We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De komende weken mogen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen online plaatsen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: veteraan en raadwatcher Ad Jansen.

Ad Jansen

Natuurmens

“Als socioloog houd ik me graag met de samenleving bezig en toen ik na een periode van mantelzorg alleen achterbleef, ben ik maatschappelijk actief geworden. We woonden in Huize Voorhout en als natuurmens raakte ik betrokken bij 400 jaar De Hout, mijn achtertuin.

Dat de tuin van de nonnen in het Emmakwartier is opgeofferd voor huizen, neem ik de gemeente zeer kwalijk. Het was een belangrijke schakel in de ecologische zone van de Egmondermeer tot de Beemster, met bijzondere bomen en heesters.

Bij het ziekenhuis gaat hetzelfde gebeuren. Ik ben niet bij Red de Hout, want ik word niet gelukkig van die manier van oppositie voeren, maar ik houd mijn hart vast. Je zult zien dat tussen Schutterswei en het ziekenhuis juist dat stuk grond voor toegangsweg wordt opgeofferd waar de zeldzame bosanemoon groeit.”

“Dienstbaar zijn aan de samenleving was me met de paplepel ingegeven.”

Ad Jansen - Typisch Alkmaar

Oorlogsvrijwilliger

“In mijn jeugd waren er veel gezinnen die door de KNIL, de marine of de koopvaardij contact hadden met Nederlands-Indië. Dat had invloed op mijn besluit om na de bevrijding oorlogsvrijwilliger te worden bij het korps mariniers. Ik was net negentien, wist summier dat er ellende was en dat we er iets aan moesten doen.

Dienstbaar zijn aan de samenleving was me met de paplepel ingegeven. Op Oost-Java, in Soerabaja, waren we er voor elkaar. Als marinier geef je niet op, wat er ook gebeurt. Je ontwikkelt onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen. De nare dingen die ik had meegemaakt heb ik een plek kunnen geven.”

Veteranen 4 mei

“In 2007 gaf ik op basisschool De Kring lessen over Nederlands-Indië – in groep 8, waar mijn kleinzoon inzat – en ik vroeg de klas of ze op 4 mei wilden meelopen vanaf school naar het monument in De Hout. Die kinderen met een rode roos en die oude man met een zwarte baret, dat heeft veel mensen geraakt. Ook andere veteranen was het opgevallen en we staken de koppen bij elkaar. Sindsdien doen we ieder jaar mee met een clubje Indië-veteranen.

Dat clubje wordt alleen kleiner en omdat ik vind dat er een delegatie moet staan, was het in 2018 voor het eerst een gemengde groep met ook jonge veteranen. Zo lang ik kan, al is het in rolstoel, ga ik mee. En als ik er niet meer ben, gaat het door, dat is voor mij essentieel. Je moet kunnen vergeven, maar je mag nooit vergeten.”

Alkmaarse politiek

“Van het een kom je bij het ander. Zo heb ik me met anderen fel verzet tegen het afbreken van de Don Boscokerk in 2007. Zonder resultaat, maar elf jaar na dato ligt het terrein nog braak. Dat is één keer en nooit meer. Alkmaar kan politiek bedrijven wat het wil, maar ik ga er bovenop zitten. Sindsdien bemoei ik me met de Alkmaarse politiek.

Ik volg alle commissie- en raadsvergaderingen en heb ze soms heel hard aangepakt. Dat kan, omdat ik nooit eigenbelang heb en bewust niet gebonden ben aan een partij. Het is mijn ‘opdracht’ om dienstbaar te blijven voor de samenleving. Ik ben pas 92 en zo lang ik het geluk krijg geestelijk en lichamelijk goed te zijn, blijf ik dit doen.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Ad Jansen is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan Alkmaar
  • Internet: proja.nl

Ook Typisch Alkmaar