Foto’s: Robert van der Eng
Dat ’t Fnidsen culinaire hoogstandjes aflevert wisten wij al lang. Het restaurant kreeg een update en we kunnen verklappen: het tilt de culinaire ervaring naar een nóg hoger niveau.
[fbknop]
We hebben ’t Fnidsen hier al vaker langs zien komen. We waren bij de opening en beschreven de Wijn Bistro Bar. ’t Fnidsen werd bij ons al gauw favoriet. En we zijn niet de enigen. Het Noord-Hollands Dagblad roemde het restaurant onlangs nog en bekroonde het met een negen.
Nu het restaurant een frisse update heeft gekregen, hadden we een goed excuus om weer langs te komen voor een nieuwe review.
Dierenrijk en Bloei
’t Fnidsen is naast restaurant ook hotel en bistro bar. Die laatste is in het laagdrempeliger linkerdeel van de zaak. In de Wijn Bistro Bar deel je mooie kleine gerechtjes onder het genot van een goed glas wijn. Maar wij komen nu dus voor het vernieuwde restaurant.
Het restaurant is nog steeds in de rechterhelft van het pand. De wanden hebben een mooie licht en donker roze kleur gekregen met een speelse band groen mos, dat het geheel natuurlijk en licht aan laat voelen. De tafels staan lekker ruim uit elkaar, zonder dat het ongezellig wordt.
Het concept voor het diner is versimpeld: het met het seizoen variërende chef’s vijfgangen menu kun je krijgen in de variant Dierenrijk en Bloei. Die laatste is geheel vegetarisch en wanneer gewild zelfs vegan. Het verschil met de bistro bar is groter geworden. Wil je à la carte dan ga je naar die laatste.
Aan tafel!
We zitten aan een tafel pal aan het Fnidsen en genieten nog van een ondergaand zonnetje. We beginnen met het eigen, blonde Fnidsen biertje. De keuze tussen het Dierenrijk en Bloei menu is zo makkelijk nog niet. Uiteindelijk besluiten twee van ons het Dierenrijk in te duiken, en één van ons gaat voor de vega-optie.
Al gauw komt een amuse drieluik op tafel, met een panna cotta van zoete aardappel met gerookte pinda, mozzarella creme met tomatenpoeder op een tapioca kroepoekje en een gazpacho van groene tomaat en groene paprika. Een prima start waar we meteen een voorproefje krijgen van hoe het eten prachtig geserveerd wordt.
Dan volgt het eerste gerecht: voor de vlees- en viseters licht gesmoorde tonijn met tijm, rode kool en mierikswortel. Op een mooi opgemaakt bord krijgen we een kleurig smaakfestijn, waar we een Portugese witte blend bij krijgen. Het vegetarische Bloei menu schotelt ons tempura bloemkool met knoflook, rode ui en bundelzwam voor, lekker knapperig en met een fijn zuurtje. Hier drinken we een sublieme Spaanse Spaanse Savignon Blanc bij.
De tweede gang vanuit het Dierenrijk is heilbot met prei, witlof en sumak, waar we een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc krijgen. De heilbot is heerlijk mals en goed op smaak gebracht met de sumak, echt smullen. Uit het Bloei menu krijgen we gelakte aubergine met paprika, sumak en prei. Daarbij drinken we een Grenache Blanc. De aubergine is zacht en de combinatie met de zurige paprika is spot on. Ook hier zijn we erg te spreken over de wijn-spijs combi, die gewoon heel goed past.
Het volgende gerecht is voor beide menu’s hetzelfde. Op tafel verschijnt een risotto met Old Alkmaar kaas, zwarte olijf en doperwt in een schuim van Parmezaan. Een heerlijk smakelijk gerecht, bijgestaan door een uitstekende Montepulciano .
Gang vier is voor de carnivoren rilette en gepaneerde zwezerik van lam met asperge, morilles, za’atar en millefeuille van aardappel. Dit is echt smullen, wat een rijke sensatie aan smaken en texturen. Het Bloei menu schotelt ons asperge met morilles, bosui en daslook voor. Ook dit gerecht is zeer smakelijk. We drinken er een fruitige Duitse Weisburgunder (Bloei) en zachte Californische Pinot Noir (Dierenrijk) bij.
Wat betreft het dessert gaan we ook deze keer voor zowel zoet als hartig. Het zoet bestaat uit een panna cotta van aardbei en rabarber met honing en kardemom, dragon en citroengrasijs. Ook hier knalt een breed palet aan smaken je mond binnen. Het hartig komt in de vorm van een kaasplankje met vier heerlijke kaasjes vergezeld van zoete brioche en bloedsinaasappelcompote. Het zoete dessert wordt geaccompagneerd door een Moscatel en de kaas door een Pineau des Charentes Blanc, die beide smooth, dik en honingzoet zijn.
Conclusie
Het restaurant heeft en frisse update gekregen, met een lichtere aankleding die de moderne keuken perfect complementeert. De kaart is versimpeld, met sublieme gerechten die met passie en oog voor detail worden bereid. De bediening is top: vriendelijk, behulpzaam en zeer deskundig. Ze weten je van alles te vertellen over de gerechten en de bijpassende wijnen, en zorgen ervoor dat alles perfect getimed wordt. Geen gehaast gedoe, maar rustig genieten van culinaire hoogstandjes.
Waarom ’t Fnidsen een onmisbare culinaire stop is:
- Eenvoudige kaart met twee opties die niet voor elkaar onder doen
- Stijlvolle ambiance met moderne twist
- Deskundige en vriendelijke bediening
- Perfecte timing en service
- Mooi opgemaakte borden met smaakvolle gerechten
- Perfect gekozen wijnen
- Ongedwongen en gezellige sfeer
[divider]Meer over Fnidsen[/divider]
Leuk om te weten
- Naast het restaurant is de Wijn Bistro Bar ideaal om een spontaan heerlijk hapje en drankje te doen
- Bij ’t Fnidsen kun je ook overnachten.
[column size=one_half position=first ]
Restaurant Fnidsen
Fnidsen 107
1811 NE Alkmaar
072 844-3234
Facebook
[/column]
[column size=one_half position=last ]
Openingstijden
Iedere dag geopend vanaf 12.00 uur
[/column]
[divider]Extra[/divider]
Als je toch in de buurt bent, check ook de andere hotspots in het Fnidsen. Heb je zelf een leuke tip voor UIT072, wil je mee- of samenwerken, stuur een berichtje en we komen snel bij je terug.