We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
CategorieMoeilijkheidBeginner

Zin in een eigengemaakt dessert, of wil je gewoon indruk maken? Met deze heerlijke panna cotta met rood van chef Ilka Bon fruit steel je de show gegarandeerd.

panna cotta rood fruit
Aantal personen4 porties
Voorbereiding5 minKooktijd1 uurTotaal1 uur 30 min
Panna Cotta
 1 stokje vanille
 500 ml slagroom
 1 limoen
 50 ml Amaretto
 3 gelatinebladeren
 100 g suiker
Rood fruit
 100 g aardbeien
 1 bakje frambozen
 1 bakje blauwe bessen
 1 bakje aalbessen
Kletskoppen
 250 g bloem
 50 g witte basterdsuiker
 20 g roomboter op kamertemperatuur
 30 ml appelsap
 10 g amandelpoeder
 1 citroen
 1 sinaasappel
1

Rasp de schil van de limoen (bewaar een beetje van de limoenrasp als je de kletskoppen zelf gaat maken).
Doe 250 gram slagroom, de Amaretto, de rasp van de limoen en de vanillesuiker in een pan. (Wanneer je een vanillestokje gebruikt in plaats van vanillesuiker, snijd het stokje dan door de lengte open. Schuif het vanillezaad met een lepel uit het stokje en voeg dit toe aan het mengsel, het stokje voeg je ook toe aan het mengsel, vergeet niet om deze eruit te halen nadat het mengsel getrokken is.) Roer dit met een spatel om tot één geheel. Zet dit op laag vuur en laat het geheel een half uurtje trekken.
Week de gelatine-bladeren minimaal 5 minuten in koud water tot ze zacht zijn.

2

Knijp de gelatine vervolgens goed uit en voeg dit, nadat de room getrokken is, toe aan het mengsel. 
Haal het mengsel van het vuur. Dit moet goed afkoelen, ongeveer 30 minuten in de koeling. Als het goed afgekoeld is, zal de gelatine ‘geleren’: dan wordt het een dikkige gelei. 

Klop de rest van de slagroom luchtig op. Tijdens het opkloppen voeg je in drie delen de suiker toe. Klop de slagroom op tot yoghurtdikte. 
Wanneer het mengsel, dat in de koeling staat, gegeleerd is, voeg je beide mengsels samen tot een goed gemengd geheel. 

De basis van je panna cotta is nu klaar. 



3

Pak mooie glazen en giet de panna cotta in de glazen. 

Maak het fruit schoon, snijd de aardbeien doormidden en rits de aalbessen van de steel. 
Doe al het fruit in een mengkom. Voeg een klein beetje vanillesuiker en een scheutje Amaretto toe en meng dit goed. 

Drapeer het fruit naar eigen creatief inzicht in het glas. 



4

Ga je helemaal los, maak dan ook onderstaande kletskop voor de finishing touch van het gerecht. Uiteraard kun je ook nog even snel langs de supermarkt voor een pak kletskoppen.
Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Van de limoenrasp heb je wat bewaard van het panna cotta-recept.
Doe alle ingrediënten voor de kletskoppen in een keukenmachine, blender of mixer, en meng dit tot een glad geheel. 
Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Met de bolle kant van een lepel smeer je van het beslag een zo dun mogelijk rondje op het bakpapier. 

Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 160 graden totdat de kletskoppen goudbruin zijn. 
Zet de kletskop schuin boven op het fruit.

Ingrediënten

Panna Cotta
 1 stokje vanille
 500 ml slagroom
 1 limoen
 50 ml Amaretto
 3 gelatinebladeren
 100 g suiker
Rood fruit
 100 g aardbeien
 1 bakje frambozen
 1 bakje blauwe bessen
 1 bakje aalbessen
Kletskoppen
 250 g bloem
 50 g witte basterdsuiker
 20 g roomboter op kamertemperatuur
 30 ml appelsap
 10 g amandelpoeder
 1 citroen
 1 sinaasappel

Aanwijzingen

1

Rasp de schil van de limoen (bewaar een beetje van de limoenrasp als je de kletskoppen zelf gaat maken).
Doe 250 gram slagroom, de Amaretto, de rasp van de limoen en de vanillesuiker in een pan. (Wanneer je een vanillestokje gebruikt in plaats van vanillesuiker, snijd het stokje dan door de lengte open. Schuif het vanillezaad met een lepel uit het stokje en voeg dit toe aan het mengsel, het stokje voeg je ook toe aan het mengsel, vergeet niet om deze eruit te halen nadat het mengsel getrokken is.) Roer dit met een spatel om tot één geheel. Zet dit op laag vuur en laat het geheel een half uurtje trekken.
Week de gelatine-bladeren minimaal 5 minuten in koud water tot ze zacht zijn.

2

Knijp de gelatine vervolgens goed uit en voeg dit, nadat de room getrokken is, toe aan het mengsel. 
Haal het mengsel van het vuur. Dit moet goed afkoelen, ongeveer 30 minuten in de koeling. Als het goed afgekoeld is, zal de gelatine ‘geleren’: dan wordt het een dikkige gelei. 

Klop de rest van de slagroom luchtig op. Tijdens het opkloppen voeg je in drie delen de suiker toe. Klop de slagroom op tot yoghurtdikte. 
Wanneer het mengsel, dat in de koeling staat, gegeleerd is, voeg je beide mengsels samen tot een goed gemengd geheel. 

De basis van je panna cotta is nu klaar. 



3

Pak mooie glazen en giet de panna cotta in de glazen. 

Maak het fruit schoon, snijd de aardbeien doormidden en rits de aalbessen van de steel. 
Doe al het fruit in een mengkom. Voeg een klein beetje vanillesuiker en een scheutje Amaretto toe en meng dit goed. 

Drapeer het fruit naar eigen creatief inzicht in het glas. 



4

Ga je helemaal los, maak dan ook onderstaande kletskop voor de finishing touch van het gerecht. Uiteraard kun je ook nog even snel langs de supermarkt voor een pak kletskoppen.
Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel. Van de limoenrasp heb je wat bewaard van het panna cotta-recept.
Doe alle ingrediënten voor de kletskoppen in een keukenmachine, blender of mixer, en meng dit tot een glad geheel. 
Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Met de bolle kant van een lepel smeer je van het beslag een zo dun mogelijk rondje op het bakpapier. 

Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven op 160 graden totdat de kletskoppen goudbruin zijn. 
Zet de kletskop schuin boven op het fruit.

Panna cotta met rood fruit van Ilka Bon