We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In december plaatsen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: Tiny House pionier Marjolein Jonker.

Marjolein Jonker

Back to basic

“Ik woonde veertien jaar in een rijtjeshuis in Langedijk, maar miste de natuur. Ik wilde iets anders, een klein huisje met een tuin met kippen en mijn eigen groenten- en kruidentuin. Back to basic: minder water en energie gebruiken, minder consumeren en beter voor de aarde zorgen, want ik maak me ernstig zorgen.

De planeet redt zich wel, maar hoe wij die gebruiken… We doen of we het alleenrecht hebben, terwijl er nog veel meer organismen leven.”

Tiny House

“Ik kwam de Tiny House-beweging in Amerika op het spoor en dat was waar ik naar zocht, alleen was er nog geen sprake van een Tiny House-beweging in Nederland. Ik zocht er meer over en ben erover gaan schrijven op internet, want ik was vast niet de enige gek die dit leuk vindt.

Marjolein Jonker - Typisch AlkmaarAl snel kwam ik erachter dat er meer mensen zijn met een diep verlangen naar eenvoud, natuur, meer gemeenschapszin, delen, vrijheid en niet zo hard werken voor een huis dat je voor de helft niet eens gebruikt. Ik begon de
Facebookpagina Tiny House Nederland en deed een oproep om met mij een initiatiefgroep te starten en te lobbyen voor een plek. Zelf had ik mijn zinnen gezet op Alkmaar of Bergen, op fietsafstand van mijn werk in Alkmaar.

Het braakliggende terrein van de gasfabriek aan de Helderseweg zou goed passen, maar ik moest de gemeente meekrijgen. Toen ik een lezing gaf in HAL25 kwam er 200 man op af, onder wie wethouder Van de Ven. Zij stond open voor een pilotproject.”

“Alkmaar was de eerste stad in Nederland die zo’n vergunning afgaf voor een Tiny House-project”

Zelfvoorzienend

“In april 2016 kreeg ik eerst toestemming voor een maand en, grotendeels dankzij wethouder Van de Ven, Jan Nagengast en Groen Links en ondanks bezwaren van het Hoogheemraadschap, later een omgevingsvergunning voor vijf huisjes voor vijf jaar.

Alkmaar was de eerste stad in Nederland die zo’n vergunning afgaf voor een Tiny House-project en stak daarmee echt zijn nek uit. Dat vind ik fantastisch. Studenten van TU Delft ontwierpen een Tiny House voor mij: 6,6 meter lang, 2,55 breed en vanaf de grond vier meter hoog. Het is gebouwd van ecologische materialen, verplaatsbaar en zelfvoorzienend.

Ik ben nergens op aangesloten: ik zuiver regenwater, heb mijn eigen ecologische afvalwaterzuivering en zonne-energie. Ik gebruik alleen een beetje propaan om te koken. En ik ben natuurlijk vreselijk gaan ontspullen.”

Waarde voor stad en planeet

“De filosofie achter Tiny Houses werd mijn passie, ik wilde het ook voor anderen mogelijk maken zo te wonen. Ik geef lezingen, online cursussen en adviesgesprekken en heb de website TinyFindy, een soort Funda voor Tiny Houses. Zo probeer ik mijn kostje bij elkaar te scharrelen.

Met stichting Tiny House Nederland zet ik me landelijk in voor meer mogelijkheden voor Tiny Houses met de focus op particuliere initiatiefnemers. In Alkmaar richtte ik Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar op. Met mijn mede-Tiny House-bewoners toon ik aan dat deze woonvorm waarde toevoegt aan de stad op het gebied van duurzaamheid en diversiteit.

“Ik hoop dat steeds meer mensen niet de norm volgen, maar hun hart. Daar wordt de samenleving beter van.”

We hopen dat de gemeente meer plekken voor Tiny Houses aanwijst en dit niet aan een ontwikkelaar uitbesteedt, maar ons erbij betrekt om het vorm te geven. En zolang er geen plan is voor dit terrein mogen we misschien wel langer blijven. Ik hoop dat steeds meer mensen niet de norm volgen, maar hun hart. Daar wordt de samenleving beter van.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Marjolein Jonker is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan
  • Internet: proja.nl

Ook Typisch Alkmaar