We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sinterklaas is weer in Spanje: tijd om voor te bereiden op de volgende feestdagen. Na lekker eten in december is het eind december ook weer tijd voor oliebollen. Maar waar haal je de lekkerste oliebol in Alkmaar?

De enige echte Alkmaarse Oliebollentest

Oliebollen testteam UIT72

De jury: Steef & Janine

Je kent waarschijnlijk wel de AD Oliebollentest. Sinds 1993 gaan redacteuren van het AD jaarlijks op zoek naar de beste oliebollenverkoper van Nederland.

Een leuke test, maar… Alkmaar (en 072) komt er jaarlijks bekaaid van af. Slechts één Alkmaarse oliebollenkraam haalt het overzicht.

Tijd om het zelf dus beter te doen! Het UIT072 testteam ging begin december langs alle oliebollenkramen in Alkmaar om te proeven. Gelukkig waren het er maar 4, verspreid door de hele stad (zie het handige kaartje onderaan deze pagina). De uitslag is dan ook kort, maar compleet: hier haal je de lekkerste oliebollen in Alkmaar!

Oliebollenkramen in Alkmaar

4. AH XL: Dutch Bakery

Oliebollenkraam AH XL (Alkmaar) Vorig jaar was de oliebollenkraam voor de Albert Heijn XL de enige Alkmaarse notering in de AD Oliebollentest. Met een 6,5 belanden ze op plek 73 in de top 163. De zeer grote kraam met een enigszins saai en rommelig uiterlijk is niet te missen bij de AH XL.

De bol wordt eerst in de magnetron opgewarmd voordat het proeven kan beginnen. Niks mis mee, maar hierdoor lijkt de bol nog kleffer te zijn geworden dan dat hij in eerste instantie al is. De iets vettere bol heeft een onregelmatige structuur en de vruchten aan de buitenkant zijn enigszins verbrand. Hierdoor smaakt de bol vrij bitter. Hier kan je van houden en anders is dit op te lossen met een laag poedersuiker.

Beoordeling
  Prijs € 0,90
  Locatie Wendelaarstraat

3. Ranzijn: Hollandse Gebakkraam

Oliebollenkraam Ranzijn (Alkmaar)

Door de mooie nette kraam en de gezellige kerstbomen van Ranzijn op de achtergrond waan je je bij aankomst al in kerstsferen! Deze gezelligheid was helaas niet terug te proeven in de bol. De vrij massieve onregelmatige bol had wat royaler gevuld mogen zijn.

De zoetheid is goed, maar over het algemeen is de bol te vet voor ons. Na een bezoek aan Ranzijn is het wel de moeite waard om bij deze vriendelijke verkoopsters een lekkere bol te halen, want dat maakt zo’n uitje toch helemaal compleet.

Beoordeling
  Prijs € 0,80
  Locatie Omval

2. De Mare

Oliebollenkraam De Mare (Alkmaar)

De mensen die regelmatig winkelen in De Mare weten dat het bij deze kraam erg druk kan zijn. En dat snappen wij! De schone kraam met aardige bediening is de enige die een warme bol kan serveren zonder dat deze eerst in de magnetron hoeft.

De vulling van de bol is voldoende, maar de ietwat kleinere kleffe bol heeft een compacte beet. Dit maakt hem minder luchtig. De zoetheid van de bol is goed. En wie wil er nou niet een oliebol kopen bij de meest markante oliebollenbakker van Alkmaar.

Beoordeling
  Prijs € 1,00
  Locatie Winkelcentrum de Mare

1. Grote Kerk: Dutch Bakery

Oliebollenkraam Kerkplein (Alkmaar)

Eerste indruk is een zeer schone kraam met een ruim assortiment. Dat begint goed! Nadat de vriendelijke verkoopster de bol even in de magnetron heeft opgewarmd, kan het proeven beginnen.

De krentenbol heeft een mooi fris uiterlijk, een knapperige korst en een prettige afbeet. Daarnaast een goede vulling en de bol is zeker niet vet. Wat ons opvalt is dat alle bollen hetzelfde uiterlijk hebben en mooi egaal rond zijn. Al met al een bol waar wij er nog wel een aantal van op zouden kunnen.

Beoordeling
  Prijs € 1,00
  Locatie Kerkplein

Waar staan de oliebollenkramen in Alkmaar?

Meer over oliebollen in Alkmaar
Wat maakt een goede oliebol?

Het UIT072 testteam oordeelt over onder meer het aantal krenten en rozijnen, de hoeveelheid, luchtigheid en klef- plakkerig- en zoetheid. Daarnaast wordt ook de service en netheid van de kraam meegenomen.

Onze hoofdtesters waren dit keer:

Wat vind jij?
Bij welke oliebollenkraam haal jij het liefste oliebollen?
  • Voeg je antwoord toe

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Zeker niet wekelijks, maar we proberen 1 keer per maand.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.