We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Als je het mij vraagt is het winkelen in Alkmaar vele malen leuker dan winkelen in een grote stad als Amsterdam; minder drukte en je hebt een ruime keuze aan leuke winkels. Mijn afgelopen uitje naar de winkelstraat resulteerde echter in een heuse patat test samen met mijn partner in crime, waarbij alle patates frites uit de Alkmaarse binnenstad zorgvuldig zijn beoordeeld op hun uiterlijk, smaak en bite.

Is het eigenlijk patat of friet?
kaart friet of patat?Is het friet of is het patat? Dat hangt grotendeels af van waar in Nederland je woonachtig bent.

In de drie zuidelijke provincies van Nederland en in het zuiden van Gelderland spreekt men van friet of frites, in de rest van Nederland wordt vaak het woord patat gebruikt. Aha, dus in Alkmaar zeggen wij dus gewoon patat!

De naam friet of patat is afgeleid van patates frites. Dat is Belgisch-Frans voor ‘gefrituurde aardappelen’.

Waar vind je de lekkerste patat in Alkmaar

We hebben overal een kleine patat gehaald, zonder saus en zijn thuis gaan testen, waarbij we gekeken hebben naar de stevigheid van de patat, de geur, de bite, de smaak, mate van zouting, de kleur, de prijs-kwaliteitverhouding, de service en de hoeveelheid.

De uitslag van de patat-test:

Shannen test patat

Testleider Shannen pakt nog een frietje

8. Snackhouse Kroky

Sinds 2002 zit Snackhouse Kroky aan de Gedempte Nieuwesloot. Helaas kwam Kroky niet best uit de test. De patat had weinig smaak, was veel te licht van kleur en slap. Gevolg: de laatste plaats voor Kroky in de patat-test.

Prijs: € 1,80
Locatie: Gedempte Nieuwesloot 1
UIT072 score:

7. Snackbar het Centrum

Dit is echt een typische snackbar. Voornamelijk wit, schoon en voldoende zitruimte. Vriendelijke bediening en serveert een prima patatje. Niet bijzonder, vrij weinig bite maar verder goed van smaak, kleur en prima gezouten.

Prijs: € 1,80
Locatie: Laat 156
UIT072 score:

6. Vlaamse Hoek

Vlaamse Hoek Alkmaar

Vlaamse Hoek in een 17e eeuws pand.

De afgelopen jaren hebben verschillende uitbaters op dit hoekje van de Langestraat en Payglop hun frituur gehad. Op de gemiddelde winkeldag staan hier altijd klanten te genieten van een zak friet.

De patat ziet er mooi geelbruin uit. Verder weinig bite, weinig smaak en aan de dure kant voor een gemiddeld klein patatje zonder saus. Er is daarnaast geen pin aanwezig en je kunt er niet zitten.

Prijs: €2,00
Locatie: Langestraat 29
UIT072 score:

5. Hap-Wat

De Hap-Wat, nog een zaak die niet meer weg te denken is uit Alkmaar. Hap-Wat serveert namelijk al meer dan dan 20 jaar eigen gemaakte patat.

Prima patatje, en in het weekend staan ze nog tot laat voor je klaar. Heel fijn voor een ieder die de kroeg in de binnenstad nog wel eens bezoekt.

Prijs: €1,90
Locatie: Gedempte Nieuwesloot 69-C
UIT072 score
:

4. Snackworld

Snackworld bevindt zich in midden in de binnenstad van Alkmaar. Je kunt hier binnen aan een tafeltje zitten en genieten van een prima patatje: knapperig en goed gezouten. Wel een wat vetter patatje, naar mijn mening. Verder bestaat de optie om patat en andere snacks online te bestellen met de bezorgservice.

Prijs: €2,00
Locatie: Langestraat 105
UIT072 score
:

3. Friethuis de Vlaminck

Ik denk dat dit toch wel de bekendste Frietzaak van Alkmaar is. Sinds januari 2013 zijn Ivo en Marieke Molenaar de trotse eigenaren van Friethuis de Vlaminck. Hiervoor runde hun (schoon)ouders sinds 1994 het Friethuis. Een echt familiebedrijf dus!

