We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het park Egmonderhout ligt aan de rand van de wijk de Hoef, in het zuidwesten van Alkmaar. Het is in 1965 aangelegd en heeft een recreatieve en educatieve functie.

Het park is besloten met een aantal open plekken. Park Egmonderhout is ideaal om een kleine wandeling te maken.

Het noordelijke deel is als wijkpark in 1975 aangelegd. De Egmonderhout Zuid is kleinschalig aangelegd, de natuurbeleving staat hier centraal. De Egmonderhout Noord heeft een meer cultureel karakter als wandelpark. Er zijn speelgelegenheden zoals een speeltuin en een trapveld, maar ook sportvelden en een uitlaatgebied voor honden.

De Egmonderhout bezit ook een blindentuin. Hier kun je een rondje lopen over een schelpenpad langs plantenbakken voorzien van naambordjes in braille.

Ontstaan en ontwikkeling

Voor de aanleg van het park, voor 1966, maakte dit gebied deel uit van de Geestmolenpolder en bestond uit voornamelijk weilanden. Het zuidelijk deel van park Oosterhout is aangelegd als heempark met uitsluitend inheemse soorten.

Het beheer van de laatste 15 jaar is meer ecologisch, dat wil zeggen dat natuurlijke ontwikkelingen meer begeleid worden in plaats van gestuurd. Ook is er meer gebruik gemaakt van de aanwezige bodemeigenschappen en door het aanbrengen van meer variatie zijn de natuurwaarden vergroot en dat is te zien aan de grote verscheidenheid aan planten en dieren.

Park Oosterhout was het eerste in Alkmaar met bewuste aandacht voor inheemse plantensoorten. Tot midden jaren tachtig was het beheer gericht op het behouden van de aanwezige planten. Vanaf eind jaren tachtig is meer spontane natuurontwikkelingen toegelaten.

Meer informatie
Kaart wordt geladen...

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Zeker niet wekelijks, maar we proberen 1 keer per maand.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.