We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De Ringersfabriek in Alkmaar gaat een nieuw leven tegemoet. Het gebouw wordt omgevormd tot een plek met meer publiek toegankelijke functies zoals een foodhal en foodgerelateerde horeca op de begane grond. Op de verdiepingen komen appartementen, kantoren en mogelijk hotelfaciliteiten.

Goed nieuws, na het afblazen van de eerder geplande ‘Chocolate Experience’ in november 2017.

“Een belangrijke (economische) impuls voor Alkmaar en een spannende nieuwe ontwikkeling voor Overstad.” – Wethouder Victor Kloos (OPA)

Food gerelateerde invulling

De grote ruimte op de begane grond van de Ringersfabriek krijgt een food gerelateerde invulling. Daarnaast leent de ruimte zich bij uitstek voor het organiseren van diverse evenementen.

Bijna een kwart van de oppervlakte wordt waarschijnlijk ingevuld door het Culinair Centrum Beverwijk, een culinair opleidingscentrum dat onder andere wijn- en kaascursussen aanbiedt. Voor de invulling van de overige ruimten voert BPD (eigenaar van het pand) gesprekken met diverse serieus geïnteresseerde partijen.

Ringersfabriek: impressie hoekappartement

Zo kan wonen in de Ringersfabriek er straks uitzien

In het ontwerp van de begane grond van de Ringersfabriek is een passage voorzien; een vrije doorgang die het plein aan de kanaalzijde van Ringers verbindt met het achterliggende gebied. Op het Ringersplein is ruimte voor evenementen en terrassen behorende bij de geplande horeca.

De Ringersfabriek is ook een unieke woonlocatie. In het plan zijn op dit moment op de bovenverdiepingen 54 appartementen voorzien, waarvan een deel nog ingeruild kan worden voor een hotelfunctie. Daarnaast is er op de verdiepingen in de middelste beuk ruimte voor commerciële functies zoals kantoorruimte.

Ontwikkeling Ringerskwartier

Naast de herontwikkeling van de Ringersfabriek is BPD gestart met het ontwikkelen van een stedenbouwkundig plan voor het omliggende gebied met ongeveer 250 appartementen. Parkeren voor bewoners moet onder de grond gebeuren.

De gebiedsontwikkelaar zoekt zoals ze het zelf mooi zeggen “naar een ruimtelijke invulling van het gebied die recht doet aan de ambitie die de gemeente heeft omschreven in de Omgevingsvisie voor de kanaalzone”.

Ringersfabriek: verbeelding vanaf centrumzijde

Impressie van Ringersfabriek vanaf Alkmaar Centrum

De vrijstaande gebouwen geven vorm aan de gewenste stedelijke dichtheid. De bouwmassa’s zijn zo gesitueerd dat de oriëntatie (en het zicht) van de woningen gericht is op het historische centrum van Alkmaar en het kanaal. Tussen de gebouwen is (groene) ruimte gemaakt om te verblijven, wandelen en contact te hebben met de directe omgeving.

Het plan heeft een hoogteaccent van maximaal 14 bouwlagen aan de kanaalzijde bij het oversteekpunt van het kanaal, de Tesselsebrug.

Planning

De komende twee maanden wordt door BPD gewerkt aan de verdere invulling van de Ringersfabriek. Het doel is in mei 2018 een definitief plan te presenteren van de herbestemming inclusief een concrete uitvoeringsplanning.

[Update juni 2018] De Ringersfabriek in Alkmaar krijgt definitief een nieuw leven als foodhal met horeca. Op de 4 bovenliggende etages komen woningen. De woningen worden volgens de projectontwikkelaars ontworpen met “de oude industriële structuur van de voormalige chocoladefabriek in gedachten”.

De planning is om in het eerste kwartaal van 2019 te gaan beginnen met het herstellen van de gevels.