We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De stemmen zijn geteld! Wij zetten de belangrijkste uitkomsten van de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 voor je op een rijtje in enkele handige grafiekjes.

OPA blijft de grootste partij van Alkmaar. Ondanks een fors verlies kreeg OPA bij de gemeenteraadsverkiezingen 15,2% van de stemmen en liet daarmee de VVD (13,8%) en GroenLinks (13,5%) achter zich.

BAS en Partij voor de Dieren deden als nieuwkomers goede zaken. Beiden wisten ze meer dan 5% van het Alkmaarse electoraat voor zich te winnen. Waar DENK in verschillende plaatsen in Nederland wist te winnen, verliezen ze in Alkmaar juist hun enige raadszetel.

Een van de grote punten in de campagne naar aanloop van de Gemeenteraadsverkiezingen waren de sluitingstijden van horeca in Alkmaar. Met OPA, VVD en GroenLinks als grootste partijen lijken de vrije sluitingstijden de komende 4 jaar wel veiliggesteld.

De opkomst was een stuk hoger dan bij de vorige verkiezingen. Dit jaar stemde 55,6% van de Alkmaarse kiesgerechtigden, ten opzichte van 42,5% in 2014.