We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een rondje over de Spaanse markt van Granada Food and Wine

5Granada Food and Wine zet de schouders eronder en start een smakelijke nieuwe onderneming. Binnen de muren van hun restaurant zijn zij een Spaanse delicatessenwinkel gestart: Mercado Central de Granada. 

Nu de tweede lockdown voor de horeca een feit is kraken ondernemers hun hersenen en beramen zij plannen om ook deze periode te kunnen overleven. De creativiteit in deze sector is ongekend en er ontstaan geweldige initiatieven. Ook Granada Food and Wine laat zijn koppie niet hangen en komt met dit super leuke idee voor een winkel. Even spannend was het alleen wel, het was namelijk niet helemaal duidelijk of deze plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd mochten worden. Gelukkig heeft de gemeente Alkmaar besloten om de horeca tegemoet te komen en zullen zij wat vrijer omgaan met het oorspronkelijke bestemmingsplan van de zaken. Kortom: horecazaken mogen nu tijdelijk de boel omtoveren tot winkel. Dat is natuurlijk geweldig nieuws voor deze branche en daarmee ook voor Granada. 

Dit heugelijke feit zorgt ervoor dat zij volledig volgens de regels een nieuwe weg kunnen inslaan. Dit doen zij met: Mercado Central de Granada. Wellicht dat de naam menig Spanjeganger bekend in de oren klinkt, want wie vaker in Spanje is geweest weet dat Mercado Central de centrale markt is in Spanje. Deze overdekte markten vind je in vele steden waaronder ook Barcelona en Valencia. Dit zijn geen gewone markten maar grote gebouwen vol met heerlijke lokale Spaanse producten.

Wat verkoopt Granada daar?

Granada verkoopt allerlei lekkers in zijn centrale markt zoals: Spaanse delicatessen en Spaanse bieren en wijnen. De producten lopen uiteen van houdbare tot verse. Waar je aan moet denken zijn: conserven met sardines en mosselen, guindilla pepertjes, diverse soorten olijven, gedroogde worst (fuet), kazen, chips, mojo’s etc. Uit eigen keuken verschijnen er ook paar bekende toppers, zoals hun overheerlijke aioli en de boterkoek waar menig gast normaliter een tweede kopje koffie voor bestelt. 

Maar er is meer wat de winkel tot een volwaardige Spaanse mercado maakt. Om je keuken tot een cocina om te toveren heb je ook de juiste spullen nodig. Daar heeft Granada gelukkig ook over nagedacht. Wat je binnenkort in je eigen keuken kunt doen is steengrillen, ze verkopen hier namelijk lavastenen en bakjes die geschikt zijn voor op het gasfornuis. Gril hierop een Rubia Gallega entrecote of maak nu thuis gambas a la plancha (letterlijk: gamba’s van de bakplaat). Extra lekker met een klodder aioli! Wat helemaal leuk is is het paellapakket met alle ingrediënten voor het maken van: Granada’s paella. Van de rijst tot aan de vis en alles wat daar tussen zit, werkelijk alles zit erin om meteen aan de slag te kunnen. Het pakket is zelfs compleet uitgerust met een echte paellapan. Het recept voor deze signature dish vind je terug in het Alkmaars kookboek. 

Salud!

Van al dat eten krijg je natuurlijk enorme dorst. Gelukkig kun je hier je tasje vullen met een halve liter sangria en diverse witte, rosé en rode wijnen. Voor het hele assortiment moet je toch echt even binnen kijken maar een fles albariño of een fles rioja zul je hier zeker vinden. Spaanse speciaal bieren zijn over het algemeen minder bekend maar absoluut de moeite waard. Er liggen zelfs een paar prijswinnaars in de winkel, waaronder de Toro (Spaans voor stier). Toro is een amberkleurig biertje dat op Pedro Ximénez sherryvaten is gerijpt. Je proeft in dit bier tonen van karamel die geaccentueerd worden door hints van sherry. De afdronk is subtiel bitter. Een zeer goede begeleider van tapas of andere snacks. Dan hebben ze nog de 1906 Red Vintage en de 1906 Black Coupage die beide in de prijzen zijn gevallen. De Red Vintage is een intens maar evenwichtig biertje met een aroma van geroosterd mout en met een pittige afdronk. De Black Coupage is een donker bier met een volle smaak. In het bier proef je koffie, chocola en drop terug. Echt een perfect bier voor de donkere dagen.

Is dat voor mij?

Paella pakket Granada
Voor degenen die niet kunnen kiezen, of op zoek zijn naar een origineel geschenk, zijn er ook samengestelde pakketjes. Zo hebben zij het eerder genoemde paellapakket, wat in combinatie met het kookboek helemaal een super leuk cadeau is. Maar ook pakketten met enkel bier.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een verzameling van de donkere en wat zwaardere prijswinnaars of wat lichtere meer dorstlessende varianten, zoals een Spaanse radler of een biertje met een vleugje zeewater (Er Boquerón).

(Ge)schenk maar in pakketenMercado Central de Granada

Opzoek naar een sinterklaascadeau, relatiegeschenk of kerstpakket? Voor de feestdagen zijn er speciale pakketten in ontwikkeling in verschillende prijsklassen. Veel kerstborrels kunnen dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan en dat is erg jammer. Wil je dus toch een vriendelijk gebaar maken naar je werknemers dan is het geven van zo’n pakket een leuke manier om de donkere decembermaand niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Ook op pakjesavond of onder de kerstboom doet dit geschenk het zeker goed. Met deze royale feestboxen tover je in een handomdraai een gezellige thuisborrel op tafel met een Spaans tintje. Meer informatie vind je op de website van Granada Food and Wine.

Trek in tapas?

Granada is natuurlijk ook nog steeds Alkmaars tapas leverancier. Wat niet in het restaurant geconsumeerd mag worden kan wel gewoon thuis de tafel sieren. Ze verzorgen heerlijke tapasboxen waarvan de inhoud wekelijks wisselt. Houd hun social media in de gaten voor de tapasbox van deze week. Voor de kinderen is er een speciale kidsbox. Bestellen kan telefonisch of via hun site.

Meer over Granada Food and Wine

Goed om te weten

  • Mercado Central de Granada is geopend van woensdag t/m zondag tussen 12.00 en 18.00 uur.
  • Paella pakketten dienen van tevoren besteld te worden i.v.m. de verse ingrediënten
  • Ze hebben ook coffee to go van koffiebranderij Peeze.

Granada Food & Wine

Kerkplein 5
1811KL Alkmaar
072 512 81 15
granadafoodwine.nl

Openingstijden

Woensdag t/m zondag 12.00 – 18.00
Maandag en dinsdag gesloten

Kaart wordt geladen...