Vincent & Ozan    Noukka    Niels

Als vleesliefhebbers waren we al enige tijd erg nieuwsgierig naar Meatlovers Tuesday. Een initiatief van Abby’s: elke dinsdag selecteert Abby’s samen met hun slagers een bijzonder stuk vlees. En laat het nu toevallig dinsdag zijn! Op naar het Ritsevoort dus, op naar Abby’s voor een geweldig diner.

Mooie gerechten in een mooie zaak

Abby’s is allereerst een bijzonder mooie zaak. Strak en trendy, met genoeg plekken om aan een van de tafeltjes of mooie banken plaats te doen. Toch heeft Abby’s ook iets intiems, mede doordat de zaak niet heel erg verlicht is.

Interieur Abby's Alkmaar

Een sfeervolle zaak, knusse hoekjes en wijn. Veel wijn.

Waar je trouwens echt op moet letten als je aan tafel zit, zijn de mooie kunstwerken die aan de muur hangen. Deze kunstwerken komen bij de bekende kunstenaar Ron Moret vandaan, afkomstig uit Schoorl. Hij heeft een bijzondere stijl en de werken zijn indrukwekkend, waardoor je er zeker even naar blijft kijken!

Eenmaal aan tafel bekijken we onder het genot van een glas wijn de kaart. Het was voor ons allemaal vrij lastig om een voorgerecht uit te kiezen: het klinkt allemaal behoorlijk smakelijk. Na lang wikken en wegen hebben we uiteindelijk een keuze gemaakt, wel met de afspraak dat we allemaal van elkaars voorgerecht mogen proeven. Een prima middenweg waar iedereen gelijk akkoord mee ging!

Abby's open keuken

abby-alkmaar-wijnmuur

Dan verschijnt Joyce aan onze tafel met de voorgerechten. Wat meteen opvalt is de opmaak van de borden. Van hoofdingrediënt tot garnering een lust voor het oog, of we het nou hebben over de gekonfijte akkerpaddenstoelen, de Vitello van de Big Green Egg, de vanille-coquilles of de softshell crab; hier is over nagedacht en dat zie je. Tijd om al dit moois te verplaatsen naar mijn palet.

Vanille-coquilles: lardo | knolselderij mousseline | cress

Vanille-coquilles

Soft-shell crab

Soft-shell crab tempura

De soft-shell crab is door tempurabeslag gehaald alvorens het frituren en de crunch is al hoorbaar als je er met je mes doorheen gaat. Volgens mij heeft zelfs Spongebob nog nooit zo een krokante krab gezien. Softshell is de benaming voor de oogst krabben in de tijd dat de krabben hun oude pantsertjes achterlaten om een nieuwe aan te groeien. Hierdoor zijn ze in hun geheel op te eten.

De krab ligt op een smakelijk bedje van rauwe paksoi en een zoetzuur van komkommer. Het zuur van de komkommer speelt mooi in op het vetje van de gefrituurde krab waardoor dit gerecht prima in balans is. Rondom de krab ligt de goma-dressing, een dressing op basis van huisgemaakte sesampasta wat prima kleurt bij de smaak van de gerookte sesamzaadjes waarmee het geheel is gegarneerd. De toon is gezet.

Australische rib-eye

Australische ribeye met geroosterde pompoen, tomatenchutney en roseval aardappelen

Als main course krijg ik een mooie plank voorgeschoteld met 250 gram (de 350 gram leek me iets te optimistisch) aan Australian ribeye. Aan de presentatie is te zien dat de chef de nadruk wilt leggen op het vlees, daar draait deze Meatlovers Tuesday tenslotte om.

procureur en buikspek

Op hooi gerookte procureur en buikspek van de Big Green Egg

De ribeye is zo zacht als boter en de smaak van de grill heeft tot in de sappen van het vlees weten door te dringen. De jus van kalf en eekhoorntjesbrood zorgt voor een zoete aardse toon en werkt erg goed bij de geroosterde pompoen. De jus wordt voordat hij het bord raakt opgevangen door wat Roseval aardappeltjes waarop de ribeye wordt geserveerd.

