We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

7 Michelinsterren op 1 middag: wij reden mee met de Culinaire Route van Merlet

Forel, tuinerwten, ras el hanoutAlbacore tonijnUitzicht over het IJsselmeer onderwegAsperges, gepocheerd ei, zalmTaco Kip Bali

In deze lockdown vliegen de takeaway routes en stadswandelingen om je oren. Maar er is altijd baas boven baas. Restaurant Merlet organiseerde dit weekend een takeaway route langs 6 restaurants en liefst 7 Michelinsterren! Wij mochten een rondje meerijden.

We hebben het vaker gezegd, maar wat is Restaurant Merlet een goed voorbeeld van creatief ondernemen in lastige tijden! Naast deze Culinaire Route vertrekt er elk weekend een lunchcruise vanuit Alkmaar, verkopen ze een Bollenroute Picknickbox (voor maar € 25) en sponsoren ze andere cafés door hun ramen te huren als advertentieruimte.

Maar vandaag dus dit takeaway concept op sterrenniveau.

Culinaire Route

Na een succesvolle eerste editie in 2020, kon een herhaling eigenlijk niet uitblijven. Martin van Bourgonje van Restaurant Merlet wist wederom 6 topchefs en 6 locaties bij elkaar te krijgen voor een takeaway route op het hoogste niveau.

Culinaire Route van Merlet

De route langs de Westfriese Omringdijk

De route leidt over de Westfriese Omringdijk: een 126 km lange dijk langs heel West-Friesland. Een prachtige route, met ongeveer elke 20 kilometer een stop. Daar krijg je een gerecht dat je vanuit je auto kan opeten, met bijpassende non-alcoholische cocktail.

Westfriese Omringdijk?
West-Friesland kent een lange traditie van dijken bouwen om gebieden droog of juist nat te houden. Halverwege de 13 eeuw begon men steeds meer gebieden met elkaar te verbinden met dijken. Zo ontstond langzaam een netwerk van dijken over het gehele West-Friese gebied. In de loop van de tijd werden dijken met elkaar verbonden tot een stelsel dat nu bekendstaat als de Westfriese Omringdijk.

Het is zonnig weer deze zaterdag, dus we gooien het dak van de cabrio open en cruisen vanuit Alkmaar naar onze eerste stop: Schoorl.

1. Restaurant Merlet

Eerste stop: de thuisbasis zelf. Bij Merlet worden we hartelijk ontvangen in het zonnetje. In de buitenkeuken staat Jonathan Zandbergen met zijn brigade geconcentreerd bordjes op te maken.

Op het ruime parkeerterrein kunnen we veilig bij de auto genieten van het eerste gerecht: langzaam gegaarde forel met frisse groene appel, bleekselderijolie en exotische tonen van ras el hanout, kokos en frisse limoenblaadjes (kaffir).

Waar: Schoorl
Wie: Jonathan Zandbergen
Spijs: Forel | Jonge tuinerwten | groene appel | ras el hanout | kaffir

2. Ron Blaauw bij Piet-Jan van den Kommer

Langs het kanaal eerst terug richting UIT072 HQ (Alkmaar), maar gelijk door naar Stompetoren. Bij meubelontwerper Piet-Jan van den Kommer is Ron Blaauw vaker te gast, eerder haalden we er al zijn befaamde Indonesische afhaalbox.

Bij het oprijden van het terrein zwaait Ron ons zelf al tegemoet, met een zwart-wit geblokte finishvlag. De door kunstenaar Selwyn Senatori beschilderde etalagepoppen heeft hij meegenomen vanuit zijn Gastrobar en staan langs de oprit.

Deze stop niet 1, maar 2 hapjes. Bij het eerste kraampje krijgen we een glaasje met lekkere koude uienconsommé en een alcoholvrije “gin”-tonic met komkommer. Een paar meter verder krijgen we een succesrecept uit Ron’s Gastrobar Indonesia: de Balinese Taco.

We kunnen zelf uitleggen waarom dit streetfood op niveau is, maar Ron kan dit zelf natuurlijk veel beter:


Waar: Stompetoren
Wie: Ron Blaauw
Spijs: Taco Kip Bali & Gekoelde consommé van ui | comté | lavas

3. Ciel Bleu bij Boerderij HeerlijkeKoe

We blijven in Oosterse sferen, met de Thaise tonen van het gerecht van Ciel Bleu. Voor deze culinaire route hebben sterrenchefs Onno Kokmeijer & Arjen Speelman hun restaurant een dagje achtergelaten op de 23ste verdieping van Hotel Okura Amsterdam om letterlijk in een boerderij te koken.

