We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Esther Wouters  Robert van der Eng   Niels Goedel

Sinds half oktober is Alkmaar een nieuw eetconcept rijker: aan de Noorderkade is Bitemark, het inhouse restaurant van Only for Men, geopend. In een moderne setting kun je heerlijk ontbijten, lunchen én dineren, met uitzicht op het oude centrum van Alkmaar. Ook voor Insta-waardige plaatjes moet je bij hier zijn, want de presentatie van de met duurzame, lokale producten bereide gerechten is absoluut instagrammable.  

Food én fashion aan het water

Met pilotrestaurant Bitemark slaat modeketen Only for Men een nieuwe weg in; shoppen voor kleding moet voor mannen een totaalbeleving worden. Een relaxte activiteit waarbij het uitzoeken van een nieuwe outfit gecombineerd kan worden met een goede kop koffie en huisgemaakte taart, of een borrel met een gezellig hapjesplateau.

Het restaurant is een samenwerking met Corner Bakery, de keten van ontbijt/lunch cafés met vestigingen in Amsterdam en Maastricht. Ook in Alkmaar staan de lekkerste items van Corner Bakery op de kaart, van vegan lunches tot freakshakes of fluffy pancakes; alles even fraai gepresenteerd en bijna zonde om op te eten.

Van Tanger naar Alkmaar

Chefkok Marcel Driesenaar vertelt hoe hij tot dit concept is gekomen: “Als directeur bij Klaas Puul visproducten kwam ik regelmatig bij de vestiging in Tanger. Daar pellen in een enorme hal zo’n 3.000 meisjes garnalen.

“Heb je nog zin in een trucje?”

Op een dag kwamen een paar Nederlandse mode-directeuren langs voor een bedrijfsbezoek. Vlak daarna werd ik gebeld door de eigenaar van Corner Bakery met de vraag: “Heb je nog zin in een trucje?”. Zo kwamen mijn oude liefde – de horeca – en mode samen tot dit concept: een restaurant waar je de hele dag terecht kunt en waar we werken met eerlijke producten uit de regio. Biologisch en duurzaam is wat we willen uitstralen. Meer smaak, voor een eerlijke prijs.”

Borrelen met collega's bij Bitemark

Gezellig borrelen met collega’s

Niet alleen voor mannen

Dankzij Corner Bakery is er veel aandacht voor ontbijt en lunch bij dit restaurant. Bitemark zoekt hiervoor de samenwerking met lokale winkeliers in Alkmaar. Bakker Raat levert bijvoorbeeld granola voor het ontbijt en speltbroodjes voor de lunch.

De eigen patissier bereidt naast ontbijt- en dessertgerechten, ook het huisgemaakte gebak en zelfgebakken koekjes. Deze zijn vooral in trek bij jonge vrouwen die via Instagram foto’s van de mooiste gerechten delen. Overdag komen bezoekers van Only for Men en ander winkelend publiek langs voor een hapje en drankje. In het restaurant zijn ’s avonds vooral Alkmaarders te vinden. Wij verwachten dat ook toeristen deze hotspot gaan ontdekken.

Wat komt er op tafel?

Bij een Belgisch biertje van de tap en een goed glas wijn krijgen we broodmix geserveerd met zongedroogde tomatenboter, chili aioli en kruidenboter. Op aanraden van de zeer klantvriendelijke bediening kiezen we als voorgerecht voor de bietencarpaccio en gerookte zalm.

De zalm is gemarineerd in Sir Dam wodka en bietensap, waardoor de zalm dieprood kleurt met een stevige bite een zachte smaak. De guacamole die bij de zalm geserveerd wordt, heeft pit dankzij een prettig vleugje wasabi. De bietencarpaccio wordt geserveerd met venkelgelei, pompoenpitten en geitenkaas. Een smakelijke entree.

Bitemark: gerookte zalm in bietensap en wodka gemarineerd

Gerookte zalm in bietensap en wodka gemarineerd

Vervolgens komen de hoofdgerechten op tafel. We gaan voor een goede afwisseling van vis, vlees en vega: de scholfilet met cantharellen, hertenbiefstuk met knolselderijpuree en massamancurry van amandel met rijst en groente.

De borden komen prachtig opgemaakt op tafel; de curry is zelfs versierd met bloemen. Nog belangrijker, het smaakt ook heerlijk. De vis komt zo uit de Noordzee, de biefstuk is zacht en de curry is fris door het citroenblad. De porties zijn precies goed. Frietjes worden apart geserveerd.

Chefkok Marcel Driesenaar van Bitemark Alkmaar

Bloemetjes op je bord

Alkmaarse likeur

Ter afsluiting kiezen we voor de Crème Brûlée en Tiramisu ‘Dutch Cookie’. Beiden worden opgediend met een berg vers fruit en te lekker boerderijroomijs. Leuk aan de de Tiramisu is dat deze wordt bereid met Dutch Cooky: een Alkmaarse likeur op basis van bastognekoeken!

Bitemark dessert: Crème Brûlée met boerderij ijs en vers fruit

Crème Brûlée met boerderijroomijs en vers fruit

Met de buikjes rond we praten we nog even na over het lekkers dat we voorgeschoteld kregen. Ons oordeel is unaniem: dit restaurant is een prima keuze ter afsluiting van een dagje shoppen in Alkmaar. Op loopafstand van het centrum kun je op een prachtige, fraai aangeklede locatie duurzaam en smaakvol dineren. Voor koffie met huisgemaakt lekkers komen we zeker nog een keer terug en wie weet ook nog eens voor een ontbijt. En we kunnen haast niet wachten tot we hier op het terras mogen aanschuiven!

Meer over Bitemark

Goed om te weten

  • Ook voor vergaderen ben je bij hier aan het juiste adres. De separate ruimte naast het restaurant biedt plaats aan circa 40 personen.
  • Ben je vrijgezel? Meld je aan voor de First Dates-avond, waar vrijgezellen via vragenlijsten aan elkaar worden gekoppeld voor een gezellige avond uit.
  • Uiteraard kun je hier op Valentijnsdag terecht voor een ongelofelijk romantisch diner voor twee.
  • Binnenkort wordt de kaart uitgebreid met nog meer lekkere vega(n) opties.

Bitemark

Noorderkade 122
1823 CJ Alkmaar

072 – 2001484
Facebook
bitemark.nl

Openingstijden

  • Ma – zo 09.00 uur – 22.00 uur

Kaart wordt geladen...