Een feest voor carnivoren, liefhebbers, stoere mannen en vrouwen, kortom: iedereen met liefde voor een mooi stuk vlees!

Om zo nu en dan de smaakpapillen te resetten is er een frisse tomatenchutney waarin de smaak van komijn Mexicaanse sferen suggereert en voor hen die niet zonder kunnen is de bovenkant van de plank gegarneerd met wat smeuïge kruidenboter. Dit vlezige festijn heb ik laten begeleiden door een glas Merlot en mensen wat deed die zijn werk goed.

Ook onze vega-chick heeft een mooi opgemaakt bord, met een prachtig stukje harderfilet. Want op Meatlovers Tuesday kan er uiteraard ook gewoon dagverse vis worden gegeten.

abby-harder

Heerlijke harderfilet

Als kroon op deze al heerlijke avond ben ik gegaan voor de chocolade soufflé met witte Toblerone, salted caramel en bananenijs en heb ik een nieuwe begeleider in dienst genomen: een glas Moscatel van het druivenras Xéres uit Andalusië.

abby-chocolade-souffle

Chocolade Soufflé met witte Toblerone, salted caramel en bananenijs

Alle items waren op hun netst aanwezig op het bord, maar waar de witte Toblerone was bleef een raadsel. Totdat ik de soufflé aan de zijkant brak en een smeuïge rivier van witte Toblerone en bruine chocolade mij tegemoet droop.

Deze smaken moet je meemaken! Het warm/koud-contrast, de tropische invloed van bananenijs op het geheel, de perfect gezouten karamelsaus die in een mooie kronkeling op het bord lag: mijn petje af voor chefkok Harrit Tolsma en zijn brigade. En natuurlijk ook voor Joyce die ons heeft voorzien van een goede dosis gastvrijheid.

Oreo-Nutella „no-bake” cheese cake

Oreo-Nutella „no-bake” cheese cake

amaretto ijs | krokant van roomboterbabbelaars

Crème brulée van bitterkoekjes

rood fruit compôte | vanille ijs | witte chocolade met olijf

Bitterbal van bramen

Het gehele diner werden er geen overtollige side dishes geserveerd, dit doet Abby’s bewust om verspilling van eten tegen te gaan. Maar mocht je toch een broodplankje willen dan wordt die met liefde voor je bereid.

“We stoppen heel veel liefde en aandacht in wat we doen.”

“Ik word hier vrijgelaten,”’ zegt chef-kok Harrit Tolsma, als ik hem na het diner vraag wat Abby’s voor hem betekent. “Ik ben vanaf de eerste dag al betrokken bij dit restaurant dus het is net mijn kindje, we zetten niet alles vast zodat we met dagverse vis en producten kunnen werken. Verder stoppen we heel veel liefde en aandacht in wat we doen,” voegt hij eraan toe.

Abby’s = aanrader

Het moge duidelijk zijn dat we erg, maar dan ook erg positief zijn! De combinatie van het heerlijke eten, de uitstekende bediening en de mooie, sfeervolle zaak heeft ervoor gezorgd dat we met een zeer tevreden gevoel Abby’s verlieten, unaniem erover eens dat we daar zeker nog een keer gaan eten.

Vooral omdat Harrit ons wat heeft verteld over burgers van Schotse Hooglanders bij één van de komende edities van Meatlovers Tuesday

Meer over Abby’s

Leuk om te weten

  • Dit is de eerste review waar Ozie aan meeschreef: rapper, kok en fijnproever!
  • Abby’s heeft een prachtig terras waar je in de zomer heerlijk kunt lunchen, borrelen of dineren.
  • Abby’s heeft bijpassende dessertwijnen. En die zijn erg goed uitgezocht!

Abby’s

Ritsevoort 60
1811 DP Alkmaar

072 511 11 11
Facebook
restaurantabbys.nl

Openingstijden

Ma – za: 09.00 uur – 00.00 uur
Zo: 11:00 uur – 00.00 uur

Kaart wordt geladen...