Ciel Bleu is te gast bij boer Rens en Boerin Kitty. Samen hebben ze een melkveehouderij en een webshop met eerlijke vleespakketten (heerlijkvandeboer.nl).

Albacore tonijn (Ciel Bleu)

Albacore tonijn met Tom Yam

Op het menu overigens geen vlees, maar vis. De witte tonijn (albacore) wordt begeleid door de emulsies vol Oosterse smaken: het citroengras en gember knalt eruit. Frisse meloen en knapperige én luchtige flarden kippenhuid maken het geheel af. De twee sterren waard.

Waar: Schellinkhout
Wie: Onno Kokmeijer & Arjen Speelman
Spijs: Albacore tonijn | Tom Yam algen | meloen | kippenhuid

4. Aan de Poel bij Restaurant Het Kerkje

Foie Gras van Aan de PoelBij het Kerkje in Andijk is het even dringen geblazen met auto’s. Normaal kun je hier al prima eten, maar vandaag staan ze hun locatie af aan een andere topper. Stefan van Sprang (Restaurant Aan de Poel, 2 sterren) onthaalt alle gasten vol enthousiasme. Het plezier straalt eraf.

Tijdens het wachten krijgen we al een amuse: een lolly van ganzenrilette. Daarbij een mocktail die eerst erg zoet smaakt, maar daarna perfect matcht bij de vette, heerlijke gebakken foie gras.

Waar: Andijk
Wie: Stefan van Sprang
Spijs: Foie gras | yakitorisaus | rood fruit | pittige kruiden

5. Restaurant Meijer’s

Van Andijk is het een klein stukje rijden langs het IJsselmeer naar Medemblik. In de pittoreske haven pronkt Restaurant Meijers. Of eigenlijk: Meijers 2.0, zoals het heet sinds Patron-cuisinier Michel Meijer en zijn vrouw Yvonne in 2015 hierheen verhuisden, vanuit een kleiner pand in onze vorige stop, Andijk.

Op het menu een gerecht wat misschien een beetje ondersneeuwt in het culinaire geweld van de twee tweesterrenchefs hiervoor, maar “gewoon” goed is: verse Hollandse asperges, een gepocheerd ei, ambachtelijk gerookte zalm en een romige hollandaisesaus. Klassiek lekker.

Waar: Medemblik
Wie: Michel Meijer
Spijs: Hollandse asperges | hollandaise | ei | zalm

6. De Burgemeester bij Slot Hotel

Bij onze laatste stop, Slot Hotel Schagen, ook een gastkok. Chef Sander Pruijt staat sinds 2013 in de keuken van restaurant De Burgemeester in Linschoten.

Voor ons maakt hij vandaag een mooi gerechtje met langoustine, zachte bloemkool, citroengras, knapperige hazelnoot en een saus op basis van Pedro Ximénez (PX).

Langoustine, bloemkool, hazelnoot (De Burgemeester)

Als afsluiter krijgen we nog een fles lekkere rosé mee, om thuis (als de auto veilig weer geparkeerd staat) van te genieten.

Waar: Schagen
Wie: Sander Spruijt
Spijs: Langoustine | hazelnoot | sereh | Pedro Ximénez

Meer info

Wil je zelf ook genieten van deze culinaire route langs 7 Michelinsterren? Dan ben je voor deze uitverkochte editie helaas te laat. Houd UIT072.nl en Merlet.nl in de gaten voor de volgende editie. En schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van dit soort initiatieven in de buurt.

Verder goed om te weten

  • De Culinaire Route kost € 175 p.p.
  • Dat is inclusief alcoholvrije cocktails en de fles wijn afloop
  • Ook als autospotter kom je goed aan je trekken: je bent in het gezelschap van een grote hoeveelheid Ferrari’s, Porsches, Lamborghini’s en Maserati’s.
  • De plaatselijke jeugd had ook een topdag: bij elk dorp stonden de jongetjes klaar met camera’s om de gave auto’s te fotograferen.
  • Of we ons underdressed voelden in onze Peugeot 206 CC? Mwa, misschien een beetje 😉

Nog wel te doen

Deze tour is dus helemaal uitverkocht en nieuwe edities zijn nog niet bekend. Wil je in de lockdown nog wel genieten van een grandioze 5-gangenlunch van Jonathan Zandbergen en zijn team in een bijzondere omgeving? Voor de Merlet Lunchcruise zijn nog een paar plekken beschikbaar.

Contact met UIT072

Organiseer jij ook een gaaf (culinair) event in (of in de buurt van) 072? Nodig UIT072 gerust uit. Meer weten over de mogelijkheden van adverteren, of het sponsoren van een cabrio voor de volgende tour ;), neem gewoon even contact op: uit072.nl/contact.