We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Mini Alkmaar: Een onvergetelijke stadswandeling tjokvol miniatuurwereldjes

Foto’s: Keith Montgomery

Vanaf 18 maart is Alkmaar een unieke stadsroute rijker: Mini Alkmaar. In een verrassende anders-dan-anders route dwars door de historische binnenstad ontdek je de avonturen van miniatuurmensjes in hun eigen micro-wereldjes. Dat wordt speuren, want de poppetjes zijn echt heel klein.

De route langs 20 mini-tafereeltjes is zo’n 2,5 kilometer lang en brengt je langs verborgen kerken, prachtige grachten en gezellige straatjes. Op de verschillende plekken ontdek je naast de kleine wereldjes bijzondere stadsverhalen.

Mini Alkmaar

Weet jij bijvoorbeeld waarom de Kooltuin zo heet? Waarom er een vroeger een ooievaar bij de visbanken liep en wat ‘draaien voor de prins’ betekent? Deze en nog veel meer leuke weetjes kom je onderweg te weten. Dus gluur mee in nisjes, achter regenpijpen en op muurtjes en laat je meevoeren met de bijzondere verhalen van deze mini-Alkmaarders.

Mini Alkmaar is een unieke vorm van streetart gegoten in een heerlijke stadswandeling.

Els SchipperHet initiatief van Mini Alkmaar komt van Els Schipper. Een geboren en getogen Alkmaarse met allerlei stadsprojecten op haar naam. Ze schreef ooit een boek over Alkmaar (Dit is Alkmaar) waarin ze samen met een fotograaf elke dag van het jaar een foto en verhaal over de stad maakte. Maar ook doet ze projecten voor clubs als Karavaan, Alkmaar Marketing en Stedelijk Museum Alkmaar en op eigen initiatief, zoals nu met Mini Alkmaar.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Wat was je inspiratie voor Mini Alkmaar?

Ik heb thuis een fotoboek in de kast staan van de Japanse kunstenaar Tatsuya Tanaka. Hij fotografeert miniatuurmensjes in dagelijkse gebruiksvoorwerpen van ons mensen. Dat levert echt bijzonder grappige beelden op.

Ik ben een grot fan van het anders kijken naar dagelijkse dingen en het triggeren van je verbeelding. Dat doe ik juist ook graag met een stad die ik al zo lang ken: er zijn zoveel meer perspectieven op een stad dan alleen die op de eigen ooghoogte.

Mini Alkmaar

Met Mini Alkmaar daag ik mensen graag uit eens met andere ogen naar de stad te kijken. In Leeuwarden is ook een route met miniatuurpoppetjes, die is echt immens populair niet alleen onder kinderen. De route wordt ook gewandeld door vrienden, collega’s en fotoclubs.

De route van Mini Alkmaar start bij de VVV Alkmaar, hier is de route ook te koop voor € 2,50. Meer informatie vind je op minialkmaar.nl

Mini Alkmaar is geïnspireerd op de werken van de Japanse kunstenaar Tatsuya Tanaka