Gin Tonic. Het drankje is al een tijdje mateloos populair, en daardoor niet weg te denken uit de horeca. Het staat vrijwel overal op de kaart, maar bij een paar plekken in Alkmaar pakken ze net even extra uit! UIT072 ging bij die plekken op bezoek.
[cbtabs][cbtab title=”De geschiedenis van Gin Tonic”]Het drankje is ontstaan in India en uitgevonden door het Britse leger. Die uitvinding was bittere noodzaak, vanwege de flinke problemen met malaria. In de negentiende eeuw was alles net even erger.[/cbtab][cbtab title=”De stof kinine”]Het was al een tijdje bekend dat de stof kinine hielp tegen malaria, maar kinine op zichzelf is niet te drinken. Enkele officieren kwamen op het briljante idee om water, suiker, limoen en gin – dat toch al in het rantsoen zat – toe te voegen, en voila, ze hadden een smakelijk drankje dat ook nog eens tegen malaria hielp. De Gin Tonic was geboren![/cbtab][cbtab title=”Gin Tonic nu”]Gelukkig hebben we in Nederland geen malariamug rondvliegen – sinds kort wel de tijgermug – maar dat maakt verder ook allemaal niet uit. De Britten kwamen er rond die tijd eveneens achter dat het zonder goede reden ook een prima drankje was, en daarom is het nu, flash-forward, al een flink aantal jaar een enorm populair drankje.[/cbtab][/cbtabs]
[divider]Gin Tonic hotspots in Alkmaar[/divider]
1480 Food|Bar
1480 Food|Bar is de plek in Alkmaar met de meest gevarieerde kaart wat betreft Gin Tonics. Sterker nog, ze hebben een aparte Gin Tonic kaart, en buiten de kaart om zijn er ook nog wat extra te bestellen.
1480 Food|Bar heeft maar liefst 16 (!) verschillende soorten gin en 8 verschillende tonic op de kaart. Gewoon, omdat het kan en omdat 1480 zich wil onderscheiden als dé plek in Alkmaar waar je naartoe moet voor dit drankje.
Wat kun je zoal verwachten bij 1480 Food|Bar?
[column size=one_half position=first ]
Gin: Bloom
Tonic: Fever Tree Mediterranean
BLOOM Premium London Dry Gin wordt gedistilleerd in een van de oudste distilleerderijen in het Verenigd Koninkrijk. Opgericht in 1761, hebben er maar slechts zeven Master Distilleerders gewerkt bij de distilleerderij tijdens zijn 250-jarige bestaan. Deze combinatie is heerlijk fris en stuift je glas uit.
[/column]
[column size=one_half position=last ]
Gin: Jinzu
Tonic: Fentlemans
Een Schotse gin, met Japanse invloeden. Deze gin is ooit ontwikkeld voor een prestigieuze wedstrijd – en dat was een succes, want Jinzu won de Diageo’s Show Your Spirit in 2013. Lekker zacht, maar ook een beetje kruidig vanwege de koriander. Deze gin is gestookt met sake (Japanse rijstwijn), en wordt op Japanse wijze gepresenteerd. Aanrader!
[/column]
[column size=one_third position=first ]
Gin: Copperhead
Tonic: Fever Tree
Een perfecte serve, met koriander en sinaasappelschil. Dit is een premium gin, en dat proef je in die zin dat hij behoorlijk zacht is. Vooral als je de gin puur drinkt merk je dat verschil enorm. Deze Gin Tonic wordt geserveerd in een Moscow Mule beker van koper.
[/column]
[column size=one_third position=middle ]
Gin: Hermit Gin
Tonic: Fever Tree Mediterranean
Een bijzondere gin, die ook nog eens uit Nederland komt! Deze gin wordt gedestilleerd met (gefilterd) water uit de Oosterschelde. Geserveerd met zeekraal en grapefruitschil. Deze serve is trouwens erg lekker met oesters!
[/column]
[column size=one_third position=last ]
Gin: Colombian Aged Gin
Tonic: Fever Tree Clementine
Een primeur! Deze combinatie is pas recentelijk ontwikkeld, door niemand minder dan wellicht de meest bekende kok van Nederland: Sergio Herman. En dat die man weet wat lekker is, dat proef je wel met deze Gin Tonic.
[/column]
Tip: de kaart bij 1480 Food|Bar wisselt regelmatig. Dan heb je dus altijd wel een excuus om de nieuwste creaties te proeven!
[divider]Fellini, voor de experimentele Gin Tonic[/divider]
Fellini
Restaurant/club Fellini heeft de meest experimentele Gin Tonics op de kaart staan. Of ze staan niet eens op de kaart, omdat ze direct uit het hoofd van barman/cocktailmaker/allround-held Lorano komen. Deze man heeft zo’n beetje de hele planeet gezien en is ook in verschillende landen werkzaam geweest achter de bar, en dat vertaalt zich in zijn creaties. Hij is altijd op zoek naar nieuwe smaaksensaties.
Inmiddels is Lorano weer op weg om de laatste stukjes van de planeet te verkennen, maar zijn legende leeft voort in de heerlijke Gin Tonics en cocktails bij Fellini.
Wat kun je bij Fellini zoal verwachten?
Gin: Monkey 47
Tonic: Fever Tree
Dit is niet zomaar een Gin Tonic. Lorano heeft zijn eigen draai er namelijk aan gegeven. Hij heeft zich lekker laten gaan, want deze Monkey 47 is gestookt op sinaasappelschil, met steranijs, rozemarijn en Veluwsap, dat drie weken lekker heeft lopen trekken. Klinkt vaag, is superlekker.
[column size=one_half position=first ][/column]
[column size=one_half position=last ][/column]
Gin: Hendricks
Tonic: Fever Tree
Hendricks Gin, wederom met een variatie, namelijk kokosolie en Angustora bitter. Bij Fellini drink je Gin Tonic alleen als je een echte waaghals – met smaak – bent.
[divider]Mojo’s, voor de High Gin[/divider]
Mojo’s
Ook Mojo’s mag niet ontbreken op dit lijstje. Want we kennen allemaal wel een High Tea (gaap), een High Wine (al iets beter), maar heb je ooit van een fucking High Gin gehoord? Nee hè, maar nu wel. En bij Mojo’s kan dat! Drie heerlijke Gin Tonics met fingerfood, voor een enorm knappe prijs (32,95 euro).
Gin: Bombay Sapphire
Tonic: Royal Club
Een klassieke serve, en wellicht de meest bekende. Erg goed te drinken, in combinatie met een lekker stukje lam met gegrilde asperge.
[column size=one_half position=first ]
[/column]
[column size=one_half position=last ]
[/column]
Gin: Tanqueray
Tonic: Russell and Co.
Ook een klassieke serve. De sinaasappel en kruidnagel maken hem heerlijk kruidig. In combinatie met de mix van koude en warme hapjes is deze Gin Tonic perfect om op een zomerse dag te drinken op het mooie terras op het Waagplein.
[column size=one_half position=first ]
[/column]
[column size=one_half position=last ]
[/column]
Gin: Hendricks
Tonic: Fever Tree
Als laatste gang van de High Gin een lekker frisse Gin Tonic, met de smaakvolle combinatie van Hendricks en Fevertree. En wederom begeleid door een partij smakelijke hapjes, waaronder Pekingeend en Spaanse Manchego.
[column size=one_half position=first ]
[/column]
[column size=one_half position=last ]
[/column]
[fbknop]