We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Mens Stoel en de Wereld bij De Kunstuitleen

  00:00

design, expositie, foto

Zijn we op weg zijn naar het einde of daar al voorbij? De kunst is om dit te aanvaarden met humor, liefde en verwondering en om steeds zonder angst of verlangen te blijven bewegen.

Rogier Alleblas (1969)

Het werk van Rogier is verontrustend en humoristisch tegelijk.

We zien o.a. zwart wit foto’s die zijn beschilderd met olieverf. Op veel van de foto’s is een mannetje te zien dat worstelt met zijn omgeving.
Hij staat op een stapel stoelen. Wat ziet hij? Waar gaat hij naar toe?
De foto’s van Alleblas roepen vragen op. Persoonlijke vragen, maar ook vragen die te maken hebben met de stand van zaken in de wereld. Water speelt een belangrijke rol in de surrealistische beelden.
Het veranderende milieu, de stijgende waterspiegel en milieurampen worden op de foto’s verbeeld, het lijkt of de aarde de wereld weer terug verovert op de mens. Toch zijn de foto’s ook grappig, dat maakt de beelden gelaagd en komt de ernstige boodschap op een ontspannen manier aan.
Er zal ook een nieuwe serie te zien zijn: Modern Times, kleurenstillevens waarbij 17e eeuws licht met plastic zakje wordt gemixed…

Paul Salet (1956)

Paul bracht zijn jeugd door in de bossen van Brabant en in de fabriek van zijn grootvader waar eiken meubelen werden geproduceerd. Hij hield van de bomen en de geur van hout als er vakmensen mee werkten.
In 2015 startte hij een serie stoelen, genaamd Enough Chairs.
Door bestaande, doch afgeschreven stoelen als uitgangspunt te nemen wordt duidelijk gemaakt dat een nieuw begin mogelijk is.

De stijl is beweeglijk en organisch en soms zijn nog herinneringen aan de kettingzaag te zien. Een transitie is immers zelden gemakkelijk. Het resultaat is vaak een licht, maar functioneel en sterk meubelstuk, maar nu in contact met de oorsprong, de bomen,de natuur. Via designzaken in binnen- en buitenland vinden ze opnieuw hun weg naar de gebruiker. In een aantal gevallen keert een stoel terug in een vorm die alleen nog geschikt is om naar te kijken.

Meer info

  • Datum: 4 oktober t/m 15 november
  • Tijd: wo t/m za van 12-17 uur en zo van 14-17 uur
  • Locatie: Kunstuitleen Alkmaar
  • Toegang: gratis
  • website

Extra

  • Opening: zondag 4 oktober om 15 uur door wethouder Paul Verbruggen van de Gemeente Alkmaar
  • Zondag 25 oktober om 16 uur geeft fotograaf Rogier Alleblas een lezing. Je kunt je aanmelden voor de lezing via info@kunstuitleenalkmaar.nl

Kaart wordt geladen...