dan echt een foto waar beweging in zit. Ik vroeg veel van de sporters die zich voor mijn lens inspanden: de beweging moesten goed uitgevoerd worden, de timing moest goed zijn, binnen de scherptediepte en kader blijven, houding, voetposities, verzin het maar.

Sportportret Sport Moves - Paaldanseres

Paaldanseres Ramona in actie (foto: Robert van der Eng)

De paaldansstudio werd onze fotostudio: spiegelwanden, ledverlichting en 8 glimmende roestvrijstalen palen. Een niet alledaagse omgeving die we met een zwart doek eenvoudig konden omtoveren tot decor voor het portret.

We maakten eerst wat proefopnames. Na een paar foto’s konden we gaan bouwen aan het perfecte plaatje. Ter plekke werd er door Ramona een nieuwe houding bedacht. Om de plaat optimaal te maken moest Ramona een zo ruim mogelijke beweging rond de paal maken. Bij iedere poging klom ze eerst omhoog terwijl de paal draaide en telde ze vervolgens af zodat ik de beweging goed kon timen. Zo kon ik op het juiste moment de foto maken.

Twee lichtpulsen bleken genoeg en we zagen de foto’s steeds beter worden. Ik probeerde nog een paar verschillende hoeken met het volglicht. Het sierlijke en atletische van het paaldansen spat van het beeld af. Door een mooi samenspel hebben we een topplaat gemaakt.”

Sport Moves

Wil je het sportportret van Ramona en de 11 andere sporters in het echt zien? De expositie ‘Sport Moves’ is van 26 januari t/m 2 februari te bekijken.

Restaurant BROEQ
De Geus Langedijk
Bijlestaal 64
1721 PW Broek op Langedijk

 

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.