We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sushi, jummie! Daarvoor kun je ons altijd wakker maken. En gelukkig zijn er in Alkmaar genoeg plekken om sushi te eten of af te halen. Het UIT072 testteam heeft ze bezocht en, zoals je van ons gewend bent, overzichtelijk in een lijstje gezet: de 8 beste plekken voor sushi in Alkmaar.

Update: dit overzicht van sushi in Alkmaar verscheen oorspronkelijk in 2016 en is aangevuld in 2017 en 2018. Feedback en tips zijn natuurlijk welkom 🙂

Er zijn natuurlijk veel soorten sushi. Van de bekende maki tot de (in Nederland) minder voorkomende oshisushi en naresushi. Wij hebben ons gericht op de sushi die je het vaakst tegenkomt. (Klik op de namen voor meer info.)

Sushi: nigiriNigiri (握り) is het bekendste type sushi in Japan. Het betekent letterlijk pakken of vormen in de hand. Een klein bolletje rijst wordt met de vingers gevormd, daar bovenop wordt een stukje rauwe vis gedrukt. Temari is een variant waarbij rijst en vis samen tot een balletje gerold worden.

Sushi: makiMaki (巻) is de bekendste soort sushi in het Westen. Het betekent letterlijk gerold. Op een vel nori wordt rijst en ingrediënten gelegd. Na oprollen heb je een sushirol, die meestal in 6 of 8 plakjes wordt gesneden. Futomaki is een iets dikkere rol, vaak met 3 vullingen. Hosomaki is een dunnere rol met maar 1 vulling.
Sushi: uramakiTwee bekende varianten van maki sushi zijn Ukimaki en Uramaki. Bij Ukimaki worden de overige ingrediënten in de nori gewikkeld en zit de rijst aan de buitenkant. De Uramaki is een ‘binnenstebuiten’ rol, met alle ingrediënten aan de buitenkant.
Sushi: temakiEen afwijkende vorm van maki is temaki: een handroll waarbij de rijst en andere ingrediënten in lange puntzak van nori gestopt worden. Bekendste voorbeeld: de California Temaki, met surimi, avocado, komkommer en mayonaise.

Sushi hotspots in Alkmaar

Het goede nieuws: we hebben geen slechte sushi geproefd. Ook geen uitzonderlijk goede, overigens. Om ze toch op een rijtje te zetten, zijn hier de 8 sushi hotspots van Alkmaar, van redelijk naar goed:

8. Motto Sushi

Motto Sushi zit al heel wat jaartjes in het oude postkantoor aan de Houttil. Bovendien de eerste plek in Alkmaar waar je voor een vaste prijs onbeperkt sushi en andere Japanse gerechten kan bestellen. In het restaurant een uitgebreide keuze aan sushi, tempura, teppan yaki en salades.

Prijs: € 23,80 voor 2,5 uur all-you-can eat (€ 24,80 do-zo)
Kwaliteit: redelijk: prima waarde voor je geld
Beoordelingen: IENS 6,9 •  Tripadvisor 3,5
Locatie: Houttil 4-6 • mottosushi.nl
UIT072 score:

7. Kokusai

Het tweede all-you-can-eat restaurant in deze lijst. Qua prijs en kwaliteit vergelijkbaar met Motto Sushi.  En met vergelijkbare prijs/kwaliteit verhouding. Maar de betere beoordelingen op IENS en Tripadvisor zorgen ervoor dat Kokusai net een plekje hoger eindigt.

Prijs: € 24,50 voor 2,5 uur all-you-can eat (€ 25,50 vr-zo)
Opvallend: Ook vestigingen in Amstelveen en Florence (!)
Beoordelingen: IENS 7,5 •  Tripadvisor 4,5
Locatie: Arcadialaan 2 • kokusaialkmaar.nl
UIT072 score:

6. Albert Heijn XL: Sushi Daily

Een supermarkt bij de beste plekken om sushi te halen? Het klinkt misschien raar, maar niet als je bedenkt dat sinds november 2014 een sushi kiosk van Sushi Daily in de AH XL is geplaatst. Getrainde sushichefs maken dagelijk vers (en voor je ogen) de sushi klaar. Het resultaat is prima sushi! Uit de supermarkt.

