We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Drie oude hotspots in Alkmaar krijgen dit jaar een nieuwe bestemming. Waar je vroeger een filmpje pakte, genoot van gave acts of tot in de vroege uurtjes doorging, kun je binnenkort wonen. Zit er een leuk appartement bij voor je?

Bioscoop Harmonie

Harmonie

Op de plek van de oude bioscoop Harmonie komen 7 stadswoningen en 6 patiowoningen. De blinde muur aan de Lombartsteeg wordt gesloopt en voor het monumentale deel (hoek Gedempte Nieuwesloot, Lombartsteeg) wordt nog een (horeca-)invulling gezocht.

Woningen op plek Harmonie (impressie)

Impressie van de nieuwe Harmonie, gezien vanaf Doelenveld (© Studio Pro6).

Waar nu de 7 stadswoningen worden gebouwd stond ooit de ‘Bank van Lening’, ook wel Lommerd genoemd. Nu weet je hoe de Lombardsteeg aan z’n naam komt. In het ontwerp van de stadswoningen is de contour van de oude stadsmuur symbolisch geïntegreerd: de eerste laag heeft een afwijkende steenkleur en de gevel springt vanaf de tweede laag terug.

Was eerst? Bioscoop (1836-2016)
Makelaar: Broekman
Prijs: 349.000 – 429.000
Website: harmoniealkmaar.nl
Poppodium Victorie

Podium Atlantis / Victorie

Ook de oude stek van Podium Victorie (voorheen Podium Atlantis en Het Wapen van Heemskerk) wordt omgebouwd naar appartementen. Al sinds 2009 werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor het pand.

In maart 2017 verkocht oud-eigenaar Wil van der Meer het gebouw aan de Breedstraat aan een ontwikkelingsclub uit Haarlem. Onder aanvoering van T. Eichholtz uit Bloemendaal is recent een aanvraag ingediend voor woningen. Er is nog geen impressie van de nieuwbouw.

 Voormalig Podium Victorie

Foto: J. Elsinga, Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Ooit was het een café en logement voor vrachtwagenchauffeurs. In het begin van de jaren twintig vonden er ook filmavonden plaats. Na een grote brand in 1938 wordt het pand verbouwd tot wat het nu is. Het gebouw is een gemeentelijk monument, stijlvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen uit 1939.

Was eerst? Uitgaansgelegenheid (1949-2017)
Eigenaar: T. Eichholtz
Prijs: onbekend
Website: onbekend
Nachtclub Extase

Extase

Tenslotte de voormalige Alkmaarse nachtclub Extase. Je verwacht het niet, maar ook op de plek van dit vervallen gebouw komen appartementen. Projectontwikkelaar Kennemer Haeve en Studio Pro6 werden in juli 2016 eigenaar van het pand en ontwikkelen momenteel 22 startersappartementen.

Begin deze eeuw was Extase regelmatig het toneel van ongeregeldheden. In de nacht van 2 september 2011 escaleerde een ruzie in een schietpartij met 2 gewonden, waarop burgemeester Bruinooge de exploitatievergunning per direct introk. Sindsdien stond het pand leeg.

Was eerst? Bar Dancing (tot 2011)
Corporatie: Alckmaer voor Wonen
Prijs: rond 175.000
Website: vanalckmaer.nl
We Need You!

Schrijvers gezocht

Dit jaar bestaat UIT072 alweer 5 jaar! En er staan nog heel veel leuke onderwerpen op het programma. Dat kunnen we niet alleen: we need you!