Foto’s: Robert van der Eng
In het hart van Alkmaar biedt nieuwkomer Granville een verfijnde eetervaring met gerechten die zowel verrassend als vertrouwd aanvoelen.
Sommelier Joris Baars en chef-kok Bram Haver, geen onbekende gezichten uit de Alkmaarse horeca, hebben hun krachten gebundeld en een nieuw restaurant geopend: Granville (op z’n Engels uitgesproken: ‘GRAN-vil’). Gelegen in het hart van de stad, waar lang De Kleine Waarheid was, belooft Granville een smaakpalet van de bovenste plank, rechtstreeks van de markt. De eigenaars steken niet onder stoelen en banken dat de ambities hoog zijn. Granville moet zich meten met o.a. Fernando’s en Rue de la Plume. Dat is een flink statement, dat wij maar al te graag tegen het licht houden.
Passie voor het vak
De twee geboren en getogen Alkmaarders kennen elkaar al langer. Hun gedeelde passie voor het vakmanschap en de wens om de vleugels uit te slaan was de basis voor hun nieuwe avontuur. Al jaren droomden zij er van om een eigen zaak te beginnen en met het vrijkomen van het pand van De Kleine Waarheid was de keuze snel gemaakt.
Over Chef Bram Haver
Bram Haver heeft zijn culinaire sporen meer dan verdiend. Zo werkte hij in verschillende toprestaurants zoals Chapeau, Duin en Kruidberg, en Ron Blaauw. Dichter bij huis kennen we hem van het Ijkgebouw (nu De Eendracht) en LadyPapa.
Bram staat bekend om zijn strakke en georganiseerde aanpak, wat resulteert in kwalitatief hoogstaande gerechten.
Eerste indrukken
We geven het alvast weg: Granville mag zich zeker tot de top van Alkmaar rekenen. De gerechten zijn net even anders dan je verwacht; verrassend zonder te experimenteel te zijn, en klassiek zonder voorspelbaar te worden. Elk gerecht heeft een prachtige gelaagdheid. Neem bijvoorbeeld de Hollandse garnalen: ze zwemmen in een verfijnde vinaigrette getrokken van garnalenkoppen, gecombineerd met limoenblad en appel voor een perfecte balans tussen zuur en zoet.
Dan zijn er de coquilles, perfect gegaard en geserveerd met een fluweelzachte pompoencrème in een bisque met gele curry. Even zo goed was de runderlende met geroosterde prei en steak tartaar in shisoblad; elk onderdeel van het gerecht op zichzelf staand en samen een onverwacht subliem geheel.
Wijnselectie
Joris zorgt ervoor dat de wijn perfect aansluit bij de gerechten. De wijnen worden niet alleen in prachtige glazen geserveerd, maar ook regelmatig bijgevuld. We glijden van een zachte Chenin Blanc, naar een fris schelle Alvarinho die perfect past bij de garnalen, tot aan een volle Tempranillo bij de runderlende.
Tot in de kleinste details verzorgd
Bij Granville is overal aan gedacht. Van het servies met schelpmotief bij de coquilles, de zorgvuldig gekozen wijnglazen, tot de sfeervolle verlichting boven de tafels die de gasten dichter bij elkaar brengt. Het klopt allemaal.
Granville: Een Ode aan Granville Island Market
De naam is geïnspireerd op Granville Island Market in Vancouver, een beroemde foodmarkt die Haver tijdens een bezoek aan zijn beste vriend ontdekte. Hij was onder de indruk van de uitzonderlijke variatie van producten en de bijzondere sfeer, wat perfect aansluit bij zijn visie als chef-kok.
Conclusie
Granville boeit niet alleen met een smaakvol interieur, maar ook met een keuken die gerechten op hoog niveau presenteert. De mooie gelaagde smaken en de creatieve bereiding van de gerechten vallen op, terwijl de zorgvuldig afgestemde wijn-spijs combinaties het geheel compleet maken. We durven met recht te zeggen dat Granville haar ambities waar maakt.
Goed om te weten
- Het wisselende menu met dagverse ingrediënten kun je in 4-, 5- en 6-gangen krijgen
- Daarnaast kun je ook bites bestellen, kleine maar verfijnde gerechtjes voor bij bijvoorbeeld een glas wijn
- Er is ook een apart barmenu dat je aan de bar kunt eten
Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag
18:00 – 00:00
restaurantgranville.nl
Heb je zelf een leuke tip voor UIT072, wil je mee- of samenwerken, stuur een berichtje en we komen snel bij je terug.