We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
  Hele dag

Culinair, foodfestival, Rotary

Alkmaar Culinair Plaza is weer terug! Tijdens deze 29e editie van 9 tot en met 11 september kan er in de Alkmaarderhout weer culinair genoten worden. Marit van Turfmarkt doet voor de eerste keer mee. Karin van De Fransman is er al jaren bij. Wij vroegen beiden waarom Culinair Plaza ook voor jou volgende maand met dikke stift in de agenda moet staan.

Na twee jaar is Alkmaar Culinair Plaza terug. Reden genoeg om 9 tot 11 september een bezoekje te brengen aan de Hout en je te laven aan heerlijke gerechtjes. Onderaan dit artikel vind je een lijst met deelnemende restaurants en een timetable van elke dag. Maar eerst nemen we je graag mee in de beleving van de horeca-ondernemers die je na twee jaar weer een voorproefje kunnen geven van hun klassiekers en nieuwe creaties.

Nieuwkomers en oudgedienden

Om je een beeld te geven van hoe de deelnemende restaurants uitkijken naar dit evenement interviewden we een nieuwkomer en een oudgediende. We vroegen eigenaressen Marit (Turfmarkt) en Karin (De Fransman) hoe ze toewerken naar deze editie van Alkmaar Culinair Plaza èn wat we van ze kunnen verwachten.

Marit heeft altijd gezegd ”ooit sta ik een keer op Culinair Plaza” en op 9, 10 en 11 september zal dat nu ook gebeuren. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt en eigenaar van een strandtent te zijn geweest, hebben Marit en haar partner Jasper 5 jaar geleden de Turfmarkt geopend. De eerste jaren waren zij voornamelijk bezig om hun Turfmarkt op de kaart te zetten en nu is de tijd aangebroken om deel te nemen aan dit terugkeerde culinaire event.

Marit eigenaresse Turfmarkt

Wat kunnen we verwachten van de Turfmarkt? Er komt een ruim aanbod van 8 gerechtjes, die op de huidige kaart staan of hebben gestaan. Echte Turfmarkt gerechtjes.

Hun trots ‘Caldo de camaráo’ een Braziliaanse gambasoep, kunnen we op het event gaan proeven. De soep is zo geliefd dat het vanaf het begin af aan op de kaart heeft gestaan en er ook niet af mag. Reden genoeg om eens te proeven!

Naast de gerechtjes kun je bij de Turfmarkt ook verschillende wijnen drinken. De wijnen zijn speciaal gekozen bij hun vaste leveranciers en passen goed bij de gerechtjes.

Marit heeft zelf op het Waagplein gewoond, waar Culinair Plaza jaren gevierd werd. Als bezoeker genoot zij van de gezelligheid en het zien en spreken van bekenden. Haar eerste kennismaking met het eten van oesters was op één van de eerste edities van Culinair Plaza. Een herinnering die zij niet is vergeten, omdat het toen niet echt in de smaak viel. Inmiddels is dat helemaal veranderd en gaat de Turfmarkt ook oesters verkopen.

De combinatie van je doet iets voor je restaurant en voor een goed doel spreekt Marit aan. De meeste ondernemers die deelnemen aan Culinair Plaza kennen elkaar, een soort van samensmelting van Alkmaarse horeca. Dat is ook één van de leuke pluspunten van dit event als restaurant eigenaar vindt Marit. Culinair Plaza bestaat al 30 jaar en de ondernemers vormen samen een mooi front om iets moois neer te zetten. Een traditie die nog heel lang mag voorzetten.

In de moeilijke tijd die de horeca heeft gehad en nu ook nog kent in de personeelsproblemen, is dit event een mooi voorbeeld van samen de schouders eronder zetten en genieten van wat Culinair Plaza biedt en brengt. Marit ziet dat de deelnemende horeca zich van hun beste kant willen laten zien en niet bang zijn om uit de comfortzone te treden.

Na twee gemiste edities, zal Culinair Plaza voor Marit en haar collega’s zelf ook een feestje worden en kijkt zij hier erg naar uit!

