We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vandaag is de kaasfontein op het voorplein van het station Alkmaar feestelijk geopend. Wethouders Jan Nagengast (CDA) en Victor Kloos (OPA) drukten samen met Eelco Kooistra van Rots Maatwerk op de knop om het waterelement aan te zetten.

Met de kaasfontein is het laatste grote puzzelstukje op zijn plaats gevallen bij de verbouwing van het station. Eind 2015 was al de officiële opening van de nieuwe traverse.

Kazig ontwerp

Het ontwerp van het waterelement heeft de gemoederen in Alkmaar al enige maanden bezig gehouden. Het verwijst naar de kaasmarkt met het kenmerkende beeld van rijen kazen. De karakteristieke platte ronde kazen zijn gemaakt van natuursteen.

De kazen zijn grotendeels onderdeel van de verharding op het plein en in het hart van het plein rijzen de gestapelde kazen uit de vloer. In totaal zijn er 11 fonteinspuiters in het waterkunstwerk verwerkt. Drie daarvan spuiten vanuit de gestapelde kazen omhoog en acht vanuit de natuurstenen kazen die verwerkt zijn in de verharding. In het waterelement is ook speciale ledverlichting ingebouwd, wat ’s avonds voor een bijzondere effect zorgt.

Doelstelling bij de verbouwing van het Stationsgebied was om een mooi en ruim stationsplein te creëren, wat dienst kan doen als verblijfsgebied.

Alkmaar = Kaas

Ruim 8 op de 10 Nederlanders associeert Alkmaar met kaas. Alkmaar werkt eraan de ‘kaasbeleving’ verder te vergroten. Op steeds meer plekken in de stad wordt daarom aandacht gevraagd voor Alkmaar als kaasstad.

In oktober 2014 besloot de raadscommissie Ruimte dat het Stationsgebied verfraaid zou moeten worden met een waterelement dat verwijst naar het onderwerp ‘kaas’. Met de plaatsing van de kaasfontein is aan die voorwaarde van de raad voldaan.

Wat vind jij?

Kan Alkmaar wel wat meer ‘kaasbeleving’ gebruiken? Of moeten we eens van dat kazige imago af?