We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Filmfestival Alkmaar 2021

  Hele dag

filmfestival, filmhuis

We hebben een jaartje moeten overslaan, maar van 4 tot en met 7 november is het dan eindelijk tijd voor de tweede editie van Filmfestival Alkmaar!

Filmhuis Alkmaar presenteert vanaf donderdag 4 november Filmfestival Alkmaar 2021, een speciale pop-up editie op een bijzondere plek: HAL 25. Vier dagen lang is een uniek programma te zien met een selectie van de crème de la crème van de internationale cinema, afkomstig van uiteenlopende continenten.

De 14 voorpremières vormen een mooie mix van films gemaakt door gevestigde filmmakers en nieuw, debuterend talent. Het festival trapt af met de openingsfilm Spencer, de nieuwe film van Pablo Larraín met Kristen Stewart in de hoofdrol als prinses Diana.

De locatie: HAL 25

Filmfestival Alkmaar 2021 vindt dit jaar plaats in HAL 25, een bruisende plek die bijna iedere Alkmaarder wel kent. De iconische hal – uitgaansgelegenheid, culturele broedplaats en podiumlocatie ineen – zit aan de Pettemerstraat 15, vlak naast het filmhuis.

Expo

Naast het filmprogramma staan er tijdens het festival drie unieke multimediale werken opgesteld. Deze werken stellen, elk op hun eigen manier, een maatschappelijk dilemma aan de orde en zijn eerder dit jaar alle drie geselecteerd voor het Gouden Kalf Digitale Cultuur op het Nederlands Filmfestival.

Buycloud
Op je rug naar wolken kijken en daar dan figuren in herkennen? Anno 2021 doen we dat anders, commerciëler: dan kópen we gewoon een wolk! In deze speciale video-installatie drijven wolken met een QR-code over. Met een speciale app kan je een trotse bezitter worden: prijskaartjes variëren van € 0,50 tot € 1.000. De opzet van Buycloud klinkt misschien eigenaardig, maar is het dat ook in een maatschappij waar we stukken land, bomen of een stukje maan kunnen kopen?
Dustin
Wat als een apparaat slim genoeg is om te merken dat het stom werk doet? Dat is het geval bij Dustin: zogenaamd de slimste, maar niet per sé beste stofzuiger. Terwijl je via het chatvenster op jouw iPhone kennis met hem maakt, ontstaat er als vanzelf een wonderlijke dialoog met deze robot met meer persoonlijkheid dan je waarschijnlijk van zo’n gadget verwacht. De gratis iPhone app bestaat uit 5 hoofdstukken, waarmee je niet alleen met de eigenzinnige Dustin communiceert, maar hem ook via augmented reality in jouw eigen huis aan het werk probeert te zetten. De humoristische app, die stof tot nadenken biedt, is een samenwerking tussen VPRO Medialab en schrijver Niels ’t Hooft.
Next Space Rebels
Next Space Rebels draait om het kinderlijke plezier om zelfgebouwde raketten de ruimte in te lanceren, maar legt tegelijk de reële zorgen bloot over een meer en meer gereguleerd internet. De grote mogendheden en kapitaalkrachtige bedrijven strijden om de macht. Wie bepaalt straks wat er wel of niet gecensureerd wordt? Wie beschermt onze vrijheid van meningsuiting? Het antwoord is: degene die de meeste internetsatellieten in een baan om de aarde heeft. In deze game sluit jij je aan bij een stel activisten die zelf raketten willen knutselen om zo een onafhankelijk, vrij internet te waarborgen. Maar zijn de doelstellingen van de Next Space Rebels zelf eigenlijk wel transparant?

Een kunstwerk verstopt in een game, waarin de bezoeker geen toeschouwer maar speler is. Dit verhaal toont op een speelse manier de actuele en zorgwekkende strijd om de macht over het internet.

Tickets

Kaarten voor de filmvertoningen kosten € 11,50 inclusief thee of koffie en zijn te koop op filmfestivalalkmaar.nl. Een passe-partout kost € 45,50 (exclusief drankjes) en geeft toegang tot het volledige 4-daagse programma.

Voor zaterdag 6 en zondag 7 november zijn ook dagkaarten te koop voor € 25,- (exclusief drankjes). Het festivalprogramma is gratis toegankelijk voor Cinevillepashouders. Zij kunnen de avond van tevoren tickets reserveren voor de volgende dag.

Film, food & drinks

De HAL 25 bar vormt het bruisend festivalhart, waar je voorafgaand, tussen en na afloop van de voorstellingen een drankje kunt drinken. Stadskantine verzorgt elke dag om 17.30 uur een vega filmfestivalmaaltijd in combinatie met de  filmvoorstellingen die om 18.45 uur beginnen.

Filmfestival Alkmaar 2021 is de 2e editie van het filmfestival dat in 2019 door Filmhuis Alkmaar werd gelanceerd maar in 2020 vanwege corona geen doorgang kon vinden.

Meer info en kaarten


Kaart wordt geladen...

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.