We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
  15:00 - 23:59

bier, Herfst, route

Zaterdag 29 september vindt voor de 5e keer de Alkmaarsche Bokketocht plaats. Het 1e lustrum en dus een mooi moment om dit mooie initiatief in het (herfst)zonnetje te zetten! Ook mogen we alvast een aantal bockbiertjes verklappen die zaterdag te verkrijgen zijn.

Bockbier?

Bok- of Bockbier komt oorspronkelijk uit Duitsland maar is hier in Nederland tot een afzonderlijke stijl ontwikkeld met eigen tradities en kenmerken.

Waar de Duitse bock vaak alleen een ondergistende donkere seizoensbier is zijn de Hollandse Bocken er in alle soorten en kleuren. Bovengistend, ondergistend en in alle kleuren die bier maar kan hebben. Zwart en rood voor de herfstbokken van oktober tot januari en amberkleurig en blond voor de Lentebokken die vanaf de carnaval tot mei worden gedronken. Het bier heeft een moutig karakter met tonen van karamel maar de brouwerijen weten vaak van gekkigheid niet wat voor herfstachtige smaakjes ze kunnen meegeven. Vanille, chocolade, hout, noten en zelf marshmallows en speculaas kun je tegen komen in een Bockbiertje.

Alkmaarsche Bokkentocht

Remco Voskuyl, Tommy Kuilboer en Marco Kluft zijn de initiatiefnemers van de Alkmaarsche Bokkentocht. Marco raakte jaren geleden geïnspireerd door een bokketocht in Zaandam en dacht; waarom niet hier?! Zo gezegd, zo gedaan en 5 jaar geleden vond de eerste editie van de steeds populair wordende Alkmaarsche Bokkentocht plaats.

Deze zaterdag is het ook nog eens Alkmaar Blues Weekend dus naast de heerlijke bockbiertjes is in de meeste kroegen ook een band te vinden. Er is een speciaal glas voor deze bokketocht die in elke kroeg gebruikt wordt zodat in alle kroegen dezelfde hoeveelheid wordt geschonken en de kans iets groter is dat jij jouw stempelkaart vol krijgt 😉

Deze tocht doe je natuurlijk op de fiets, de weervoorspellingen zijn perfect en nodigen zeker uit voor een mooie fietstocht en lekkere bockbiertjes.

Welke Alkmaarse kroegen doen mee?

Er zijn zaterdag 6 deelnemende kroegen welke je in willekeurige volgorde af kunt gaan en waar je in totaal de keus hebt uit 18 soorten bockbiertjes. De bevlogen barmannen vertellen je graag welk bockbiertje bij jou past. Elke kroeg heeft bockbiertjes op zowel de tap als op de fles die speciaal voor deze tocht zijn geselecteerd en ingekocht. Bij de kroeg waar jij wilt starten ontvang je een stempelkaart. Deze neem je mee en laat je bij alle 6 de kroegen stempelen zodat je aan het einde, bij de laatste kroeg, een klein presentje in ontvangst kunt nemen. Je hoeft ze natuurlijk niet alle 18 te proeven, 1 bockbiertje per kroeg is goed voor 1 stempel.

Sowieso ’n goed idee

Heeft speciaal 2 bockbieren op tap staan deze Bokketocht. Een traditionele Duitse Weizenbock en een Bijkelyk van brouwerij de Eeuwige Jeugd. Op fles hebben ze een compleet nieuw bockbiertje, de Awesome Autumn Rum Bock wat een volle bock moet zijn met wat karamel, vanille en natuurlijk rum! Toch maar op save? Er is op fles ook een traditionele bock van de Groninger bierbrouwerij.

Scaramouche

Een van de twee gezellige kroegen waar je ook je fiets voor nodig hebt is Scaramouche. Sinds een jaar of 10 de huiskamer van het hoefplan en zij hebben voor de bokketocht een paar prachtige bockbiertjes voor ons. Een lekkere donkere ‘sexy motherbocker’ die lekker stevig in de alcohol zit. Een ride a bull bock van The Muskateers. En het laatste bockbiertje in hoefplan is Vollenhoven Bokbier, een traditionele bock gebrouwen uit maar liefs 6 verschillende hop soorten.

Proeflokaal de Kleine Deugniet

Aan de Gedempte Nieuwesloot vinden we de Kleine Deugniet met eigenaar Remco die tevens initiatiefnemer is van de bokketocht en die graag vertelt hoe deze tot stand is gekomen. De Kleine Deugniet is met 14 verschillende biertjes van de tap (waarvan 9 regelmatig wisselen) en wisselende tapbiertjes en ruim 60 verschillende biertjes op fles een waar bier-walhalla. De biertjes speciaal voor de bokketocht zijn nog geheim maar er zal ongetwijfeld iets bijzonders en in ieder geval iets heel erg lekkers tussen zitten!

Bar Nico

We rijden de stadspoorten door en moeten even flink doortrappen naar de gezelligste kroeg van Oudorp! Bar Nico aan de herenweg, diep in het centrum van Oudorp, heeft het karakter van een ouderwets dorpscafé en dat is het ook! Maar als je geen zin heb om helemaal naar Oudorp te fietsen dan maak je maar zin. Een ontnuchterend ritje tussendoor kan helemaal geen kwaad na de wat zware bockbiertjes. Bar Nico heeft zaterdag namelijk een prachtig trio bokken op de fles en de tap staan. Wat dacht je van een zwart bockbiertje of een Alkmaarse Bockvis, die niet zoals de naam doet vermoeden naar vis smaakt maar heerlijk vol en kruidig is. Op fles heeft Bar Nico De Bock the Casbah, een Weizenbock met een heel klein beetje sinaasappel.

Café Bruintje

Parkeer je fiets tegen de buik van heer Bommel en stap Bruintje binnen. Behalve een van de beste bartenders van Alkmaar en een heerlijke sfeer heeft Bruintje ook een paar Bockbieren die je niet mag overslaan. Brouwerij de Moll levert de Opgebokt, een lekker zoete bock gemaakt van onder andere chocolademout en smaakt naast chocolade ook een beetje naar karamel. De dubbelbock van Brouwerij Zeeburg is een lekkere volle stevige beuker met 8.2% alcohol. En tot slot heeft de Rock City Brewery alles wat de herfst lekker maakt in een biertje gepropt. Pecannoten, marshmallows, cacaonibs en vanille in een flesje met een super mooi etiket!

Gunnery’s

De bekendste en zeker de gezelligste Irish Pub van Noord Holland. De Code Rood van brouwerij Bliksem is stiekem geen Bockbier maar een heet officieel een red ale. Who cares! Met z’n mooie rode kleur, zoete karakter en smaak van snoepjes en fruit is dit een hele mooie aanvulling op de bockbieren verzameling! Een andere biertje met karakter is de BB18 Oak, een eigenwijze Bock die een beetje houtig smaakt. Tot slot heeft Gunnery’s ook nog een heerlijke zachte bockbier van de tap. De Bockenreyder van de Big Belly Brewery is een mooie kruidige bijna lieve bock. Hier nemen we er nog wel eentje van!

Stempelkaart ingeleverd en presentje in ontvangst genomen? Naar huis hoef je nog lang niet want als je klaar bent met deze herfst editie van de Alkmaarsche Bokketocht sluit je gewoon aan bij het Alkmaar Blues Weekend of je gaat met een stevige bockbier kegel nog even shoppen tijdens de shoppingnight.

Geen tijd op 29 september? Op 14 oktober heb je een herkansing bij Rondje Bokbier op de Brug. Proost!


Kaart wordt geladen...