Karin en haar echtgenoot nemen al jaren deel aan Culinair Plaza. De eerste deelname begon als een spontane actie vanwege hij vrijkomen van een plekje. Eigenlijk dacht Karin dat zij als restaurant de Fransman er niet geschikt voor zouden zijn, maar haar man wist haar te overtuigen om het toch eens te proberen. En nu jaren later zijn zij nog steeds een graag geziene deelnemer.

Karin eigenaresse De Fransman

Karin heeft zowel de edities op het Waagplein als in de Hout meegemaakt. Zij ziet een wereld van verschil daartussen. Nu het event in de Hout plaatsvindt staat de bezoeker weer meer centraal en daarnaast de deelnemende restaurants. Er is voldoende ruimte in het park en het draait weer meer om de conversaties tussen de mensen en het eten en drinken. Een positieve ontwikkeling volgens Karin.

Als bedrijf vind je jezelf een kleine beetje opnieuw uit. Net even anders presenteren, andere gerechten maken. Werken op Culinair Plaza is een soort van ‘kamperen’ aldus Karin. De locatie is anders, er is een andere energie. Iedere editie worden er naast vaste gerechten, nieuwe gerechten aangeboden. Gerechten die aanslaan op Culinair kunnen terugkomen op de kaart in het restaurant. Dit maakt het voor Karin interessant om te zien wat de bezoekers kiezen. Het maakt dat het concept op Culinair Plaza een makkelijke manier is om kleine nieuwe gerechten te laten proeven.

De Alkmaarse kaasbitterbal de Victory, met Spaanse pepertjes, kunnen we komen bestellen bij de stand van de Fransman. Deze bijzondere bitterbal is ontstaan uit een verkeerd voorbereide fondue. Omdat het zonde was om het product weg te gooien, besloot de man van Karin er kaasbitterballen van te maken. En met succes! Daarom staat deze kaasbitterbal aankomende editie weer op de kaart. De Spanjaarden zijn ooit verjaagd, maar de pepertjes hebben we gehouden, aldus Karin.

Ossenhaas met stroganoff wordt ter plekke gekookt. Zie je de Fransman even niet zo snel staan, dan kun je op de geur af van dit lekkere gerecht. Hiernaast kunnen we o.a. een proeverij, loaded fries met kaasfondue én kaasfondue in brood verwachten. Naast herkenbare, populaire Fransman gerechtjes, is het ook belangrijk voor Karin om verrassende nieuwe dingen te presenteren.

Waarom je volgens Karin naar Culinair Plaza zou moeten gaan? Het is een supergezellig weekend voor Alkmaarders en oud Alkmaarders. De sfeer is altijd uitstekend, tussen de bezoekers maar ook onderling tussen de horecaondernemers. Karin’s wens is dat het dak eraf gaat en dat de omzet voor de goede doelen en de ondernemers naar tevredenheid zal zijn.

Deelnemende restaurants

De restaurants die dit jaar meedoen zijn:


Programma


17:00 – 18:00 Sponsorborrel
18:00 Opening Culinair Plaza 2022
18:00 – 19:30 Plaza DJ
18:45 – 19:00 Optreden Brassband
19:30 – 23:00 Plaza DJ + Tim Bakker (Saxophonist)
23:00 Sluiting Plaza

14:00 Opening
14:00 – 17:00 Kinderprogramma (vrije toegang tot 17:00)
18:00 – 19:00 Optreden Ruben Annink
19:00 – 19:30 Optreden Yves Berendse
20:00 – 23:00 Optreden Floorjaxx and the band!
23:00 Sluiting

14:00 Opening
14:00 – 17:00 Modeshow Butik Alkmaar & Hoes Tailors
17:00 – 19:30 Plaza DJ
19:30 – 22:30 Plaza DJ + Tim Bakker (Saxophonist)
22:30 Sluiting

Meer info

Meer info: alkmaarculinairplaza.nl
Tickets: vanaf € 15,85 voor één dag, weekendticket (alle 3 de dagen) voor € 31,45


Kaart wordt geladen...