We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

1 oktober is het Internationale Koffiedag! En dus gingen wij op bezoek bij een aantal zaken in de stad voor een lekker bakkie. Hieronder vind je 10 fijne spots, waar jij vanmiddag nog kan gaan genieten van een heerlijke kop koffie!

Een goede koffie herkennen

Kersverse UIT072-aanwinsten Joachim en Dennis gingen voor UIT072 op pad. Dennis focust op de locaties, Joachim op de koffie:

Voor ik voor UIT072 ging recenseren heb ik eerst een korte workshop koffieproeven gehad van Leonie. Leonie heeft samen met Merel PRUT opgericht, en werkt doordeweeks en in het weekend als barista/koffieverkoper/trainer door heel Nederland.

Ze vertelde vol passie over koffie, en kon met de scheikundige precisie van Walter White vertellen welke temperaturen perfect zijn voor zowel de koffie als de melk.

Hieronder de belangrijkste tips, maar om het echt te leren moet je het ervaren:

Hoe merk je of de espresso perfect is?

Als het water te kort heeft doorgelopen, krijg je een veel te zure smaak, dit proef je onder andere op je wangen. Als het te lang heeft doorgelopen proef je een veel te bittere nasmaak achterin je mond. De perfecte espresso heeft een spannende, pittige smaak die in balans blijft en een half uur kan blijven hangen.

Je kan het ook zien aan de cremalaag, die is rond de vijf mm hoog, en is goudbruin van kleur zonder snel uiteen te vallen.

Hoe merk je of de cappuccino perfect is?

De melkschuimlaag ligt als een tapijt bovenop. Je ziet geen grote belletjes. Al bij de eerste slok proef je door de melklaag de koffiesmaak. Zodra de melkschuimlaag een beetje een bolling vertoont door een slok of je lepel, hoort deze na een tijdje weer egaal te worden.

Een mooie tekening in het schuim (latte art) maakt het af, maar dat is alleen om de ogen ook wat te gunnen.


Soorten koffie

Er zijn natuurlijk vele soorten koffie. En met melk en melkschuim kun je daar weer op verschillende manieren variaties mee maken. (Klik op de namen voor meer info.)

Espresso Dit is de basis van de meeste koffies die geschonken worden. Het is een sterke koffie met een doorlooptijd tussen de 20 en 30 seconden. Men spreekt van een Doppio Espresso bij twee espresso’s in één kopje.
MacchiatoEspresso Macchiato is een espresso met melkschuim erbovenop. Macchiato betekent vlek, het is dus een espresso met een vlekje melk erbovenop.
Americano De Americano is een espresso verdund met water. Omdat de Amerikanen de gewone espresso te sterk vonden hebben ze deze verdund geserveerd. Bij veel zaken met een Italiaans koffiezetapparaat krijg je ook een Americano als je om een gewone koffie vraagt.
Cappuccino Een favoriet bij velen. De cappuccino heeft als basis een espresso, aangevuld met hete melk en een dikke schuimlaag. De dikte is belangrijk, bij een dunne schuimlaag is het namelijk een Caffè Latte.
Latte De Caffè Latte heeft als basis een espresso, aangevuld met hete melk en een dunne schuimlaag. De dikte is belangrijk, bij een dikke schuimlaag is het namelijk een cappuccino.
De vreemde eend in de lijst. Deze populaire variatie heeft als basis warme melk met een schuimlaag erbovenop. Het vlekje is in dit geval de espresso
De Nederlandse Koffie Verkeerd heeft als basis een kop filterkoffie, aangevuld met veel hete melk. In veel zaken met een Italiaans koffiezetapparaat krijg je een Caffè Latte als je om een Koffie Verkeerd vraagt.
De Slow Coffee is de laatste tijd enorm in opkomst. Een Slow Coffee is een kop koffie die langzamer gezet is dan een espresso. Hiervoor worden speciale technieken gebruikt. Omdat men de tijd neemt voor een kopje (zo’n 3 tot 5 minuten), komen sommige koffieblends beter tot hun recht.

De Test

De volgende 10 koffiezaken zijn bezocht, in willekeurige volgorde. Zoals altijd zijn we ook benieuwd naar jouw mening: kies jouw favoriet in de poll onderaan de pagina!

