De komende weken plaatsen we op UIT072 3 heerlijke recepten uit het Bergens Kookboek. Een ode aan de restaurants van Bergen en Bergen aan Zee, en aan hun veerkracht en creativiteit tijdens moeilijke tijden. Deze week: een steak tartaar Surf ’n Turf waar je spontaan van gaat watertanden van chef Remko Sterk.
Remco Sterk
Al op de lagere school wist Remco dat hij later kok wilde worden en de koksopleiding was dan ook de enige logische keuze. In zijn laatste schooljaar werkte hij als leerling bij Nero’s Place. Na dit schooljaar riep eigenlijk de dienstplicht, maar door een teveel aan leeftijdsgenoten ontsprong Remco de dans en werkte hij het jaar daarop in de slagerij van zijn oom in Amsterdam.
Toen Trudy Kamm van Nero’s Place hem vroeg om terug te komen, kon hij zich verder richten op zijn carrière in de horeca. In de daaropvolgende tien jaar ontwikkelde hij zijn passie verder en maakte hij zich zijn kookstijl – bourgondisch, Frans en daarnaast van deze tijd – meer eigen.
Na een jaar als chef-kok gewerkt te hebben bij restaurant De Bokkesprong in Groet, maakte de goedlachse Amsterdammer negentien jaar lang furore als chef-kok bij restaurant De Ware Jacob, waarna hij samen met zijn vrouw de droom van iedereen najoeg en een lange, culinaire reis dwars door Europa maakte.
Sinds zijn terugkomst werkt Remco als zzp-er in de horeca en runt hij zijn eigen chef-service.
Recept: Steak tartaar ‘Surf & Turf’
Van deze Surf 'n Turf ga je spontaan watertanden. Luchtige steak tartaar met gebakken gamba's: smullen!
Doe alle ingrediënten, behalve de gamba’s, in een kom en meng het geheel luchtig met een vork. Houd dit vooral luchtig, anders wordt het een gehaktbal. Zet het geheel in de koelkast.
Bak de gepelde gamba’s in olijfolie en laat ze vervolgens afkoelen.
Haal de steak tartaar uit de koelkast en plaats de ring op een bord. Verdeel het geheel in vieren en vul de ronde ring met de steak tartaar. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
Verwijder de ring en maak de steak op met de gebakken gamba’s.
Tip van de chef: garneer je gerecht met stukjes tomaat, augurk, komkommer of andere ingrediënten naar eigen smaak. Maak het af met wat druppels mayonaise om de tartaar heen.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Doe alle ingrediënten, behalve de gamba’s, in een kom en meng het geheel luchtig met een vork. Houd dit vooral luchtig, anders wordt het een gehaktbal. Zet het geheel in de koelkast.
Bak de gepelde gamba’s in olijfolie en laat ze vervolgens afkoelen.
Haal de steak tartaar uit de koelkast en plaats de ring op een bord. Verdeel het geheel in vieren en vul de ronde ring met de steak tartaar. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
Verwijder de ring en maak de steak op met de gebakken gamba’s.
Tip van de chef: garneer je gerecht met stukjes tomaat, augurk, komkommer of andere ingrediënten naar eigen smaak. Maak het af met wat druppels mayonaise om de tartaar heen.
Het Bergens Kookboek is een ode aan de restauranteigenaren van Bergen & Bergen aan Zee, die tijdens de lockdown hebben laten zien hoe veerkrachtig en creatief ze zijn. Een kookboek met niet alleen recepten van Bergens chefs, maar ook hun levensverhalen; de auteurs hebben ze het koksbuis van het lijf gevraagd.
Het idee is ontstaan omdat de makers de horeca een warm hart toedragen. Een groot deel van de opbrengst wordt dan ook aan de horeca geschonken.
Win jouw exemplaar van Bergens Kookboek!
De komende weken publiceren we recepten uit het Bergens Kookboek. Om één van de exemplaren die we van het kookboek weggeven te winnen, volg je ons en Bergens Kookboek op Facebook en Instagram. Like gerust ook de recepten die komende tijd verschijnen. De winnaar maken we na het derde recept bekend.
Meteen een kookboek scoren? Bergens Kookboek koop je online op bergenskookboek.nl en bij geselecteerde verkooppunten in Bergen.