We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De posters hangen door de stad en politieke partijen bestoken je van alle kanten met de mooiste beloftes. Je kunt er niet omheen: de gemeenteraadsverkiezingen zijn in aantocht! UIT072 helpt je door de soms ietwat taaie materie.

21 maart 2018: gemeenteraadsverkiezingenOver precies 1 maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart mag je stemmen. Misschien ben je heel politiek betrokken, maar er is een grote kans dat alle partijprogramma’s een beetje langs je heen gaan.

Toch is het verstandig om hier een paar minuten aan te besteden. De komende 4 jaar bepalen de gekozen gemeenteraadsleden namelijk de hoofdlijnen voor het gemeentelijk beleid en hoeveel geld voor welke onderwerpen beschikbaar wordt gesteld in Alkmaar.

En hier zitten ook onderwerpen tussen die voor jou interessant zijn. Meer of minder horeca en evenementen in de stad bijvoorbeeld. En of de sluitingstijden van de kroegen weer terug moeten naar 3:00 uur of niet.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Wij helpen je door de soms best taaie partijprogramma’s aan de hand van 10 heldere stellingen. Stellingen die waarschijnlijk wél de moeite waard zijn voor je en waarin we overzichtelijk de voor en tegenstanders naast elkaar zetten.

Binnenkort laten we je weten hoe de partijen erover denken, maar eerst zijn we benieuwd naar jouw mening. Vandaag starten we op onze Facebookpagina met een serie polls waar je zélf mag aangeven waar je staat.

Wat vind jij?

De 5 stellingen waar je deze week je mening over kan geven:

Vrije sluitingstijden voor horeca in Alkmaar moeten worden teruggedraaid
De eerste stelling is een actueel heikel onderwerp: Sinds 2015 mag de horeca in Alkmaar zelf besluiten tot hoe laat ze open blijven. De meningen van bewoners en politieke partijen over dit besluit blijven erg wisselend. Een deel is enthousiast over het nieuwe beleid, maar er is ook een kritische groep die wil dat de oude sluitingstijden weer terug moeten. Wat vind jij?

[POLL] "Vrije sluitingstijden voor horeca in Alkmaar moeten worden teruggedraaid"Met nog precies 1 maand tot de…

Geplaatst door UIT072.nl op Dinsdag 20 februari 2018

Er is ruimte voor extra horeca in Alkmaar
Sinds 2015 heeft de gemeente Alkmaar de teugels laten varen op het gebied van de horeca. Veel meer vrijheden voor de ondernemer, die weet immers zelf het beste hoe zijn onderneming tot een succes kan maken. Is er ruimte voor meer horeca in de stad of is het plafond bereikt?

[POLL] "Er is ruimte voor extra horeca in Alkmaar"De eerste stelling voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 is een…

Geplaatst door UIT072.nl op Woensdag 21 februari 2018

Vuurwerk moet verboden worden voor particulieren in Alkmaar
Sinds een verdwaalde vuurpijl in de nacht van 31 december 2014 vier winkelpanden in de Langestraat in de as legde, is vuurwerk onderwerp van gesprek in Alkmaar. Nadat het vuurwerkverbod in de binnenstad in 2015 succesvol is ingevoerd, leeft landelijk én in Alkmaar de vraag of vuurwerk niet enkel door professionals moet worden afgestoken. Wat vind jij?

[POLL] "Vuurwerk moet verboden worden voor particulieren in Alkmaar"Sinds een verdwaalde vuurpijl in de nacht van 31…

Geplaatst door UIT072.nl op Donderdag 22 februari 2018

Er is ruimte voor extra evenementen in Alkmaar
Sinds enkele jaren is er ingezet op een bruisend Alkmaar met bijbehorende evenementen. Alkmaar kent een ruimhartig evenementenbeleid met vele evenementen in de binnenstad. Voor een aantal partijen is het genoeg, maar wat vind jij?

[POLL] "Er is ruimte voor extra evenementen in Alkmaar"Sinds enkele jaren is er ingezet op een bruisend Alkmaar met…

Geplaatst door UIT072.nl op Vrijdag 23 februari 2018

Zwarte Piet is kwetsend en niet meer welkom in Alkmaar
Onze vijfde en laatste stelling is een gevoelige. Ja, het is pas februari, maar toch kwam “Piet” expliciet naar voren in een aantal Alkmaarse verkiezingsprogramma’s. Wij zijn benieuwd hoe Alkmaarders erover denken.

Update 28 februari: Met deze stellingen wilden we peilen hoe er in Alkmaar gedacht wordt over meerdere onderwerpen. We waren ons ervan bewust dat Zwarte Piet een moeilijk onderwerp is. Helaas werd deze poll al snel gebruikt door landelijke pro- en anti-Piet groepen om hun statement te maken door hun eigen aanhang op te roepen om te stemmen.

Met het overgrote deel van de stemmen afkomstig van buiten Alkmaar, zegt het niks meer over de mening van de Alkmaarders. Daarom hebben we ervoor gekozen deze poll te verwijderen.

Alkmaarse Stemwijzer

Met behulp van de antwoorden op de stellingen maakten wij speciaal voor jou de Kortste Alkmaarse Stemwijzer. In maximaal 4 vragen weet jij welke partij het beste bij jou past:

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen
Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Samen met het college van burgemeester en wethouders vormt de gemeenteraad het gemeentebestuur. De raad bepaalt hoeveel geld voor welke onderwerpen beschikbaar wordt gesteld en bepaalt de hoofdlijnen voor het gemeentelijk beleid.

De gemeenteraad van Alkmaar heeft 39 leden, verdeeld over verschillende partijen. De leden van de raad worden iedere vier jaar direct door de inwoners gekozen.

Welke partijen doen mee in Alkmaar?

Dit jaar doen er liefst 14 partijen mee:

 • OPA
 • PvdA
 • VVD
 • CDA
 • GROENLINKS

 • D66
 • Leefbaar Alkmaar
 • SPA
 • Partij voor de Dieren
 • DENK

 • B.A.S.
 • ChristenUnie
 • Democratische Partij Alkmaar
 • Partij voor Iedereen