We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een portret van Alkmaar tentoonstelling in De Grote Kerk

  12:00 - 17:00

gratis, tentoonstelling

Laatste kans: in de consistorie van de Grote Kerk Alkmaar is tot 13 september de expositie ‘Portret van Alkmaar’ van Hendrik Pieterse (1889 – 1969) te bewonderen. De expositie biedt een inkijkje in zijn ode aan de stad en haar naaste omgeving.

Alkmaarse banketbakker

Hendrik Pieterse liet een enorm en veelzijdig oeuvre achter, met o.a. stadsgezichten, interieurs, stillevens en portretten van Alkmaarders. Zo vereeuwigde hij vele prachtige gebouwen en locaties middels o.a. schilderijen en linodruk. Ook worden zijn bijzondere schetsen en aquarellen van de Grote Kerk getoond.

Van 1914 tot 1933 woonde Hendrik Pieterse met zijn moeder in de Doelenstraat in het centrum van Alkmaar. De kleine banketbakkerij van Pieterse zat in diezelfde straat. Hiermee wist hij zichzelf en zijn moeder destijds te onderhouden. Als het budget het toeliet, kocht Pieterse schildersmaterialen.

Omdat de schilder het niet altijd even breed had, gebruikte hij alle materialen die hij kon vinden om mee te kunnen tekenen. Dit heeft onder andere geleid tot een uiterst divers oeuvre met naast werk in olieverf ook aquarellen, potloodtekeningen, linosnede en werk in houtskool, pastelkrijt en pen. Ook maakte Pieterse in de jaren twintig en dertig verschillende tekeningen met potlood en houtskool van zijn toen al blinde moeder.

Biografie Hendrik Pieterse

De Alkmaarse schilder Hendrik Pieterse (1889-1969) werd geboren aan het einde van de negentiende eeuw. Hij begon al op jonge leeftijd volop te tekenen en te schilderen. Pieterse heeft nooit aan de kunstacademie gestudeerd en zich ook niet bij een kunstgroep aangesloten.

Reclametekenaar

Terwijl de kunstenaars van de Bergense School donker en expressionistisch werk maakten, trok Pieterse zijn eigen pad en werkte juist opvallend vaak met lichtere pastelkleuren. In 1936 en 1938 richtte Pieterse zich voornamelijk op grafisch werk toen hij een opleiding tot reclametekenaar en etaleur volgde. Het grafische werk dat hij in die tijd maakte wordt gekenmerkt door de geabstraheerde vormen en constructieve lijnen en is daarmee typerend voor de jaren 30 en 40.

 

Meer info

Reserveer een gratis ticket voor je bezoek!
Let op: het is noodzakelijk om voorafgaand aan je bezoek aan de Grote Kerk een gratis ticket te reserveren, in verband met de richtlijnen van het RIVM.

  • Datum: deze tentoonstelling loopt van 18 juni t/m 13 september
  • Prijs: reserveren van ticket is gratis en verplicht. Reserveer hier je ticket en tijdslot.

 

 


Kaart wordt geladen...