De Vlaminck, Alkmaar

Foto: devlaminck.nl

De Vlaminck bakt nog steeds een heerlijk patatje. Mooi goudgeel van kleur, lekker knapperig en goed gezouten, maar naar onze mening toch niet meer de beste van Alkmaar.

Ze hebben iets minder bite, dan de nummer 1 en 2, waarbij de patat nog iets van schil bevat. Toch verdient de Vlaminck met zijn lekkere friet zeker een plaats in de top 3!

Wat erg leuk is, is dat Friethuis de Vlaminck nu ook mobiel is! Met een prachtig blauwe Citroën Hy, uit 1971, kun je het Friethuis boeken voor evenementen, bedrijfsborrel, bruiloft en partijen.

Prijs: €1,85
Locatie: Voordam 2
UIT072 score:

2. Fameus Frites

Fameus Frites bestaat pas een half jaartje, maar loopt ontzettend goed. Fameus Frites staat voor ambachtelijk, puur en vers. En net zoals bij de Vlaminck proef je dat, wat ze een verdiende tweede plek oplevert!

Fameus Frites Alkmaar

Foto: Tripadvisor

Patat zoals patat hoort te zijn: zacht van binnen, knapperig van buiten (tevens met stukjes schil), super vers en precies goed gezouten. Het zaakje ziet er daarnaast ook nog leuk en fris uit en er staat een leuk steigerhouten bankje, waarop men plaats kan nemen.

Prijs: € 1,75
Locatie: Laat 179
UIT072 score:

1. ’t Friethuys

Zak friet van 't Friethuys Alkmaar

We konden bijna niet kiezen tussen nummer 1 en 2, maar op de eerste plaats is toch geëindigd ’t Friethuys in de Magdalenenstraat.  In oktober 2014 zijn zij pas gestart, maar hebben nu al een paar mooie beoordelingen op hun naam staan. Zij hebben namelijk twee keer meegedaan aan de nationale AD friettest, waar zij in 2015 een 9,5 hebben gekregen en in 2016 een dikke 8,5 en dat is niet voor niks.

De aardappelen worden wekelijks vers en ongeschild geleverd door leverancier John van de Kroon. Iedere dag schrappen zij de aardappelen vers, waarbij er nog her en der een stukje schil te vinden is, waarna ze worden gewassen, gesneden en vervolgens gebakken tot (h)eerlijke verse goudgele patat, perfect gezouten, met een heerlijke bite.

De patat wordt vervolgens in een recyclebaar papieren zakje en -vorkje verkocht en kun je onder het afdakje van de zaak opeten of meenemen. Meewerken aan een gezond milieu is in deze tijd niet meer weg te denken.

Prijs: € 1,70
Locatie: Magdalenenstraat 4
UIT072 score
:

Het oordeel van UIT072

We hebben overal een kleine patat gehaald, zonder saus en zijn thuis gaan testen, waarbij we gekeken hebben naar de stevigheid van de patat, de geur, de bite, de smaak, mate van zouting, de kleur, de prijs-kwaliteitverhouding, de service en de hoeveelheid. De sauzen hebben we los gekocht bij ’t Friethuys, om na de test alles op te peuzelen.

Het was geen makkelijke keus, maar we zijn er unaniem over uit dat ’t Friethuys de allerlekkerste patat heeft van de binnenstad van Alkmaar! Bovendien voor een nette prijs: € 1,70 voor een kleine patat zonder saus.

Wat vind jij?
Waar haal je de lekkerste patat in Alkmaar?
  • Voeg je antwoord toe
Meer lijstjes en tests

Geen trek in patat? UIT072 heeft veel meer lijstjes en tests. Vleesliefhebbers checken de beste hamburgers van Alkmaar en de lekkerste kebab en shoarma. Liever wat gezonders? Check de healthy hotspots, de vegetarische hotspots in Alkmaar of de lekkerste sushi van Alkmaar.

Heb je zelf een eigen testidee? Laat het ons weten.