We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

PAULUS SCHAFER & DOMINIQUE PAATS

  15:00 - 17:00

Flitsende improvisaties, bezielde melodieën, messcherpe swing, knallende grooves

Paulus Schäfer behoort tot de ‘fine fleur’ van de Nederlandse en Europese Sinti jazzgitaristen. Toen hij en de Maastrichtse jazz accordeon virtuoos Dominique Paats elkaar in 2012 ontmoetten tijdens een live concert, ontstond ter plekke een magische chemie tussen de twee ras improvisatoren. Beiden zijn muzikaal stevig geworteld in de traditie van de Swing en de hyper virtuoze ‘Jazz manouche’ met zijn bezielde, op melodieën gebaseerde vloeiende improvisaties en strakke swing.

Vanuit hun persoonlijke achtergrond in de Sinti Jazz van Paulus Schäfer en de Europese Moderne en traditionele jazz van Dominique Paats lukte het de twee virtuozen, om de bijzondere klankkleuren van hun instrumenten – de akoestische gipsy gitaar en de jazz accordeon – te versmelten tot een verrassende nieuwe cross-over stijl die zo natuurlijk aanvoelt, dat men nauwelijks realiseert dat dit een bijzondere combinatie is van twee verschillende muzikale tradities en twee nieuwe instrumentale klankkleuren.

Het resultaat is een bijzonder aanstekelijke, verbluffend organische ‘fusion’, een mix van stijlen afkomstig uit Gipsy Swing, Moderne Jazz, Latin, en bekende melodieën uit films en musicals. Het frisse speelplezier spat ervan af als de twee mannen elkaar muzikaal uitdagen, in virtuoze improvisaties ‘balletje overgooien’ in afwisselende korte sequenties, en elkaar vinden in gezamenlijke strakke arrangementen en swingende grooves.

Paulus Schäfer en Dominique Paats vinden elkaar in de gezamenlijke universele taal van de jazz improvisaties, waarin zij op indrukwekkende wijze heer en meester zijn op hun instrument met bezielde melodieën en aanstekelijke swing. Alles messcherp neergezet met de bijzondere bezieling en diep doorleefde emotionele intensiteit, die kenmerkend is voor de ‘jazz manouche’.

Instrumentale muziek van een bijzonder hoog artistiek niveau, die het ‘Hot club de France’ gevoel van Django Reinhardt en Stéphane Grappelli vertaalt naar een onweerstaanbaar toegankelijk, maar tevens zeer artistiek hedendaags jazz idioom.