We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
BMTw3rrvKR0

 Robert van der Eng

Een van de voordelen van wonen in Alkmaar is dat er in een straal van 10 kilometer heel veel te ontdekken is. Vandaag gaan we zuidwaarts, richting Akersloot, om te kijken wat de jongens van ’t Fnidsen daar neergezet hebben.

“Ik ga een nieuw restaurant starten. Komen jullie een kijkje nemen met UIT072?” appte Sam (Restaurant ’t Fnidsen) in februari. Daarmee heb je onze nieuwsgierigheid altijd gewekt. “Natuurlijk! Laten we wat plannen.”

Een maand of 4 later mag het dan eindelijk. Ok, het is officieel geen 072 meer, maar met 27 minuten fietsen (8,2 km vanaf Accijnstoren) dichterbij dan de kustdorpen en vergelijkbaar met Heerhugowaard centrum, qua afstand. Op naar het Alkmaardermeer!

Dok-10 Akersloot: buitenkant

Aan de haven, in het noordelijkste puntje van Akersloot, vind je Dok 10. Het nieuwste project van Sam Piscaer en Martijn Rootring. Het bedrijf wordt geleid door Boris Piscaer (jawel, broer van), met Damian Hilberts (bekend van ’t Fnidsen en First Dates) als chef-kok.

Groot en ruim

We doen eerst een klein rondje door de zaak. Wat opvalt is hoe groot het eigenlijk is! Verschillende zaaltjes, hoekjes, zitjes en een grote bar midden in de zaak.

Ook opvallend: de gave muurschilderingen, gemaakt door een ontwerper uit Heerhugowaard. Een beetje Harbour Club in Akersloot.

Interieur Dok-10: bar

Het eten

Natuurlijk niet onbelangrijk: het eten. De menukaart bestaat uit toegankelijke terrashappen zoals spareribs, saté, uitsmijters en verschillende broodjes. Voor ieder wat wils, maar verwacht niet de creaties zoals je van ’t Fnidsen gewend bent.

We starten met een proeverij van voorgerechten. Dat begint al goed! Een vol soepje van knolselderij, een rolletje old school carpaccio, zachte geitenkaas met ingelegde uitjes, pecannootjes en granaatappel en natuurlijk een klein visdrieluik met paling (van Dil natuurlijk), Hollandse garnaaltjes (in Holland gepeld) en gerookte zalm. Lekker!

Terwijl het langzaam drukker wordt op het terras en een grote groep per boot aankomt, gaan we door met de vis van de dag. Als we kritisch zijn, mag de zeebaars wat minder hard gebakken. Maar de hollandaise, gestoofde venkel en knolselderij crème maken een hoop goed. Bovendien: met € 17,50 is de vis van de dag enorm schappelijk geprijsd en goed gevuld.

Als dessert kiezen we voor de trifle. Een glas gevuld met cake, Oreo koekjes en aardbei. Wederom niks moeilijks, maar gewoon lekker. En eigenlijk is dat ook de conclusie.

Wil je de drukte van de stad ontvluchten, heb je een bootje, of zoek je een locatie om met een groep iets te vieren, dan is Dok-10 een prima stek. Je zit relaxt aan de haven, of in een sfeervolle zaak, met een menukaart voor ieder wat wils. Geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekker. Een prima doel of tussenstop van een zomers fietstochtje.

Dok-10

Geesterweg 10
1921 BX Akersloot
0251 833 530
dok-10.nl

Openingstijden

  • Wo-zo: 12:00 – 20:00
  • Ma-di: gesloten