Sushi Daily (AH XL Alkmaar)

Sushi Daily in de AH XL heeft een ruim assortiment met redelijk verse sushi to go.

Prijs/kwaliteit: Relatief prijzig, maar ook relatief goed (helemaal voor supermarkt sushi natuurlijk)
Opvallend: Sushi Daily heeft 450 volledig servicegerichte Sushi Kiosken door heel Europa
Locatie: Wendelaarstraat 1 • in de AH XL
UIT072 score:

5. Wok & Sushi to Enjoy

Wok & Sushi to Enjoy heeft een uiteenlopend menu van soepen, salades, verse sushi and wok. Vooraan hebben ze een afhaal gedeelte en als je verder doorloopt wordt het gewoon een restaurant. Wok & Sushi to Enjoy heeft elke maand een ander maandmenu heeft voor twee personen. Een mix van sushi, een wokgerecht en verschillende bijgerechten, voor als je niet kunt kiezen!

Prijs: Maki vanaf € 5,00 (6s), Nigiri va € 1,40 en verschillende menu’s va €8,00
Bijzonder: Tot voor kort heette Wok & Sushi to Enjoy nog Wok & Sushi to Walk
Locatie: Laat 96-98 • woksushialkmaar.nl • Bestel op Thuisbezorgd.nl
UIT072 score
:

4. Mi-Ko Sushi

Mi-ko sushi Alkmaar

Oké temaki en nigiri, maar matige maki

Mi-Ko maakt alles zelf, van de tamago tot de azijn. Geen e-nummers, verse ingrediënten. De nigiri en handroll bevielen goed: lekkere vis, goed gevulde temaki. De rolls waren wisselender in kwaliteit. Al met al prima keuze voor scherpe prijs.

Prijs: Vanaf 13,50 euro heb je een leuke mix box.
Opvallend: In eerste testsessie maakte Mi-Ko een matige indruk, maar bij de 2 hertesten maakten ze dat goed.
Locatie: Zijperstraat 47 • miko-sushi.nl
UIT072 score
:

3. Daikichi

Bij Daikichi in Alkmaar kun je genieten van echte Japanse specialiteiten, van old school sushi tot de heerlijke kreeftgerechten. Aan de grote tepan tafel laten zij een knap staaltje kookkunsten zien en maakt de chef des huizes er een kookshow van.

Maar wist je ook dat je hier heerlijke sushi kunt afhalen? Op het menu sushi sets vanaf € 9,75. Naast alle losse opties natuurlijk.

Prijs: Maki € 4,75 (6s), Nigiri € 1,75
Vroeger: Eerst heette het Sui Sha Ya
Beoordelingen: IENS 8,5 •  Tripadvisor 4,5
Locatie: Stationsweg 58 • daikichi.nl
UIT072 score:

2. Le Sushi and More

Le Sushi & More Alkmaar

Een van de verrassingen van onze sushi test

Le Sushi and More is een klein afhaaltentje op de Kanaalkade met, zoals de naam al zegt, vers bereide sushi maar ook verschillende warme gerechten. De hotspot ziet er op het eerste gezicht misschien niet uitnodigend uit, maar biedt prima sushi voor een erg scherpe prijs.

Prijs: Maki va € 3,50 (6s), Nigiri va € 1,40
Bijzonder: Menu’s zoals Chicken Tonight box (sushi met kip) en Cheezy Romige Box (roomkaas)
Locatie: Kanaalkade 54A • lesushiandmore.nl • Bestel op Thuisbezorgd.nl
UIT072 score:

1. Sushi Point Alkmaar

Sushipoint voordeelmenu

Sushipoint heeft altijd een voordeelmenu voor € 29,50

Sushipoint specialeert zich in het bezorgen en laten afhalen van verse sushi. Als je zelf afhaalt kun je zien hoe de koks de sushi voor je neus klaarmaken. Goede aanrader: er is altijd een menu voor twee personen in de aanbieding van €49 voor €29,50. Heel lekker en prachtig gepresenteerd!

