We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ontzetwandeling door het Alkmaar van geuzen en Spanjaarden

  13:00 - 14:30

8 oktober, Alkmaars Ontzet, stadswandeling

bron afbeelding: Berend Ulrich / collectie Regionaal Archief Alkmaar / RAA011002667

Geschiedenis 8 oktober

De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. Tijdens de wandeling vertellen de gidsen enthousiast en bevlogen over de bestuurders, burgers, geuzen en Spanjaarden die tussen 21 augustus en 8 oktober 1573 geschiedenis schreven. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Briefje in polsstok

De wandeling begint naast de Grote Kerk bij het standbeeld van Maarten van der Meij. Je weet wel, de held van het verhaal, die briefjes van het stadsbestuur aan gouverneur Diederik Sonoy in zijn polsstok verborg. En ken jij een toepasselijker eindpunt dan bij het Victoriebeeld in het Victoriepark? Want “Victorientje” werd opgericht ter gelegenheid van de 300e herdenking van 8 oktober 1573. Onderweg staan de gidsen stil op plekken die – zichtbaar of niet zichtbaar – herinneren aan wat zich daar 447 jaar geleden afspeelde.

Veilig wandelen

De wandeling wordt uitgevoerd volgens het door Gilde Alkmaar opgestelde protocol inzake het Covid-19 virus. Daarin wordt een maximum aantal deelnemers van 6 personen per stadsgids gehanteerd. Er is plek voor maximaal 60 deelnemers.

 

Meer info

  • Datum:  8 oktober 2020
  • Tijd: 13 uur
  • Locatie: Start bij het standbeeld van Maarten van der Meij – naast de Grote St.Laurenskerk
  • Kosten:  € 8,10 per persoon of € 15,73 bij opgave van twee deelnemers
  • Reserveren: Je deelname is bevestigd na betaling van het bedrag op rekeningnummer: NL71 RABO 0149 8231 34 en naam ontvanger: 8 October Vereeniging “Alkmaar Ontzet” onder vermelding van: Ontzetwandeling.

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je  het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Elke keer als we iets hebben gevonden dat je moét weten. En da's vaker dan je denkt.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.