We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In de coronatijd is het ook voor UIT072 rustig qua restaurantreviews. Voor restaurant Neder betekent het uitstel van de plannen om in Alkmaar een restaurant te starten. Maar in de tussentijd zit chef Brian niet stil: wekelijks maakt hij een nieuw driegangenmenu voor thuis. Een pakket dat een review meer dan verdient! Ontdek Neder alvast, thuis.

Wie is Brian?

Brian Luikel (Neder)Brian Luikel is autodidactisch chefkok en horeca-ondernemer. Hij werd 28 jaar geleden geboren in Haarlem, groeide op in Hensbroek en woont nu in Alkmaar. De plek waar zijn volgende horeca avontuur gaat beginnen.

In zijn jeugd was hij de hele zomer te vinden bij Kiosk de Duinroos, het kleine eethuisje in De Kennemerduinen dat al 3 generaties werd uitgebaat door zijn familie. Vele horecabaantjes verder opende Brian met vriendin Josje in 2018 zijn eerste restaurant: monsieur.dame. Het pop-uprestaurant in broedplaats Lola Luid in Amsterdam werd 15 maanden lang een groot succes.

Maar zoals het gaat met pop-uprestaurant, kwam ook dit “Franse” avontuur op gegeven moment ten einde. Brian is klaar voor een nieuwe stap. Terug naar zijn roots. Terug naar het gevoel van de duinen.

Next step: Neder

De volgende stap is restaurant Neder. Met Neder wil Brian de nieuw-Nederlandse keuken op de kaart te zetten. Een klein restaurant te midden van de natuur en koken met producten van Nederlandse bodem: Hollands wild, wild gevangen vis uit de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer en zuivel van biodynamische melkveehouderijen uit Noord-Holland.

Hij was middenin zijn zoektocht naar een geschikte locatie voor zijn restaurant, toen de coronacrisis losbarstte. Brian liet zich niet uit het veld slaan, en start met Neder vanuit huis, om alvast een voorproefje te geven van wat je straks kan verwachten.

“Alles van Nederlandse bodem”

“Zo dicht mogelijk bij de natuur, dat is het streven. Zo werk ik alleen met groenten, fruit en kruiden die echt in het seizoen zijn; van het veld, uit onverwarmde kassen of uit de wilde natuur. Allemaal van Nederlandse bodem”, vertelt Brian. “Mijn droom is om binnenkort in de nabije omgeving van Alkmaar een restaurant midden in de natuur te openen. Met dit vervroegde afhaalconcept wil ik de regio alvast laten proeven wat Neder te bieden heeft.”

Is het wat, dat Neder thuis?

Spoiler: ja! Wat is dit lekker en leuk koken!

Je haalt bij chef Brian thuis op zaterdagmiddag een tas op, gevuld met alle ingrediënten voor een 3-gangendiner. Het enige wat je zelf hoeft te doen is het eten opwarmen en de borden mooi opmaken. Gelukkig onder begeleiding van video’s van de chef zelf, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe dit in zijn werk gaat.

In eerste instantie lijkt het tamelijk indrukwekkend. Uit de tas komt een uitgebreide instructie en een veelvoud aan bakjes, spuitzakjes en overige ingrediënten. Het menu klinkt heerlijk, maar als hobbykok word je toch wel een tikje zenuwachtig van een salade van gerookte makreel, Zeeuwse appel, mierikswortelhangop en rammenas met een vinaigrette van appelsap, makreelolie en moutazijn.

Neder: video instructie

Superhandig: video instructie waarbij je stap voor stap aan de hand wordt genomen.

Nergens voor nodig overigens: de bakjes zijn handig genummerd en de instructievideos zijn een uitkomst! Stap voor stap wordt je geleerd hoe je een perfect bord opbouwt wat in een goed restaurant niet zou misstaan.

Kruiden van NederZijn er dan helemaal geen nadelen? Na lang nadenken misschien eentje: voor deze hobbykok zonder groene vingers was het een pittige uitdaging om uit het bakje versgeplukte kruiden het beukenblad te onderscheiden van het zevenblad, en de onrijpe vlierbloesem van de citroenverbena.

Maar dat is overigens volledig te wijten aan mijn gebrekkige botanische kennis.

Topkok in eigen keuken

Dankzij de geschreven en videobegeleiding van chef Brian waan je je een chefkok in eigen keuken. Binnen een paar minuten en met amper voorbereiding nodig, schotel je een maaltijd van topklasse voor.

Voor de prijs hoef je het overigens niet te laten: een 3-gangenafhaalmenu kost € 29,50. Een extra gang in de vorm van een kaasplankje met vier bijzondere Nederlandse kazen is een tientje extra. Helemaal compleet maak je het menu met een Nederlandse wijn, wilde appelcider of bier.

Het menu verandert elke twee weken. Bestellen voor aankomende zaterdag kan tot donderdag 22:00 uur. Gegarandeerd dat je er indruk mee maakt op je tafelgenoot!

Meer info: nederrestaurant.nl
THUIS072: Neder

Neder is één van de vele restaurants die je vindt op THUIS072: afhalen in Alkmaar.

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Zeker niet wekelijks, maar we proberen 1 keer per maand.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.