Soorten: Maki vanaf € 5,50 (6s), Nigiri vanaf € 3,75 (2s) en verschillende menu’s va € 14
Wist je dat: Sushipoint ook catering doet? Je kunt de sushi door de chefs op locatie laten maken.
Locatie: Vondelstraat 21 • sushipoint.nl • Bestel op Thuisbezorgd.nl
UIT072 score
:

Het oordeel van UIT072

Top 3 beste sushi van Alkmaar

Uiteraard hebben we ook zelf bij alle zaken een partij sushi laten aanrukken (of opgehaald, als de mogelijkheid tot bezorging niet aanwezig was).

We zijn er unaniem over uit Le Sushi de lekkerste nigiri zalm heeft. Naast de rauwe variant werden we in de bestelde box (Mix Two) ook verrast door een nigiri met gerookte zalm. Niet heel gangbaar, maar wel smakelijk!

Bij Motto Sushi worden we het meest gelukkig van de nigiri tonijn. Die van de Albert Heijn XL is qua smaak een goede tweede, maar verdorie wat enorm veel rijst. Zonde!

Sushi test: nigiri

5 verschillende Alkmaarse nigiri zalm op een rij

Sushi test: maki

Een rondje maki (zalm, tonijn, komkommer)

Bij de sushi rolls is de maki van Daikichi erg lekker. Le Sushi is opvallend goed gevuld, net als Sushipoint. En Mi-Ko is een beetje dubbel qua maki. De smaak is prima, vooral die van de tempura garnaal. Maar die rijst was (deze keer) zo enorm klef en nat, dat het eindresultaat ver onder de maat was. Wellicht een foutje, althans, dat hopen we dan maar.

Uiteindelijk zetten we alle scores op een rijtje, waarbij we gekeken hebben naar kwaliteit, vulling, prijs en variëteit. Sushipoint beoordeelden we uiteindelijk als meest consistent in de verschillende soorten (en over meerdere bestellingen). Nipt pikten zij de nummer 1 positie, maar de conclusie is vooral dat je in Alkmaar voor een redelijke prijs meer prima keuzes hebt voor je portie sushi.

Naar ons oordeel zijn dit de 3 aanraders voor sushi in Alkmaar:

1. Sushipoint

Noukka
Vincent
Niels

2. Le Sushi and More

Noukka
Vincent
Niels

3. Daikichi

Noukka
Vincent
Niels

Wat vind jij?

Waar haal je de lekkerste sushi in Alkmaar?
  • Voeg je antwoord toe

Leuk om te weten

pinterest-cover5 Sushi weetjes

  • Die vreemde plastic grassprietjes in je box heten haran en zijn niet alleen decoratief. Ze scheiden de verschillende soorten sushi, waardoor smaken niet overlopen en bacteriegroei wordt verminderd.
  • Zeewier is gezond en zeer voedzaam: het bevat eiwitten, mineralen, en vitamine A, B1, B2, B3, B6 en C.
  • Bij sushi drink je het beste groene thee of bier (dus geen sake).
  • Nigiri sushi mag je gewoon met je handen eten.
  • Japanse messen worden maar aan één kant geslepen, in tegenstelling tot Westerse messen. Zo kan de sushi-chef een stuk beter zijn werk doen. Schijnt.
Meer lijstjes en tests

Geen trek in sushi? UIT072 heeft veel meer lijstjes en tests.

Meer rauwe vis vind je bij de beste haring (Hollandse Nieuwe) in Alkmaar. Vleesliefhebbers checken de beste hamburgers van Alkmaar en de lekkerste kebab en shoarma. Maar ook voor de vegetarische hotspots in Alkmaar zit je hier goed.

Heb je een eigen testidee? Laat het ons weten.