Afdrukopties:

Zuurkool met zoete aardappelpuree

Aantal personen4 portiesVoorbereiding15 minKooktijd1 uur 30 minTotaal1 uur 45 min

De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet heeft een oproep gedaan voor lekkere zuurkoolrecepten en daarvan de vijf lekkerste gepubliceerd in het 8-10 Magazine. Dit recept is ingezonden door Yvon van Rhoon.

Heel Alkmaar eet zuurkool met zoete aardappelpuree

Ingrediƫnten
 500 gr zuurkool
 paar klontjes boter (of scheutje olijfolie)
 3 flinke zoete aardappelen
 blok gefermenteerde tahoe
 tamari (= soort sojasaus)
 biologische witte natuurazijn
 paprikapoeder
 cayenne peper
 ½ teentje knoflook
 zeezout (of rookzout)
 zwarte peper
Bereiding zuurkool
1

Breng de zuurkool met 200 ml gekookt water, een klont roomboter/1-2 el olijfolie, een snuf zwarte peper en 100 ml koud water aan de kook.

2

Roer dit goed door en laat minimaal anderhalf uur stoven op laag vuur.

3

Voeg water en boter/olie toe als er te weinig vocht in de pan is.

Bereiding puree
4

Was de aardappels, schil ze en snijd ze in blokjes.

5

Kook de aardappels in ruim water gaar.

6

Giet de aardappels af en voeg 1/2 theelepel azijn, snuf paprikapoeder (of oregano of kurkuma), een klontje roomboter/1 el olijfolie toe.

7

Meng naar eigen inzicht de puree aan met rijstmelk.

Bereiding "nep-spekjes"
8

Lek een blok gerfermenteerde tahoe uit en snijd ze als spek in blokjes.

9

Marineer de blokjes met 2 el tamari, 1/2 el azijn, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 el olijfolie, 1/4 tl cayennepoeder, 1/2 teen fijngesneden knoflook en 1/2 tl zout.

10

Laat dit een half uur marineren.

11

Bak de blokjes daarna met een klontje roomboter of 1 el olie in de koekenpan.

Voedingswaarden

Porties 4