Anne & Max

Met maar liefst acht vestigingen elders in het land, is dit een topper die het al jaren goed doet in de stad! Bij Anne (of Max) is het altijd fijn wakker worden. En vergeet de oude bloemenschuit niet!

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,60)

Proefnotitie: Espresso: De smaak was goed in balans, de aangename koffiesmaak bleef lang hangen in de mond, en daar vullen de cantuccini perfect op aan.

Anne & Max heeft een eigen biologische blend van drie soorten bonen.

Cappuccino: De melkschuimlaag masseert heerlijk de keel. Je krijgt een mooie latte art en de koffiesmaak komt goed door de melk heen.

Locatie: Kraanbuurt 3 • annemax.nl

Bakery Café Bloem

Deze koffiebar annex Bed & Breakfast ligt in een van de mooiste gedeeltes van Alkmaar: D’Oude Stad. Naast dat ze heerlijke koffie serveren, kun je er ook heerlijk ontbijten met ambachtelijk gemaakt brood dat elke dag vers wordt gebakken in de steenoven. Perfect voor een lazy sunday. Tijdens het Alkmaars Coffee Event won eigenaar Michael de prijs voor beste barista.

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,10)

Proefnotitie: Espresso: Het espressokopje is doorzichtig, waardoor je de dikte van cremalaag en de donkere koffiekleur kan zien. Hierdoor zie je al van tevoren dat je een heerlijke espresso kan verwachten. De espresso was pittig van smaak, zoals het hoort.

Hun bonen komen van Single Estate. Dit is een kleine brander die zelf bij de boeren langsgaat.

Cappuccino: Ook zonder de aanwezigheid van de prijswinnende barista is de cappuccino bij Bloem op het niveau wat ze nastreven. De schuimlaag is zo als hij hoort, aan de latte art was niet te zien dat de barista zei dat ze het spannend vond om in plaats van haar baas getest te worden. Je proeft ook hier netjes de koffie door de melk heen.

Locatie: Hekelstraat 21 • bloemalkmaar.nl/

Roast

Roast is een stoere strakke espressobar, waarbij de kleuren van logo en interieur doen denken aan de diepbruine cremalaag op de gitzwarte koffie. Omdat de ervaren baristi hun kennis over koffie graag willen delen, kon je hier afgelopen jaar zelfs een ware koffiecursus volgen!

Prijs: Espresso (€2,10) Cappuccino (€2,30)

Proefnotitie: Espresso: Ook bij Roast hebben ze hun eigen koffie. Deze hebben ze wat donkerder laten branden op de manier zoals ze het zelf ook willen drinken. Dit sluit perfect aan bij het kleine chocolate chip cookie dat je erbij krijgt.

Cappuccino: Het eerste wat mij opviel was dat de schuimlaag als een mooi wit tapijt bovenop het kopje rustte, pas bij beter kijken zie je kleine bubbeltjes. Ook hier krijg je een latte art kunstwerkje. Omdat mijn eerste slok wat minder groot was proefde ik pas bij mijn tweede slok dat de koffiesmaak ook hier door de melk heen komt.

Locatie: Laat 198 • roastespressobar.nl/

Brownies&DownieS

Hun slogan is: “Good things happen over coffee”. En daarvoor ben je bij deze, in mei geopende, hotspot aan het goede adres! Het unieke aan deze zaak is dat de bediening wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt, één en ander onder professionele begeleiding van de ambitieuze eigenaressen.

Prijs: Espresso(€2,00) Cappuccino (€2,50)

Proefnotitie: Bij Brownies en DownieS werken ze met bijzondere mensen, en daarom presenteren ze onder andere hun koffie op een bijzondere manier. Bij elke koffie krijg je een bekertje slagroom die duidelijk beter is dan uit de supermarkt en een heerlijk koekje.

Espresso: Het apparaat heeft niet de toeters en bellen die de andere lunchrooms wel hebben, maar de bonen van Cook & Boon worden bij diverse hoog aangeschreven koffiezaken gebruikt. Met het koekje van Browniedeeg erbij komt de naam van de zaak terug, en kwam de vrolijkheid die bij deze zaak past verrassend goed over.

Cappuccino: De vrolijkheid en het plezier in deze zaak zorgen ervoor dat je ook zonder een hartje op de melkschuimlaag de liefde erin terug kan zien.

