We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In december plaatsen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: Schotse Alkmaarder Wullie Macmorland (Hielander).

Wullie Macmorland

“Als je Alkmaarders eenmaal voor je hebt gewonnen, houd je ze”

Bistro

“Alkmaar leek ons een leuke stad. De bevolking was anders dan in Amsterdam, waar ik chef-kok was in een Frans restaurant in de Jordaan en mijn Griekse vrouw Gerie bedrijfsleider in een grote horecazaak, maar als je Alkmaarders eenmaal voor je hebt gewonnen, houd je ze.

“Het was een drama in het begin, we gingen bijna failliet”

Toen we eind jaren tachtig besloten voor onszelf te beginnen en in heel Nederland naar een leuk restaurant zochten, vonden we het in de Ridderstraat: een klein restaurant met twintig zitplaatsen en woonruimte erboven, geschikt voor de bistro die we voor ogen hadden. Het was dat we niet makkelijk opgaven, maar het was een drama in het begin, we gingen bijna failliet. Tot in 1990 een Engelse week werd georganiseerd om te vieren dat Alkmaar en Bath vijftig jaar zustersteden waren.”

Wullie Macmorland - Typisch AlkmaarSchotland

“Jij bent toch Engels, je doet toch mee?”, zeiden mensen. Nou, dat moet je dus niet tegen een Schot zeggen. Ik haalde kitscherige spullen uit Schotland, knoopte geruite sjaals om de stoelen en zette alleen maar Schotse gerechten op het menu, waarvoor ik trouwens eerst belde met mijn oma in Schotland, een beroepskokkin, want ik wist niet hoe ik Schots moest koken.

In de eerste week hadden we al meer omgezet dan de hele maand ervoor en aan het eind van de maand meer dan al die tijd ervoor. Het liep als een trein, binnen een jaar zat het soms al tien dagen van te voren volgeboekt. We werden het eerste Schotse restaurant met whisky bar in Nederland: The Hielander.”

Hielander Whisky Festival

“Ik begon met tien soorten whisky op de plank, intussen hebben we tweeduizend soorten uit 129 landen in huis, waarvan meer dan 1500 Schotse en een stuk of zeventig Ierse, en behoren we al jaren tot de top vijf van World’s best Whisky Bars.

Ik was betrokken bij veel whisky festivals in Nederland, maar Alkmaar had er geen oren naar. Tot ik het in 2011 met de nieuwe manager van de Grote Kerk gewoon ging proberen. Het sloeg aan, de laatste jaren is het Hielander Whisky Festival altijd uitverkocht.

Mensen komen vanuit de hele wereld. Voor mijn promotionele activiteiten ben ik benoemd tot Keeper of the Quaich, een soort Schotse ‘ridder’. Zelf drink ik geen whisky in mijn eigen zaak, want het is verraderlijk: eentje vraagt om een tweede, een tweede om een derde.”

Motortenue en tattoos

“De combinatie van mijn werk en mijn uiterlijk zorgt nog wel eens voor verwarring. Whisky, mijn motortenue (ik rijd al ruim veertig jaar motor, ik heb een 1800 cc), tattoos en – omdat ik jaag – wapens: mensen vragen zich vaak af wat ik doe. Kom ik bij de bank met mijn omzet, dan kijken ze me soms  argwanend aan. Het contrast is juist leuk, ik doe gewoon wat ik leuk vind.

Ik ben nu bijna zestig en vind het heerlijk om te werken. Ik werk tot de dag dat ik neerval. Maar eerst wil ik nog een huis op het platteland, zonder buren en waar je geen gordijnen hoeft op te hangen. Ik blijf toch een Schotse plattelandsjongen. ‘Ga je naar huis als je stopt?’, vragen mensen wel eens. Maar Alkmaar is mijn thuis.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Wullie Macmorland is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan
  • Internet: proja.nl