We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Lekkere taartjes? Check. Hip ingericht? Check. Duurzaam? Check! En zo kan ik nog wel even doorgaan, want bij het Cultuurcafé in Alkmaar kun je ook heerlijk lunchen, hebben ze een leuke bediening, én hebben ze een terras in de zon. Conclusie: Vergeet het Waagplein en ga lunchen op het terras van het Cultuurcafé. Ze staan niet voor niets in de top 50 van de allerleukste museumcafés van Nederland.

Het Cultuurcafé zit verstopt in het Stedelijk Museum van Alkmaar. En daardoor zien veel mensen dit leuke café over het hoofd. Zonde! Want dit is een café waar ze duurzaamheid in hun DNA hebben zitten en waar je dus heerlijk verantwoord kunt lunchen, koffie drinken en high tea-en. En daarvoor hoef je niet eerst een bezoek te brengen aan het museum. Al mag dat natuurlijk wel. Gewoon een kop koffie drinken met een stukje shortcake (aanrader) kan namelijk ook.

Tafel in Cultuurcafé Alkmaar

Duurzaam

Rhabarberlimonade van Proviant Berlin

Rhabarberlimonade van Proviant Berlin

Ze werken bij het Cultuurcafé zoveel mogelijk samen met duurzame lokale ondernemers. Alle gerechten zijn puur, eerlijk en zoveel mogelijk bereid met biologische ingrediënten. Voor een ‘gewone’ cola kun je hier niet terecht. Daar is namelijk niks duurzaams aan.

Bij het Cultuurcafé schenken ze naast fairtrade koffie en thee, biologische frisdranken en vruchtensappen. Ooit biologische rabarber limonade geproefd? Ik moest even wennen aan de priksmaak, maar het is een heerlijk drankje voor in de zon op het terras. Ook de zelfgemaakte ijsthee, die ik mocht proeven, is trouwens erg lekker!

Cultuur is hip

Op het terras genieten van de zon is natuurlijk heerlijk, maar loop vooral ook even naar binnen. De inrichting is geweldig. Ze hebben het strakke interieur gecombineerd met klassieke stukken uit het museum. Op een subtiele manier zie je zo de geschiedenis van Alkmaar terug. De vitrines zijn bijvoorbeeld gevuld met servies uit de museumcollectie en archeologische vondsten uit de bodem van Alkmaar. Super origineel en een leuk contrast met het moderne interieur van het café.

Ook via de menukaart leggen ze een link met het museum. Alle lunchgerechten zijn geïnspireerd op de museumcollectie. Wat dacht je van een broodje Spaans beleg of de Schuttersplank (hartige hapjes) gepresenteerd op een schilderspalet? Cultuur saai? Het Cultuurcafé bewijst het tegendeel!

Leuke cadeautjes shoppen

Museumwinkel bij Cultuurcafé AlkmaarIn dezelfde ruimte vind je ook de museumwinkel van het Stedelijk Museum. Wist je dat museumwinkels echt een ideale plek zijn om originele cadeautjes te scoren? Je vindt daar vaak unieke kaarten en mooie notitieblokken (die verder niemand heeft). Ideaal om even rond te neuzen terwijl je op je lunch zit te wachten.

Geïnspireerd geraakt? Breng dan na de lunch ook een bezoek aan het museum zelf. Een kaartje kost 8 euro.

Het Cultuurcafé zelf is gratis toegankelijk. Open van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Maandag gesloten.