N.B. De thee die ze hier verkopen is in Sri Lanka geplukt door lokale mensen met een beperking, de opbrengsten gaan naar een opvanghuis voor deze mensen.

Locatie: Kanaalkade 17 • browniesanddownies.nl

Kaldi

Kaldi is vernoemd naar de legende van de geitenhoeder die de koffieplant ontdekt zou hebben. Dat verhaal is dan ook op hun pakken koffie te lezen. Hier drink je dan ook niet zomaar een kopje koffie, maar ervaar je een ware smaakbeleving. Met een zonnig terras net achter het Waagplein kun je er ook nog eens rustig de tijd voor nemen.

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,30)

Proefnotitie: Espresso: Ik ervaarde een ware smaakexplosie in mijn mond zonder een vervelende nasmaak. De cremalaag was mooi goudbruin.

Ik heb de Azteca-variant mogen proeven. Dit is een blend van drie Zuid-Amerikaanse bonen die in samenwerking met de Rainforest Alliance is samengesteld.

Cappuccino: Ook hier een strak wit tapijt met latte art erop. Naar bubbels moest gezocht worden. De koffiesmaak kwam direct door de melk heen.

Locatie: Marktstraat 6 • kaldi.nl/kaldi-alkmaar/

Alkmaars Koffiehuis

In deze grote woonkamer is het één en al gezelligheid. Of je nu zin hebt in een potje Kolonisten van Catan, of een riffje wil oefenen op een van de gitaren die naast de relaxte Chesterfieldbank in de hoek van de zaak staan; hier is het net als thuiskomen.

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,50)

Proefnotitie: Espresso: De espresso leek iets zachts doch vols te hebben, wat een aparte beleving was. Ik ga deze zeker nog een paar keer drinken.
De bonen komen van 7grams, een brander opgericht door Leigh McDonald, een leerlinge van Koffiegodfather Alfred Peet die tegenwoordig in onze gemeente koffie brandt.

Cappuccino: De koffiesmaak kwam goed door de schuimlaag heen.

Locatie: Gedempte Nieuwesloot 42 • alkmaarskoffiehuis.nl

De Koffiemolen

Bij deze espressobar verstaan ze hun vak. De baristi zetten diverse koffies volgens verschillende zetmethodes en dat proef je. Gelegen op de hoek van het Ritsevoort en de Vrouwenstraat, heeft deze zaak uitzicht op Alkmaars meest markante muurschildering. Eigenaar Alex laat zich met zijn bedrijf Lexpresso ook inhuren als barista. Omdat het vandaag (1 oktober) Internationale Koffiedag is krijg je ook nog eens je tweede koffie gratis!

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,50)

Proefnotitie: Espresso: De espresso wordt in glas geserveerd, hierdoor zie je zowel het zwart van de koffie als het goudbruin van de cremalaag. Dit geeft in mijn ogen een extra dimensie, omdat je oog ook een traktatie krijgt. De koffie zelf gaf een heerlijke ontwikkeling in de mond, waarbij allerlei fijne tonen naar voren kwamen, die ik als leek graag verder wil ontdekken.

De Koffiemolen gebruikt een eigen melange met Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse bonen die speciaal voor hen gebrand wordt.

Cappuccino: De schuimlaag had geen kleine belletjes, de latte art was mooi getekend en de koffiesmaak kwam goed door de schuimlaag heen.

Locatie: Ritsevoort 26 • dekoffiemolenalkmaar.nl

ECHT Alkmaar

Bij ECHT gaat het om eerlijk en puur. Na de geboorte van hun dochter zijn de eigenaars begonnen met deze manier van voedsel bereiden, en dat concept is doorgevoerd in de hele zaak.
Zo zijn er bijvoorbeeld takken uit de buurt gebruikt voor het maken van de meubels. Een idee en creatie van designer Jan Gunneweg (Bough Bike).

Prijs: Espresso (€2,10) Cappuccino (€2,50)

Proefnotitie: Espresso: Een fijne koffie die aangenaam binnenkwam en gepaard met de boterkoek een heerlijke smaakervaring was.

Cappuccino: De bubbels in de schuimlaag waren klein, het hart erop getekend groot. Ik proefde door de schuimlaag de koffie gelijk.

