We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Open monumentendag Alkmaar

  Hele dag

Alkmaar, De Oude Stad, open monumenten, oude stad, oudorp

Open Monumentendag gaat door

Open Monumentendag Alkmaar, dit jaar op 12 en 13 september, gaat door, maar wel in aangepaste vorm. Zo gaan alleen monumenten open waar het eenvoudig is om 1,5 meter afstand te houden. In de monumenten die normaal gesproken op afspraak te reserveren zijn, is die ruimte er doorgaans niet. Vandaar dat er dit jaar geen monumenten op afspraak zijn opgenomen in het programma.

  • Op zaterdag 12 november van 10 – 17 uur zijn monumenten in Oudorp en (de buitenring) van Alkmaar centrum te bezichtigen.
  • Op zondag 13 november tussen 9 en 12 uur kun je naar Alkmaar winkelgebied binnenstad en tussen 9-17 uur naar de kunstexpositie in de Synagoge.
  • Ook op zondag 13 november kun je varen in Schermer en het kleinste huisje zien. Of ga lekker struinen op de boekenmarkt in De Rijp. Zondagmiddag zijn er bij het Raadhuis in De Rijp worden er bovendien verhalen in de buitenlucht verteld.

Zo kun je dus effectief meer monumenten bekijken dan andere jaren!

Extra activiteiten

In plaats daarvan zijn er extra, coronaproof activiteiten, zoals bijvoorbeeld verhalen in de buitenlucht en mogelijkheden om digitaal (via filmpjes) binnen te kijken. En er is weer een spetterend jeugdprogramma met leuke en leerzame activiteiten in de Grote Sint Laurenskerk op zondagochtend van 09.00 tot 12.00 uur. Doe jij ook mee met de Jeugd Afval Marathon?

Alkmaar op de kaart

Leer meer over de monumenten die geopend zijn op Open Monumentendag via Alkmaar op de kaart 2020.

Maar ook over monumenten die dit jaar helaas gesloten blijven kun je meer leren en soms ook binnenkijken via deze site: Alkmaar op de kaart DIGITAAL BINNENKIJKEN

GESLOTEN

  • Dieselgemaal Overdie-Achtermeer, C. van der Lindenkade 33, Alkmaar
  • Vm. woonhuis met stolpschuur, Nijenburgerweg 5, Alkmaar
  • Evangelisch Lutherse Kerk, Oudegracht 187, Alkmaar
  • Grote Kerk, Oosteinde 2, Schermerhorn

GEOPEND

  • Geestmolen, Hoeverpad 13, Alkmaar
  • St. Laurentiuskerk, Herenweg 77, Oudorp
  • De Groene Zwaan, Rechtestraat 14, De Rijp

VERHALEN IN DE BUITENLUCHT

Zaterdagmiddag 12 september; Aan Voormeer bij varend monument de Bulgia worden verhalen verteld om 14.00, 14.30, 15.00 en 15.30 uur o.a. over de historie van het schip, het zeekadetkorps en het Noord-Hollands Kanaal

Zondagochtend 13 september; Loes van der Meulen, gids van de Historische Vereniging Alkmaar, vertelt over de geschiedenis van het Doelenveld (i.p.v. Herman Dibbets)

 

Let op

Omdat in deze periode niets helemaal zeker is, worden het programma en de plattegrond tot het laatste moment bijgewerkt. Op de website van Erfgoed Alkmaar kun je de meest recente informatie vinden.
  https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag

Daar download je ook de meest recente versie van het programma en de plattegrond.

 

Welk monument ga jij bezoeken dit jaar?


Kaart wordt geladen...