We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sinds 2013 in Alkmaar: restaurant Seasons. Mooi gelegen aan de Kennemerstraatweg, is het een ideale locatie om een avond goed en sfeervol te dineren. UIT072 heeft weer een mooi sfeerverslag voor u, als waarde lezer.

We worden welkom ontvangen door gastheer en eigenaar Sietse Koster. Terwijl hij vertelt over zijn passie voor de horeca brengt hij ons naar onze tafel: een tafel naast het raam waar we mooi uitzicht hebben op de Alkmaarder Hout. Hij brengt ons een aperitief, een glas prosecco met een beetje limoncello. Dat is een uitstekende combi die verder geen uitleg behoeft, dat moet je zelf gewoon eens maken. Twee ingrediënten en je hebt een heerlijk fris glas, zeker als dat vermaledijde zonnetje binnenkort eens voor een langere tijd doorbreekt.

Seasons Alkmaar: terras

Voor als de zon doorbreekt: het terras met uitzicht op de Alkmaarder Hout

Ambachtelijk eten met biologische (streek)producten bij Seasons

We beginnen met focaccia met olijfolie en zout. Nu zou je kunnen zeggen dat zo’n broodje met olie en zout saai is, maar dat is het niet. De focaccia is zelfgebakken en de olijfolie komt ergens uit Italië maar waar precies, dat wil Sietse niet zeggen. Goed brood en een goede olie plus een strooitje zout: meer heb je eigenlijk ook gewoon niet nodig als begeleider voor wat er komen gaat.

Het voorgerecht: Een enorm fijne tartaar van runderlende met kreeftolie. Dit gerecht an sich is al lekker, maar met de wijn erbij is het helemaal genieten. Uit Roemenië heeft Sietse een heerlijk glas gekoelde pinot noir voor ons. De combinatie van wijn en spijs is gedurfd en geweldig. Voor Noukka is er huisgerookte zalm met crispy kappertjes, met als begeleider een smaakvolle rosé uit de Languedoc.

Seasons Alkmaar: voorgerecht met tartaar

Tartaar van runderlende met kreeftolie en gamba. Yum!

Seasons Alkmaar: voorgerecht met zalm

Huisgerookte zalm, crispy kappertjes en gamba. Ook yum!

De eigenaar had het aan het begin van de avond al gezegd:

“Bij ons eet je goede gerechten, met goede ingrediënten zonder poespas. Kwalitatief no-nonsense.”

En zowel bij de huisgemaakte focaccia als bij het voorgerecht zien we dat terug. Een prima formule. Onder het genot van onze wijn bekijken we de zaak even goed. Wat opvalt is dat er overal kunst aan de muur hangt, in dit geval moderne kunst. De kunstwerken aan de wand zijn te koop, en ze wisselen om de zoveel tijd. Eten in een soort van semi-expositieruimte, bij Seasons kan het. Wij vinden het wel wat hebben.

We gaan verder, met een heerlijke soep. Een roomsoep van gele paprika met daarin, *tromgeroffel* op de huid gebakken wilde zeezalm. Wederom een gerecht zonder poespas, maar qua kwaliteit enorm sterk. Sietse vertelt ons:

“We hebben een mannetje in Callantsoog en die belt ons als hij wat moois heeft. Daar kunnen we wat mee!’

De ene dag is het een mooie partij zeezalm, de volgende dag is het weer wat anders. Maar altijd vers en altijd uit de buurt. De wijn bij dit gerecht kwam uit Spanje en bestond uit de godello druif. Een wijn uit de Pyreneeën, verbouwd in een gebied dat hetzelfde klimaat heeft als Nederland. Onze gastheer blijft ons verbazen met zijn uitstekende wijnkeuze. Dit is echt dik genieten.

Seasons Alkmaar: zalm

Roomsoep van paprika met op de huid gebakken wilde zeezalm

Het hoofdgerecht komt op tafel. Als eerste wordt onze vegetarische fotografe bediend. Een limoenrisotto met rode mul, begeleid met een mooie viognier. Noukka is weer stil, dus wederom is het prima te eten. Voor de omnivoren een paar heerlijke stukken lamsvlees met asperges en ratatouille, met als groente voor beide hoofdgerechten: schorseneren. Dat laatste lijkt op een vreemd werkwoord maar het is een vergeten groente. Die nu, geheel conform de huidige tendens, weer hip aan het worden zijn. We hebben over die tendens verder geen mening, wat we wel weten is dat het een prima groente is bij ons gerecht.

De porties zijn prima. Ergens zitten we vol, maar het dessert moet nog komen. Terwijl wij ruimte zoeken in onze maag vertelt Sietse trots:

“We doen eigenlijk alles zelf. Alles roken we thuis, ik zoek de wijn zelf uit, we maken de combinaties op de kaart.”

En die trots is niet ongepast. Want bij Seasons kan je verdraaid lekker eten, en zoals eerder gezegd: huisgemaakt. En ze hebben bij Seasons een klein rookoventje, maar verdorie, wat levert die goed werk. Wij hebben het geproefd (normaal wilde ik hiermee afsluiten maar ik doe het nu alvast: en nu jullie nog!).

Seasons Alkmaar: rode mul

Limoenrisotto met rode mul

Seasons Alkmaar: lamshaasjes

Lamshaasjes met asperges en ratatouille

Het dessert is eveneens niet te versmaden: crèpe suzette met Grand Marnier en sinaasappel, begeleid met een dessertwijn waar iedereen nog steeds blij van wordt.

Seasons Alkmaar: dessert

Crèpe suzette met Grand Marnier en sinaasappel

Wij weten genoeg. Seasons is geweldig. Laat je niet foolen omdat je wellicht een minuut of tien moet lopen omdat het nét buiten de binnenstad ligt. Wij weten genoeg. Genoeg, om terug te komen!

Meer over Seasons

Leuk om te weten

  • Alles is biologisch en voor zover het kan, uit de streek. Dat proef je!
  • De wijnen. De wijnen!
  • Alle kunst aan de muur is te koop.
  • De kaart wisselt per seizoen. Dat zou je bijna niet zeggen, bij een restaurant dat Seasons heet.
  • Seasons heeft een vermelding in het blad Lekker 2015 – 2016!
  • Wist je dat Seasons ook af te huren is? Vraag via de telefoon, social media of de site om meer info.

Seasons

Kennemerstraatweg 159
1814 GH Alkmaar

 072 5111 927
Facebook
http://www.seasonsalkmaar.nl/

Openingstijden

Ma gesloten (of besloten)
Di – zo vanaf 15.00 uur