Het team van ECHT wist ondanks de zaterdagdrukte, waarin de broodjes en drankjes op dienbladen voorbij vlogen in no time de bestelling op tafel te zetten.

Locatie: Marktstraat 4 • echtalkmaar.nl

KaMi Coffee

Een hartelijk welkom door de vrolijke Tsjechische nichtjes die samen KaMi runnen doet je meteen in een goede sfeer belanden. Achter veel versieringen in de zaak zit een mooi persoonlijk verhaal. Een unieke plek waar je naast heerlijke koffie onder meer kunt genieten van vers zelfgemaakt ijs!

Prijs: Espresso (€2,20) Cappuccino (€2,40)

Proefnotitie: Espresso: Het eerste dat mij opviel aan de espresso was het feit dat de goede cremalaag zich snel herstelde, waardoor ik zelfs een paar druppels op het schoteltje morste toen ik het laagje uitdaagde. De koffie was goed van smaak, en werd vergezeld door een indrukwekkend lekkere brownie van eigen recept, waar ik er nog eentje van nam.

De bonen zijn een melange van Blackstock, en hebben het Rainforest Alliance Keurmerk.

Cappuccino: Een mooie schuimlaag zonder grote bubbels. En ik noem de brownie nog een keer. Je kan naast biologische melk ook voor sojamelk of lactosevrije melk kiezen.

Locatie: Ritsevoort 20 • kami-coffee.nl

Kowalski

Dit is een one-of-a-kind comfort store waar lekker biologisch eten, kunst, gezelligheid en lekkere koffie samenkomen. Met zowel een ingang aan het Fnidsen als aan de gracht van het Luttik Oudorp kan je hier op een mooie herfstdag zelfs nog terecht voor een koffie-to-go op de boot.

Prijs: Espresso (€2,00) Cappuccino (€2,50)

Proefnotitie: Espresso: Een mooie espresso waar niks over te klagen valt. Met noga ernaast een goed team.

Cappuccino: Bij Kowalski doen ze niet aan latte art, omdat ze dat ten koste van de smaak vinden gaan. Ik moest ietwat zoeken naar de koffiesmaak, maar ik werd dan ook afgeleid door de heerlijke geur van een heerlijke panini die ik binnenkort zelf maar eens ga proberen.

Locatie: Fnidsen 56 • koffiekowalski.nl

Wat vind jij?

Waar drink je de lekkerste koffie van Alkmaar?
  • Voeg je antwoord toe

Leuk om te weten

Alkmaarder als “Coffee Corleone”

Alfred PeetDe westerse koffiecultuur zoals we die nu kennen was er nooit geweest zonder een Alkmaarder. De op het Fnidsen geboren Alfred Peet wordt in de Verenigde Staten gezien als The Godfather of Coffee. Hij veranderde het slappe Amerikaanse bakkie pleur in een verfijnde melange met mooie smaken.

De straat waar hij in Californië zijn eerste ‘Peet’s Coffee & Tea’ begon staat nu bekend als dé lokale plek voor fijnproevers met allerlei restaurants en speciaalzaken voor o.a. chocolade en andere lekkernijen.

Jaren later keerde deze koffiecultuur dus terug naar de stad waar het allemaal begon…

5 Koffieweetjes

  1. Koffie werd pas populair in Europa nadat de Nederlanders er geld in zagen. De Italianen handelden er ook in, maar de Nederlanders besloten het zelf op o.a. Java te verbouwen.
  2. De meest verbouwde koffieboon is Arabica. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt deze vooral in Zuid-Amerika verbouwd.
  3. Koffie begint eigenlijk als bes. Pas na ontleding en droging spreekt men van een koffieboon.
  4. Koffieboeren plukken alleen de rijpe bessen. Dit zorgt ervoor dat koffie verbouwen zeer arbeidsintensief is.
Auteurs
Meer lijstjes en tests

Geen trek in koffie? UIT072 heeft veel meer lijstjes en tests.

Bekijk bijvoorbeeld het populaire overzicht van beste haring (Hollandse Nieuwe) in Alkmaar. Vleesliefhebbers checken de beste hamburgers van Alkmaar en de lekkerste kebab en shoarma. Maar ook voor de vegetarische hotspots in Alkmaar zit je hier goed.

Heb je een eigen testidee? Laat het ons weten.